O treime dintre itemii de la concursul pentru directori de școală vor verifica capacitățile cognitive, iar restul abilitățile manageriale și de leadership. La interviu vor fi situații practice, studii de caz, ce decizii iei – spune ministrul Educației / Ar putea candida și tineri de 27-28 de ani

15.796 de vizualizări
Foto: Alex Micsik / Agerpres Foto
O treime dintre cei 50 de itemi de la concursul pentru directori de școală 2021 vor verifica capacitățile cognitive, iar restul abilitățile manageriale și de leadership, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu la Digi 24. Ministrul a explicat faptul că proba de interviu va consta din verificarea deciziilor pe care candidații le-ar lua în situații practice, „studii de caz”.

Cîmpeanu susține că prin noul regulament de concurs ministerul dă posibilitatea participării tinerilor:

„E una dintre schimbările pe care aproape că le-am impus, pentru că metodologia pentru organizarea concursului de director este încă în dezbatere publică până pe 14 iunie, este posibilitatea de înscriere la concurs a tuturor celor care sunt cadre didactice titulare cu vechime de cel puțin 5 ani. Am spus 10 ani e prea mult… deci asta se poate întâmpla la vârsta de 27-28 de ani de exemplu, să îndeplinească condițiile, să fie director”, a declarat Cîmpeanu.

Aici sunt cele 8 condiții pe care un candidat trebuie să le îndeplinească pentru a putea participa la concursul acesta.

Edupedu.ro a scris încă din 2 iunie că ministerul Educației deschide participarea tinerilor la concursul pentru funcțiile de directori și directori adjuncți de școală.

Proba scrisă, care va avea loc pe 27 iulie 2021, va consta într-un test standardizat cu 50 de itemi pe care candidații trebuie să îi rezolve în 120 de minute. O notă peste 7 le asigură calificarea în etapa următoare, cea de interviuri. Nota de la scris contează 40% în nota finală de la concurs, potrivit metodologiei.

Ministrul Cîmpeanu a dat și câteva detalii despre structura testului: „Vor fi 50 de itemi, o treime vor verifica capacitățile cognitive, e important zic eu, și două treimi vor verifica abilitățile manageriale și de leadership, la examenul scris. Mai apoi, la interviu, vor fi situații practice, subliniez practice, studii de caz, ce faci, ce decizie iei în anumite situații”.

Cum vor fi selectați reprezentanții companiilor din comisiile de interviu

„În comisie vom avea un reprezentant al inspectoratului școlar județean, pentru că inspectoratele școlare județene, conform legii, organizează concursul pentru ocuparea posturilor de directori în fiecare județ. Apoi vor fi doi profesori titulari din școala pe care candidatul dorește să o conducă, aleși prin vot secret dintre cadrele didactice titulare, nu dintre membrii consiliului de administrație, ci dintre toate cadrele didactice titulare din acea școală. Al patrulea va fi reprezentantul autorităților locale, iar cel de-al cincilea va fi un reprezentant, expert în resurse umane, e vorba despre companii mijlocii și mari care au departamente de resurse umane. Și dacă nu vom putea acoperi toate concursurile cu experți din resurse umane și din firme de recrutare, vom apela la universitari cu experiență în management instituțional și educațional.

Cum vom selecționa: imediat ce va fi publicat în Monitorul Oficial, am discutat deja cu președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Camera de Comerț și Industrie Română-Franceză, AmCham – Camera de Comerț Româno-Americană, Camera de Comerț Româno-Germană pentru a mobiliza companiile românești sau afiliate la alte camere de comerț pentru a sprijini, pe baza responsabilității sociale a întreprinderilor, fiecare după propriile posibilități, prin delegarea de experți, trei zile, patru zile, o săptămână, două săptămâni fiecare cât poate.

Vom încheia acorduri între Ministerul Educației și toate aceste entități care vor avea disponibilitatea să sprijine cu profesioniști concursurile pentru ocuparea posturilor de directori”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Conform metodologiei, inspectoratele școlare trebuie să publice posturile scoase la concurs cu cel puțin 30 de zile înaintea concursului. Tot acestea trebuie să publice și fișa postului scos la concurs.

