O școală și un inspectorat școlar refuză să aplice o hotărâre a instanței care prevede că un profesor are dreptul să primească un post cu normă întreagă

46.269 de vizualizări
vârsta de pensionare, cancelarie profesori
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
O școală și un inspectorat școlar nu aplică o hotărâre a instanței, care prevede că o profesoară are dreptul să primească un post cu normă întreagă. Este vorba despre Liceul Tehnologic Motru și Inspectoratul Școlar Județean Gorj, instituții care nu acordă unui cadru didactic ceea ce instanța a hotărât. Concret, Curtea de Apel Craiova a decis să anuleze două hotărâri ale Consiliului de Administrație, precum și o adresă a ISJ Gorj, dar decizia instanței nu a fost pusă în practică de unitatea de învățământ până în acest moment, potrivit profesoarei care a reclamat situația pentru Edupedu.ro.
  • Inspectoratele școlare sunt cele care o să stabilească viabilitatea posturilor didactice, pentru anul școlar 2024-2025, potrivit metodologiei de mobilitate, document publicat în Monitorul Oficial. Până acum, viabilitatea posturilor de profesori era stabilită de școală, nu de către inspectoratul școlar.
  • Edupedu.ro a solicitat clarificări în acest caz de nerespectare a deciziei instanței, în cazul unui profesor, de la Ministerul Educației. În momentul primirii unui răspuns îl vom publica.

Potrivit raportului Corpului de Control al Ministerului Educației nr. 802 din 24.09.2020, în aplicația de titularizare 2019, catedra ocupată de profesoară, în ședința publică, în dreptul codului postului pe care a fost repartizată, are specificat mențiunea „rezervat”. În luna decembrie 2019, un cadru didactic titular la Colegiul Tehnic Motru, pe catedra economie, administrativ, poștă, și-a depus demisia.

Tot în decembrie 2019, profesoara a solicitat, printr-o cerere, prelungirea contractului individul de muncă pe acest post de la Colegiul Tehnologic Motru.

Conform raportului menționat mai sus, cu aprobarea Consiliului de Administrație, directoarea liceului i-a prelungit profesoarei contractul individual de muncă, prin act adițional, pentru perioada 23.12.2019 – 31.08.2020.

Potrivit sursei citate, Ramona Nibu a depus în termen legal, adică până la data de 27 mai 2020, solicitarea de schimbare a contractului individual de muncă pe perioadă determinată de un an, în contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului/catedrei. Solicitarea acesteia a fost respinsă de Consiliul de Administrație al Colegiului Tehnic Motru.

În raport se arată că profesoara a fost în audiență la Ministerul Educației în data de 10.09.2020 și a rămas în greva foamei până în data de 11.09.2020, când a fost desemnată echipa de control care s-a deplasat împreună cu petenta la ISJ Gorj.

Potrivit cadrului didactic, prin Hotărârea din 27.05.2020 a Consiliului de Administrație al Colegiului Tehnic Motru, a fost refuzată atât prelungirea, cât și modificarea duratei contractului individual de muncă din durată determinată de un an, în contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului/catedrei.

Hotărârea Consiliului de Administrație a Colegiului Tehnic Motru a fost anulată printr-o sentință definitivă a Tribunalului Gorj.

O altă sentință definitivă a Tribunalului Gorj, din februarie 2022, a obligat Liceul Tehnologic Motru să modifice durata contractului individual de muncă al profesoarei din durata determinată de un an în contract de muncă pe durata de viabilitate a postului, pentru perioada 01.09.2020-31.08.2021.

Potrivit textului profesoarei, directoarea liceului, Adela Rușeț, a refuzat să pună în aplicare decizia Inspectoratului Școlar Județean Gorj, prin care s-a decis modificarea contractului individual de muncă din durată determinată pe durată de viabilitate a postului.

Profesoara transmite că a trimis mai multe sesizări la Inspectoratul Școlar Județean Gorj și, după 7 luni de la decizia de mai sus a ISJ Gorj, directoarea Adela Rușeț, i-a încheiat cadrului didactic actul adițional.

