O școală și un inspectorat școlar nu aplică o hotărâre a instanței, care prevede că o profesoară are dreptul să primească un post cu normă întreagă. Este vorba despre Liceul Tehnologic Motru și Inspectoratul Școlar Județean Gorj, instituții care nu acordă unui cadru didactic ceea ce instanța a hotărât. Concret, Curtea de Apel Craiova a decis să anuleze două hotărâri ale Consiliului de Administrație, precum și o adresă a ISJ Gorj, dar decizia instanței nu a fost pusă în practică de unitatea de învățământ până în acest moment, potrivit profesoarei care a reclamat situația pentru Edupedu.ro.
- Inspectoratele școlare sunt cele care o să stabilească viabilitatea posturilor didactice, pentru anul școlar 2024-2025, potrivit metodologiei de mobilitate, document publicat în Monitorul Oficial. Până acum, viabilitatea posturilor de profesori era stabilită de școală, nu de către inspectoratul școlar.
- Edupedu.ro a solicitat clarificări în acest caz de nerespectare a deciziei instanței, în cazul unui profesor, de la Ministerul Educației. În momentul primirii unui răspuns îl vom publica.
Potrivit raportului Corpului de Control al Ministerului Educației nr. 802 din 24.09.2020, în aplicația de titularizare 2019, catedra ocupată de profesoară, în ședința publică, în dreptul codului postului pe care a fost repartizată, are specificat mențiunea „rezervat”. În luna decembrie 2019, un cadru didactic titular la Colegiul Tehnic Motru, pe catedra economie, administrativ, poștă, și-a depus demisia.
Tot în decembrie 2019, profesoara a solicitat, printr-o cerere, prelungirea contractului individul de muncă pe acest post de la Colegiul Tehnologic Motru.
Conform raportului menționat mai sus, cu aprobarea Consiliului de Administrație, directoarea liceului i-a prelungit profesoarei contractul individual de muncă, prin act adițional, pentru perioada 23.12.2019 – 31.08.2020.
Potrivit sursei citate, Ramona Nibu a depus în termen legal, adică până la data de 27 mai 2020, solicitarea de schimbare a contractului individual de muncă pe perioadă determinată de un an, în contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului/catedrei. Solicitarea acesteia a fost respinsă de Consiliul de Administrație al Colegiului Tehnic Motru.
În raport se arată că profesoara a fost în audiență la Ministerul Educației în data de 10.09.2020 și a rămas în greva foamei până în data de 11.09.2020, când a fost desemnată echipa de control care s-a deplasat împreună cu petenta la ISJ Gorj.
Potrivit cadrului didactic, prin Hotărârea din 27.05.2020 a Consiliului de Administrație al Colegiului Tehnic Motru, a fost refuzată atât prelungirea, cât și modificarea duratei contractului individual de muncă din durată determinată de un an, în contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului/catedrei.
Hotărârea Consiliului de Administrație a Colegiului Tehnic Motru a fost anulată printr-o sentință definitivă a Tribunalului Gorj.
O altă sentință definitivă a Tribunalului Gorj, din februarie 2022, a obligat Liceul Tehnologic Motru să modifice durata contractului individual de muncă al profesoarei din durata determinată de un an în contract de muncă pe durata de viabilitate a postului, pentru perioada 01.09.2020-31.08.2021.
Potrivit textului profesoarei, directoarea liceului, Adela Rușeț, a refuzat să pună în aplicare decizia Inspectoratului Școlar Județean Gorj, prin care s-a decis modificarea contractului individual de muncă din durată determinată pe durată de viabilitate a postului.
Profesoara transmite că a trimis mai multe sesizări la Inspectoratul Școlar Județean Gorj și, după 7 luni de la decizia de mai sus a ISJ Gorj, directoarea Adela Rușeț, i-a încheiat cadrului didactic actul adițional.
La data de 15.12.2023 a fost emisă Hotărârea nr. 2796/2023 din 15.12.2023 prin care Curtea de Apel Craiova a admis recursul subsemnatei.
Au fost anulate în parte hotărârile Consiliului de Administrație nr. 8061/23.08.2022 si nr. 8332/05.09.2022 ale Liceului Tehnologic Motru, în ceea ce o priveşte pe profesoara Ramona Nibu, precum si adresa nr. 15892/2022 emisă de ISJ Gorj ultimul alineat. Cadrul didactic a cerut modificarea contractului din durată de viabilitate a postului pe durată nedeterminată.
Judecătorul a constatat că directorul Ruset Adela Delia și membrii Consiliului de Administraţie a Liceului Tehnologic Motru au încălcat dispoziții în Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar pentru anul 2022-2023, aprobată prin Ordinul Ministerului Educatiei nr. 5578/10.11.2021, după cum transmite cadrul didactic.