Steaua „zombi” din urma unei supernove care a strălucit pe cerul nopții acum 1.000 de ani, descoperită de astronomi

135 de vizualizări
Foto: NASA-ESA-USAF-NSF via CNN
Timp de șase luni, în 1181, o stea muribundă a lăsat o urmă pe cerul nopții. Obiectul izbitor a apărut la fel de strălucitor ca Saturn în apropierea constelației Cassiopeia, iar cronicile istorice din China și Japonia l-au înregistrat ca o „stea oaspete”, transmite G4Media.ro, care citează CNN.

Astronomii chinezi foloseau acest termen pentru a desemna un obiect temporar de pe cer, adesea o cometă sau, ca în acest caz, o supernovă – o explozie cataclismică a unei stele la sfârșitul vieții sale.

Obiectul, cunoscut acum sub numele de SN 1181, este unul dintre puținele supernove documentate înainte de inventarea telescoapelor și a nedumerit astronomii timp de secole.

Acum, un nou studiu a descris pentru prima dată SN 1181 în detaliu prin crearea unui model computerizat al evoluției supernovei, de imediat după apariția exploziei inițiale și până în prezent, relatează CNN.

Citește articolul integral pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Platformă care urmărește dacă absolvenții se angajează, lansată de Ministerul Muncii. Angajatorii ar urma să poată informa Ministerul Educației despre nevoile de calificare pentru locurile de muncă neocupate sau viitoare

O platformă care monitorizează dacă absolvenții se angajează a fost lansată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), anunță instituția într-o postare pe Facebook. Platforma este dedicată instituțiilor, pentru „anticiparea…
Vezi articolul

Profesorul de Matematică Marius Perianu, director de școală: Noi, în școală, vrem să creăm oameni dezvoltați în foarte multe direcții. E ca și cum ai vrea să crești pești mari și frumoși într-un lac cu adâncime foarte mică, dar acolo nu va crește nimic / Să ai puterea să iei decizii în școala ta și pentru elevii tăi ar fi un mare plus adus educației

Elevii învață prea multe materii în școală, fără să să aibă timp să aprofundeze cunoștințele dobândite, atrage atenția profesorul Marius Perianu, coordonatorul lotului olimpic de juniori la Matematică și directorul…
Vezi articolul