În jur de 32% dintre părinții participanți la un studiu Salvați Copiii, care au copii cu vârste între 5-10 ani spun că fiul/fiica folosesc TikTok, Instagram, Facebook și alte rețele sociale. Studiul privind percepția părinților cu privire la utilizarea internetului de către copii și adolescenți nu este reprezentativ dar au răspuns la întrebări online, 1886 de părinți cu copii până în 18 ani. O altă concluzie a studiului: cu cât vârsta copilului este mai ridicată, cu atât părinții spun că aceștia petrec mai mult timp online, iar pe măsură ce copilul crește, părinții monitorizează mai puțin activitatea online. Studiul poate fi consultat la finalul articolului.
- Organizaţia Salvaţi Copiii România a lansat în 2023 Ghidul siguranței pe internet ce poate fi folosit de profesorii de la gimnaziu și liceu la orele de dirigenție sau în activități extrașcolare. Conține idei de activități la clasă și pentru ședințele cu părinții
- Despre studiu: Datele au fost culese online, în luna ianuarie 2024. Au răspuns 1866 de părinți care au copii cu vârsta de până la 18 ani. Eșantionul este neprobabilistic.
Majoritatea părinților chestionați (80%) afirmă că fiul / fiica lor petrece online mai puțin de 3 ore pe zi. Cu cât vârsta copilului este mai ridicată, cu atât părinții spun că aceștia petrec mai mult timp online. Fetele petrec la fel de mult timp pe internet ca și băieții, arată Studiul Percepția părinților cu privire la utilizarea internetului de către copii și adolescenți, lansat de Organizația Salvați Copiii.
De menționat că 32% dintre părinții care au copii cu vârste între 5-10 ani spun că fiul/fiica folosesc TikTok, 21% Instagram, 19% Facebook și 17% Snapchat. Pentru acest comportament, părinții sunt direct responsabili fiindcă toate rețelele de socializare au condiție de vârstă pentru crearea conturilor.
„Majoritatea retelelor de socializare și platformelor de comunicare online au restricții de vârstă pentru a proteja copiii. Minorii trebuie învățati să respecte aceste reguli și să nu mintă cu privire la vârsta lor pentru a accesa anumite servicii. Termenii si condițiile platformelor de socializare si ale aplicatiilor digitale dispun de politici elaborate cu privire la utilizarea acestora de către minori și includ restrictii, prin urmare, se recomandă citirea cu atentie a acestor informații.
Facebook și Instagram solicită ca utilizatorii săi să aibă cel putin 13 ani pentru a putea crea un cont. Crearea unui cont cu informații false constituie o încălcare a condițiilor de utilizare. Aici se încadrează conturile înregistrate în numele unui copil cu vârsta mai mică de 13 ani.
Aplicația Snapchat prevede în cadrul Termenilor si condițiilor „Serviciile noastre nu sunt adresate copiilor cu vârsta sub 13 ani si trebuie să confirmati că aveti 13 ani sau mai mult atunci când creati un cont si utilizati Serviciile.”
WhatsApp, platfoma folosită în majoritatea contextelor sociale, prevede vârsta minimă pentru zona europeană ca fiind 16 ani.
Discord – limitările sunt la 16 ani în cazul utilizatorilor români.
TikTok prevede ca vârstă minima de utilizare 13 ani.
YouTube prevede și posibilitatea de a utiliza YouTube Kids, si, de asemenea, conturile copiilor peste 13 ani pot fi supravegheate de către părinți.
Twitch – Serviciile Twitch nu sunt disponibile persoanelor sub 13 ani”, se arată în ghidul pentru părinți făcut de Salvați Copiii.
Principala îngrijorare pentru 75% dintre părinții respondenți este că ai lor copii văd lucruri nepotrivite online și le interzic în primul rând să dea date personale unor necunoscuți.
50% dintre părinții chestionați le permit copiilor să folosească oricând Whatsapp iar 67% dintre părinți spun că ai lor copii au voie doar cu permisiune să se joace pe dispozitive.
De remarcat, pe măsură ce copilul crește, scade semnificativ monitorizarea zilnică a părintelui pe internet. În cazul copiilor sub 5 ani, 92% dintre părinți îi verifică în fiecare zi, 72% în cazul copiilor de 5-10 ani, 50% dintre părinți îi verifică zilnic pe copiii între 11-15 ani și 21% pe adolescenții peste 16 ani.
Ce fac copiii online
Întrebați ce face copilul lor pe internet, 61% dintre respondenți afirmă că se uită la conținut video, 50% jocuri video, 36% folosesc în scop educațional, iar 28% pentru rețele sociale. Aproximativ 80% dintre părinții cu copii sub 5 ani spun că aceștia se uită la filmulețe, iar adolescenții se uită în proporție mai redusă, de 50%.
Părinții copiilor peste 11 ani spun că aceștia folosesc rețele sociale după această vârstă, iar fetele mai mult decât băieții (36% versus 20%).
Sunt însă decalaje mari între răspunsurile părinților și ale copiilor. Aceștia din urmă spun că stau pe rețele sociale în procente de 2 ori mai mari decât ce cred/declară părinții lor în studiu.
