UPDATE O singură măsură pentru profesorul Universității din București referent în comisia de doctorat a lui Lucian Bode: Radu Carp “își depune demisia” dintr-o comisie CNATDCU, pentru a-și “asuma greșeala”, anunță Cristian Preda / În toamnă, Preda spunea că teza lui Bode nu îngăduia nici o “notă de trecere la un examen de anul I”

825 de vizualizări
Foto: Radu Carp
Radu Carp, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, “a anunțat că își depune demisia” dintr-o comisie a CNATDCU, forul care are un rol-cheie în acordarea titlurilor de doctor și, până anul trecut, în verificarea acuzațiilor de plagiat în tezele de doctorat, a anunțat, vineri decanul facultății respective, Cristian Preda. Demisia vine în urma faptului că Radu Carp “și-a recunoscut greșeala” de a fi analizat “în mod superficial” teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, ca referent în comisia de doctorat a acestuia, arată conducătorul facultății. 
  • UPDATE HotNews.ro îl citează pe Radu Carp spunând că i s-a cerut demisia din comisia CNATDCU din cauza situației produse de cazul Bode, dar el, deși își reproșează unele lucruri, “doarme liniștit noaptea”, iar demisia ar avea alt motiv. Radu Carp, citat de HotNews.ro: “Mi s-a cerut demisia din Comisia CNATDCU din cauza situației cu Bode. Eu am precizat că vreau să-mi dau demisia de multă vreme, dar nu pentru acest motiv pentru că eu dorm liniștit după chestiunea asta cu Bode. Da, îmi reproșez într-adevăr că trebuie să fiu mai atent la unele citări și să le sesizez, să le pun acolo în referat, dar eu dorm liniștit știind că mi-am îndeplinit atribuțiile pe care le-am avut. (…) Demisia mea din CNATDCU se datorează faptului că instituția funcționează defectuos, nu există un cadru juridic care să ne protejeze pe noi ca membrii și în fața a ceea ce urmează sau în fața unor acuzații noi nu avem niciun fel de protecție”.

Demisia este singura măsură anunțată de Cristian Preda în privința lui Radu Carp, unul dintre profesorii referenți care primeau teza de doctorat a lui Bode, din 2018, cu laude și aprecieri, după cum Edupedu.ro a scris miercuri. Atunci, Comisia de etică a UBB a confirmat, după o a doua analiză, mai multe elemente de conținut plagiat în teza lui Bode, pe care o declară “profund viciată”.

  • Edupedu.ro a solicitat Școlii Doctorale de Relații Internaționale și Studii de Securitate a UBB să spună care este punctul său de vedere cu privire la participarea lui Adrian Ivan ca profesor coordonator de doctorate în cadrul acestei școli, precum și cu privire la situația lui Dan Lazăr. Vom publica răspunsul Universității Babeș-Bolyai privind măsurile luate față de membrii comisiei de doctorat în cazul Bode și cu privire la profesorii a căror expertiză a contat în acordarea titlului de doctor, în momentul în care îl vom primi.

În noiembrie anul trecut, după ce făcuse propria analiză a tezei de doctorat a ministrului Bode, Cristian Preda spunea despre teza lui Bode: „Cele 220 de pagini prezentate de Lucian Bode în vederea obținerii titlului de doctor nu întrunesc condițiile cerute în asemenea cazuri. Ele vădesc un nivel de abilități intelectuale care nu ar îngădui, în opinia mea, nici măcar obținerea unei note de trecere la un examen de anul I într-o facultate de științe politice sau de relații internaționale”.

Contactat inițial miercuri de către Edupedu.ro, în legătură cu situația profesorului menționat, Cristian Preda nu a dorit să comenteze. El a revenit vineri cu un mesaj publicat pe Facebook, în care face anunțul referitor la retragerea profesorului Carp dintr-o comisie CNATDCU.

Cristian Preda spune că a discutat chestiunea și în toamnă, când au apărut primele analize ce confirmau plagiatul în teza lui Lucian Bode. Potrivit lui Preda, Radu Carp “și și-a recunoscut greșeala de a fi analizat teza respectivă în mod superficial”.

Cristian Preda, pe Facebook:

  • “(…) regret faptul că, în etapa ulterioară acceptării tezei în cadrul UBB, și anume la susținerea ei publică, a participat un membru al FSPUB, d-l prof. Radu Carp. Am discutat această chestiune și la finele lunii octombrie, și în Consiliul de astăzi al FSPUB. Colegul meu R. Carp a lămurit mai multe aspecte juridice ale acestui dosar și și-a recunoscut greșeala de a fi analizat teza respectivă în mod superficial.” 
  • “La rândul meu, am menționat că dezbaterea publică despre teza de la UBB a afectat, prin ricoșeu, credibilitatea școlii noastre doctorale, al cărei membru e prof. Carp, și am propus retragerea sprijinului pe care i l-a acordat FSPUB pentru a fi membru în actuala comisie de specialitate a CNATDCU. Reacționând, prof. R Carp a anunțat că își depune demisia din respectivul organism. Îi mulțumesc pentru asumarea în acest mod a greșelii făcute.”