Proba de interviu – susținută în fata unei comisii de evaluare, cu durata de 60 de minute pentru fiecare candidat, în cadrul căreia se evaluează:

Competențele de management strategic, operațional și de comunicare, prin prezentarea unui plan de dezvoltare al școlii pentru care candidează.

Abilitățile de rezolvare a unor situații-problemă, raportat la contextul și specificul unității d învățământ pentru care candidează;

Competențele digitale, printr-o probă practică de utilizare a calculatorului;

Interviul este evaluat cu punctaje exprimate prin numere întregi de la 1 la 10 de către fiecare membru al comisiei, punctajul final fiind media aritmetică a punctajelor acordate de către cei cinci membri ai comisiei de evaluare.

Punctajele se înregistrează în borderoul de notare.

Nota finală a candidatului, după susținerea celor două probe, se obține prin formula:

N=(4Ns+6Pi)/10, unde:
Ns=nota obținută la proba scrisă; Pi=punctajul obținut la proba de interviu; N=nota finală obținută la concurs.

Concursul începe, conform calendarului, pe 18 iunie 2021, când vor fi anunțate posturile vacante pentru care se organizează selecția. Același calendar se întinde pe următoarele 6 luni fără o săptămână, adică până pe 10 ianuarie 2022, când noii directori vor primi deciziile de numire.

În data de 9 ianuarie 2021 au expirat mandatele pentru număr de 4.250 de directori și directori adjuncți. Între cele 4.250 de numiri, 796 au fost persoane noi, spunea chiar ministrul Educației pe 3 februarie 2021. Majoritatea numirilor au fost făcute pe linie de partid, potrivit surselor Edupedu.ro.

Peste 4.500 de directori vor avea mandatul expirat în luna august. „În luna august când expiră și cei numiți în ianuarie vom avea 9.771 de directori și directori adjuncți. Cifra este exactă”, preciza Cîmpeanu.

Foto: Alex Micsik / Agerpres Foto


2 comments
  1. E imposibil ca în iulie cu un calendar atât de încărcat sa te pregătești pentru examen. Data examenului trebuie pus în septembrie – octombrie, iar etapa a doua în noiembrie – decembrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 800 de candidați la Titularizare pot deveni profesori dacă au posturi, după ce au primit note peste 7 la proba scrisă, în urma contestațiilor. Alți încă 167 pot deveni suplinitori – rezultatele finale

Încă 800 de candidați la concursul național de angajare în învățământ se pot titulariza în școli dacă există posturi pentru disciplinele lor, după ce notele la proba scrisă au trecut…
Vezi articolul

OFICIAL De la 1 septembrie 2022 vor fi cel puțin 10 modificări în ROFUIP, după ce documentul a apărut în Monitorul Oficial / Printre principalele schimbări: elevii nu vor mai putea fi exmatriculați, profesorii vor încheia câte o singură medie pe an la fiecare disciplină, iar părinții nu pot strânge bani pentru atenții destinate profesorilor

Regulamentul de funcționare și organizare a școlilor 2022 a suferit mai multe modificări, în special din cauza schimbării structurii anului școlar de la 1 septembrie anul acesta. Edupedu.ro a scris…
Vezi articolul

Digitalizarea Educației: Dosar din carton cu șină, cu opis și cu toate hârtiile așezate în ordine, cu depunere fizică la secretariat, cerute de Inspectoratul Școlar Ialomița profesorilor care vor să-și echivaleze studiile

O adresă a Inspectoratului Școlar Județean Ialomița către unitățile de învățământ din județ arată cum, în teritoriu, rămâne esențial dosarul din carton cu șină, în pofida tuturor discursurilor rostite de…
Vezi articolul

„Nu avem o selecție foarte sănătoasă a persoanelor care ajung să predea în învățământ”, spune profesorul de filosofie Lucian Maier. Inspecțiile care se fac la clasă sunt, în bună măsură, o formalitate, potrivit acestuia

„Învățământul de calitate este legat de posibilitatea de a-i avea pe cei mai buni studenți în școli, însă pentru un absolvent bun de facultate e mult mai ușor să găsească…
Vezi articolul