Un judecător federal a validat luni decizia Universității din Indiana de a impune vaccinul anti-COVID-19 studenţilor şi personalului, relatează AFP. Magistratul Damon Leichty de la tribunalul din South Bend, la est de Chicago, a pronunţat prima hotărâre cu privire la acest subiect, dar decizia poate fi contestată până la Curtea Supremă, scrie Agerpres.
Sesizat în regim de urgenţă de opt studenţi, magistratul a refuzat să suspende noile reguli sanitare impuse de Universitatea din Indiana pentru reluarea cursurilor în campusurile sale între 1 august şi 15 august.
Aceste reguli prevăd vaccinarea obligatorie pentru cei 90.000 de studenţi şi 40.000 de angajaţi, dar prevăd scutiri din motive religioase sau medicale.
Constituţia le permite studenţilor “să refuze tratamente medicale pe principiul dreptului de a dispune de propriul corp”, a afirmat judecătorul Damon. Dar, de asemenea, permite “impunerea unui proces rezonabil de vaccinare în interesul legitim al sănătăţii publice”, a adăugat el. “Aşa a făcut universitatea”, a menţionat judecătorul într-o decizie de aproximativ 100 de pagini.
Dintre cei opt reclamanţi, şase au deja o scutire din motive religioase, dar nu doresc să poarte mască sau să respecte distanţarea fizică, a indicat judecătorul.
Campania de vaccinare din Statele Unite, care a înregistrat progrese mari împotriva pandemiei, a încetinit în ultimele săptămâni. Aproximativ 68% dintre adulţi au primit cel puţin o primă doză de vaccin, dar există mari disparităţi geografice, relatează agenția de presă Agerpres.
Foto: © 4snickers | Dreamstime.com
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.