Ce rețele sociale preferă copiii/ tinerii și cu cine vorbesc online?
Dintre cei 1884 de respondenți, 1 din 5 părinți spune că fiul / fiica lor are acces pe cel puțin o rețea socială. Majoritatea spun că ai lor copii folosesc Whatsapp (24%), Youtube(20%), Instagram (19%), Tik Tok (18%), Snapchat (9%), Discord 4%.
De menționat că 32% dintre părinții care au copii cu vârste între 5-10 ani spun că fiul/fiica folosesc TikTok, 21% Instagram, 19% Facebook și 17% Snapchat.
Dacă se raportează la părinții cu copii peste 10 ani, procentul urcă la 40 % dintre părinți care spun că fiul / fiica lor are acces pe cel puțin o rețea socială.
“Părinții afirmă că fiul sau fiica lor comunică online cu persoane din cercul familial sau cel de egali iar, la nivelul eșantionului total 29% dintre părinți spun că fiul / fiica nu comunică cu nimeni pe internet. Aceștia din urmă sunt aproape exclusiv părinți cu copii cu vârsta sub 11 ani. La categoria de vârstă peste 11 ani procentul copiilor care comunică online urcă la peste 90%.
54% dintre părinți spun că copiii lor comunică cu colegi de școală și 47%, cu prieteni.
Cea mai mare îngrijorare pentru 75% dintre părinții respondenți este că fiul / fiica lor vede lucruri nepotrivite pe internet și 70% dacă este contactat de către persoane necunoscute pe internet.
În proporție egală de 59%, părinții se tem ca ai lor copii să nu fie victime ale unei infracțiuni și în aceeași măsură sunt îngrijorați de timpul excesiv pe care îl petrec online copiii.
Monitorizarea copiilor online
Principalul aspect pe care părinții îl interzic copiilor este oferirea de informații cu caracter personal, însă diferă în funcție de vârstă. Aproximativ 9 din 10 părinți intervievați interzic copiilor sub 10 ani să aibă cont pe o rețea socială. În cazul copiilor cu vârste între 11 și 15 ani, 3 din 10 copii interzic acest lucru și doar 1 părinte din 10 interzice adolescenților de 16-17 ani să aibă cont pe o rețea de socializare.
50% dintre părinți le permit copiilor să folosească oricând Whatsapp, 67% dintre părinți spun că ai lor copii au voie doar cu permisiune să se joace pe dispozitive.
48% nu le permit deloc copiilor să descarce muzică sau filme de pe internet și 31% îi lasă doar cu acordul lor să urce poze și clipuri video pentru a le împărtăși cu alții.
Dintre toți cei 1886 de respondenți, 61% spun că le monitorizează zilnic activitatea copiilor online, 16% ocazional și 4% nu verifică deloc ce fac copiii lor pe internet.
De remarcat, pe măsură ce copilul crește, scade semnificativ monitorizarea zilnică a părintelui pe internet. În cazul copiilor sub 5 ani, 92% dintre părinți îi verifică în fiecare zi, 72% în cazul copiilor de 5-10 ani, 50% dintre părinți îi verifică zilnic pe copiii între 11-15 ani și 21% pe adolescenții peste 16 ani.
65% dintre părinți spun că vorbesc cu fiul / fiica lor despre ce face acesta pe internet, în scădere cu 10 puncte procentuale comparativ cu datele din studiul similar din 2013.
Cât privește regulile, în familie privind utilizarea internetului și dispozitivelor electronice, 48 % dintre cei intervievați spun că au reguli clare, 41% spun că nu sunt foarte stricte, și 11 % nu au reguli stabilite.
50% dintre părinții care au răspuns cercetării spun că dispozitivele electronice folosite de copil au instalate programe de control parental sau pentru filtrarea ori blocarea unor tipuri de site-uri.
Cei mai mulți dintre părinți nu pot aprecia modul în care utilizarea internetului afectează comportamentul copiilor. De remarcat faptul că părinții copiilor de vârsta mai mică sunt mai îngrijorați cu privire la impactul negativ al internetului, comparativ cu părinții adolescenților (35% vs. 19%).
4 din 10 părinți estimează că este probabil ca fiul / fiica să fie implicați într-un incident de internet, cei mai mulți având copii cu vârsta între 11 și 15 ani. “Interesant, părinții care au un copil de gen masculin, consideră că acesta este mai probabil să aibă o experiență supărătoare pe internet comparativ cu cei care au fete (45% vs. 37%).
Cu privire la timpul de incidente avute deja de pe internet, majoritatea părinților spun ca nu a fost cazul / sau ca nu știu (69%). Dintre cei care care menționează experiențe neplăcute
avute de copiii lor, cei mai mulți afirmă ca aceștia au primit mesaje răutăcioase (13%) sau că au fost contactați de persoane necunoscute (10%)”, arată studiul.
Studiul integral realizat de Salvați Copiii
Photo 178648827 | Children © Kaspars Grinvalds | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.