Mesajul integral al lui Cristian Preda:

Poziția referentului care reprezenta Universitatea Babeș-Bolyai:

În Hotărârea Comisiei de Etică a UBB cu privire la plagiatul ministrului Bode a fost prezentat actualul prorector al UBB, Dan Lazăr, unul dintre cei trei referenți ai doctoratului lui Lucian Bode. „Un membru al comisiei de susținere a tezei, prof. Dan Lazăr, a transmis comisiei că „1. Nu am primit raportul de similitudini, nici la momentul susținerii, nici acum, astfel mi-e imposibil să mă pronunț asupra “aspectelor semnalate”! 2. La numirea mea în Comisia de susținere a tezei de doctorat, am primit doar teza de doctorat și o declarație a conducătorului de doctorat prin care se justifică un procentaj de similitudini de aproximativ 10%. 3. După cum se poate vedea și din Referatul meu de apreciere, printre criticile/recomandările mele se regăsesc și chestiuni ce țin de erori de citare sau redactare, precum și de alcătuire a bibliografiei, așa cum sunt și cele invocate de petentă și confirmate de Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai”.

Tot miercuri, rectorul Universității Babeș Bolyai, Daniel David, a declarat pentru Edupedu.ro că „școala doctorală este cea care trebuie să discute dacă Adrian Ivan, conducătorul de doctorat al lui Lucian Bode, mai poate conduce doctorate la UBB”. Amintim că Adrian Ivan este rectorul Academiei Naţionale de Informaţii “Mihai Viteazul” a SRI.


5 comments
  1. Coruptie la Universitatea Babeș-Bolyai. Dupa sustinerea tezei de doctorat a lui Bode, Carp, coleg de partid in PNL, este numit in Consilul de Administratie al Televiziunii Romane unde primeste indemnizatie grasa-magna ; conducatorul de doctorat al lui Bode , Adrian Ivan, este recompensat cu postul de Rector la Academia SRI; Dan Lazar, membru examinator, este recompensat cu functia de prorector; al treilea membru examinator Adrian Basarabă asteapta sa-i vina randul.

  2. Cei care au coordonat sau au fost în comisiile tezelor f. slabe ar trebui să-și dea demisia de tot din învățământul superior! Nu mă refer la tezele cu coeficienți de similitudini mari (că ăia oricum pot fi fentați) ci strict la tezele slabe, fără contribuții originale semnificative, fără publicații serioase (în reviste internaționale serioase), etc.
    Ce teză e aia a cărei finalitate este publicarea unei cărți la o editură românească?! Un banc prost!

  3. Prezența prof Carp în comisia lui Bode se datorează cârdășiilor politice pe care le are în pnl; la fel și prezența în CBATDCU. Practic, Carp a analizat de două ori teza lui Bode: în comisia de susținere și în Comisia de specialitate CNATDCU. Are o vină dublă, mai ales că nimic nu a priceput deoarece era din domeniul energetic, paralel cu pregătirea lui.

  4. Apreciez conduita celor de la Univ. București. În schimb se remarcă jocul duplicitar și unsuros al rectorului David. Conduita morală a lui David a adus mari deservicii mediului universitar romanesc.

  5. Ce credibilitate mai are acest Radu Carp? Cum mai poate fi el un exemplu pentru studenti? Cate teze de doctorat a evaluat superficial acest individ si cati doctori au fost facuti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sunt 237 de mii de elevi care nu au internet și 287 de mii de elevi care nu au echipamente IT, anunță ministrul Educației / Sunt mai mulți elevi fără acces la educație online decât arăta recensământul oficial primăvara trecută. Datele vin după ce Guvernul a distribuit aproape 250 de mii de tablete și primăriile peste 100 de mii

În momentul de față, după centralizările de până acum, sunt 237 de mii de elevi care nu au avut internet și 287 de mii de elevi care nu au avut…
Vezi articolul

Majorarea bursei doctoranzilor la cel puțin 500 de euro pe lună, solicitată Ligiei Deca, printr-un memoriu, de reprezentanții studenților doctoranzi din Consorțiul Universitaria

Majorarea bursei doctoranzilor la cel puțin 500 de euro pe lună este solicitată ministrului Educației, printr-un memoriu, de către reprezentanții doctoranzilor din Consorțiul Universitaria, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.…
Vezi articolul

Remus Pricopie, rectorul SNSPA, avertisment pentru Mircea Geoană: ”Nu exclud să asistăm la declanșarea unor investigații de natură penală” / Folosește însemnele NATO pentru a face cea mai amplă campanie politică de tip clandestin din ultimii 30 de ani

Remus Pricopie, rectorul SNSPA și fost ministru al Educației în guvernul Ponta, a declarat marți în legătură cu campania electorală a lui Mircea Geoană că ”nu exclud să asistăm la…
Vezi articolul

Scrisoare de susținere a protestului jurnalistei Emilia Șercan, semnată de peste 20 de profesori ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București și adresată președintelui Iohannis: Vă aducem la cunoștință un grav abuz al sistemului de justiție din România cu repercusiuni asupra profesiei de jurnalist și a democrației românești

Peste 20 de profesori de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, au anunțat public că susțin protestul jurnalistei Emilia Șercan. Într-o scrisoare deschisă remisă Edupedu.ro, 22…
Vezi articolul