Oamenii care învață să cânte la un instrument muzical în copilărie tind să aibă mintea mai ascuțită la bătrânețe – studiu britanic

611 vizualizări
Profilul vocațional - artistic
Foto: © Pavalache Stelian | Dreamstime.com
Există o legătură între învățarea folosirii unui instrument muzical în copilărie și abilități de gândire îmbunătățite la bătrânețe, potrivit unui nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Edinburgh, citat de The Guardian. Potrivit acestuia, oamenii care au experiența cântatului la un instrument muzical manifestă o îmbunătățire de durată a rezultatelor în cadrul unei testări a abilităților cognitive, în comparație cu cei care au experiență mai puțină sau nu au deloc.

Potrivit cercetării, această legătură există indiferent de statutul socio-economic al persoanelor, de anii petrecuți în școală sau de starea de sănătate pe care o au la bătrânețe.

Unul dintre realizatorii studiului a arătat, însă, că această legătură este una limitată și că, dincolo de existența ei, nu s-a putut stabili o relație de cauzalitate între învățarea unui instrument în tinerețe și abilitățile cognitive superioare la bătrânețe. Totuși, a notat el, astfel de efecte fie și mărunte pot să contribuie la o mai bună cunoaștere a motivelor pentru care mintea unor oameni se menține mai sănătoasă la bătrânețe, în comparație cu a altora.

  • Studiul s-a derulat pe un eșantion format din oameni născuți în 1936, care au luat parte la o cercetare privind sănătatea mintală în rândul scoțienilor, în 1947. Participanții la studiu care au reluat testul când au ajuns la vârsta de 70 de ani au fost întrebați și în legătură cu experiența lor muzicală, iar informațiile furnizate au fost incluse în evaluări statistice.

Dintre cei 366 de participanți la studiu, 117 au declarat că aveau experiență în folosirea unui instrument muzical, cei mai mulți în copilărie sau adolescență. Cel mai folosit instrument era pianul, dar au fost menționate multe altele, inclusiv acordeonul, cimpoiul, chitara sau vioara.

Foto: © Pavalache Stelian | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce implicare au avut liderii Federației Naționale a Părinților în școala lui Lajos Kristof, „antrenorul de genii” prins în flagrant când viola un copil / Eugen Ilea, care poza în „bun manager” când vopsea sediul școlii fondate de Kristof, spune că acesta i-a cerut să-l ajute cu autorizarea și că i-ar fi fost prezentat de Iulian Cristache, pe atunci președinte FNAP / Cristache neagă, dar spune că s-a întâlnit și el cu Lajos, care ar fi vrut să-l angajeze drept consultant

Liderii Federației Naționale a Părinților, organizație parteneră a Ministerului Educației, au fost implicați în negocieri cu Lajos Kristof și chiar în promovarea școlii ilegale Amias Internațional School/ Amia Small School,…
Vezi articolul

Premierul Orban către miniștri, în prima ședință de guvern: Dați drumul la audit și fiți pregătiți pentru structuri suple. Aștept să fac febră musculară de la semnarea deciziilor de eliberare din funcții

“Dați drumul la audit și fiți pregătiți pentru structuri suple, păstrați doar oamenii competenți”, le-a transmis premierul Ludovic Orban miniștrilor săi, în declarația susținută la începutul primei ședințe de guvern.…
Vezi articolul

Programul „Masa sănătoasă” se va extinde până la 1 milion de elevi în 2025, spune programul de guvernare cu care PSD-PNL-UDMR merg în Parlament / Proiectul ordonanței-trenuleț pe care ar trebui să o adopte noul guvern de coaliție prevede o nouă amânare a acestei ținte pentru 2026

Programul de guvernare cu care coaliția PSD-PNL-UDMR urmează să meargă, luni, în Parlament prevede, ca prim punct la capitolul dedicat Ministerului Educației și Cercetării, „Reducerea abandonului școlar”. Iar la acest…
Vezi articolul