O universitate din Hong Kong a dărâmat o statuie dedicată victimelor represiunii din Piaţa Tiananmen

160 de vizualizări
Foto: © Seaonweb | Dreamstime.com
O universitate importantă din Hong Kong a dărâmat o statuie din campusul său care de mai bine de două decenii comemora protestatarii pro-democraţie ucişi în timpul represiunii din Piaţa Tiananmen în 1989, informează Reuters, potrivit Agerpres. În urmă cu câteva luni, universitatea a trimis o scrisoare legală custozilor statuii în care cerea îndepărtarea ei.

Miercuri noaptea, paznicii de la universitatea din Hong Kong au plasat baricade galbene în jurul sculpturii de cupru de două tone, înaltă de opt metri şi intitulată „Stâlpul ruşinii”, care comemora victimele autorităţilor chineze din urmă cu mai bine de trei decenii.

Opera de artă, un stâlp de trunchiuri umane şi feţe îndurerate, este unul din puţinele monumente comemorative publice rămase în fosta colonie britanică amintind de represiunea sângeroasă care este un subiect tabu în China continentală.

Doi jurnalişti Reuters au văzut zeci de muncitori în zona în care era amplasată statuia care fusese acoperită cu folii albe de plastic şi păzită de zeci de forţe de securitate. Zgomote puternice de scule electrice şi lanţuri s-au auzit din zona închisă timp de câteva ore, după care muncitori au fost văzuţi transportând jumătatea superioară a statuii, care a fost ridicată de o macara spre un container de transport.

Universitatea dă dovadă de laşitate pentru că face asta în miezul nopţii, a reacţionat un student de 19 ani aflat la faţa locului. „Mă simt foarte dezamăgit deoarece este un simbol al istoriei. Această universitate susţine că pledează pentru libertate academică, dar nu este capabilă nici măcar să păstreze un monument istoric”.

Autorităţile întreprind astfel de acţiuni în Hong Kong în temeiul noii legi impuse de Beijing privind securitatea naţională, care este folosită pentru a suprima societatea civilă, a trimite în închisoare militanţi pentru democraţie şi a reduce libertăţile fundamentale, mai informează Agerpres.

Foto: © Seaonweb | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Florin Viu și Ramona Drăguț / Sursa foto: Arhivă personală

Material susținut de Fundația Orange

Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor – lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu, atac frontal la „cei care s-au perindat la conducerea Ministerului Sănătății pe parcursul crizei sanitare”, care ar fi de vină pentru „îndepărarea copiilor de școală” prin faptul că „ne-am jucat cu școala de-a închis-deschis” / Nicio referire la Klaus Iohannis, care a anunțat toate închiderile școlilor

Ministrul Educației spune într-o declarație difuzată de Euronews, că vina pentru faptul că “peste 16.000 de elevi care au început clasa VIII-a, dar nu au fost înscriși la Evaluarea Națională”…
Vezi articolul

VIDEO Campanie PNL în școli și grădinițe din Brăila, cu siglă și sloganuri electorale a deputatului Alexandru Popa, candidat la Consiliul Județean / Ministerul Educației avertiza într-o notă că „activitățile politice sunt interzise de lege în școli”

Candidatul PNL la Consiliul Județean Brăila a filmat două clipuri electorale într-o școală și grădiniță. Deputatul Alexandru Popa a fost filmat în grădinița și școala unde a învățat, în comuna…
Vezi articolul