La data de 15.12.2023 a fost emisă Hotărârea nr. 2796/2023 din 15.12.2023 prin care Curtea de Apel Craiova a admis recursul subsemnatei.

Au fost anulate în parte hotărârile Consiliului de Administrație nr. 8061/23.08.2022 si nr. 8332/05.09.2022 ale Liceului Tehnologic Motru, în ceea ce o priveşte pe profesoara Ramona Nibu, precum si adresa nr. 15892/2022 emisă de ISJ Gorj ultimul alineat. Cadrul didactic a cerut modificarea contractului din durată de viabilitate a postului pe durată nedeterminată.

Judecătorul a constatat că directorul Ruset Adela Delia și membrii Consiliului de Administraţie a Liceului Tehnologic Motru au încălcat dispoziții în Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar pentru anul 2022-2023, aprobată prin Ordinul Ministerului Educatiei nr. 5578/10.11.2021, după cum transmite cadrul didactic.

Citește și:
OFICIAL Inspectoratele școlare vor stabili viabilitatea posturilor didactice, pentru anul școlar 2024-2025, nu școala, așa cum era până acum
UPDATE Peste 130 de elevi de la Colegiul Tehnic din Motru nu și-ar fi primit bursa profesională pentru un întreg an școlar. Banii ar fi fost deturnați de directoare – memoriu adresat Ligiei Deca / Directoarea neagă acuzațiile

8 comments
  1. Art 287 din Codul Penal prevede pedeapsa cu închisoarea sau cu amenda pentru nerespectarea hotărârilor judecătorești.
    Profesoara Nibu indeplineste conditiile necesare titularizarii, asa ca de unde atat de mult tupeu …??🤔🤔
    Rusine!

  2. Titulatura i a fost dată în baza notei de la examen pentru un an, dar Metodologia i ar fi permis transformarea postului pe perioada nedeterminata că dac-ar fi fost vreo pilă imediat ar fi pus în aplicare prevederile Metodologiei acea doamnă directoare, dar reiese că nu era pe placul nici a directoarei și implicit a marelui consiliu…
    Și directoarea are tupeu de nu pune în aplicare sentința instantei!!! Rușine!!!!

  3. Acolo e ceva putred, cine se crede aceasta directoare de încalcă până și o hotărâre judecătorească??? Cine o susține atât de mult??
    Este clar ca aceasta profesoara are dreptul sa fie pe post, se vede clar din documentele atașate!
    Aloooo, acolo e cu iz penal !!!!

  4. Sa meargă la examen dna profesoară și apoi este titulara, nu să – și piardă vremea prin instante. Dar, așa este, e foarte greu sa înveți, sa dai examen ani în șir…..

    1. Doamna, probabil, a luat examenele necesare pentru a insista atât. Nu se duce nimeni de nebun să ceară titularizarea pe post în viabilitate și apoi pe perioadă nedeterminată. Deja a luat examenele necesare

    2. Doamna are peste 8 la titularizare! De ce să meargă din nou? Sunt inspectori și angajați ai ME care au sub 7 la titularizare. Câți din inspectorii de la Gorj au concurs pentru funcția pe care o dețin? Instanța a stabilit ceva și trebuie respectat într-un stat în care se presupune ca există democrație! Doamna Nibu îndeplinește condițiile pentru a fi titularizată! Rușine!

      1. 7 e nota minimă pentru titularizare de cel puțin 20 de ani. Poate mai sunt dinozauri care au prins titularizarea cu 5 în rural, dar nu sunt în minister. Poate doar Ișfan mai era din generația respectivă.

    3. Ca să dați un astfel de răspuns, fie momentan aveți statut de director ,fie vă aflați ,,bine-mersi” pe un post ca titular și ați uitat cum e să mai treceți pe la examene.Poate profesoara aceea nu era chiar la primul concurs național dat…Sunt destule cazuri în care poți lua și nota 8,99 dar ce folos de acest fapt căci uneori ,în ședință publică ,în funcție de disciplina solicitată ,la nota 9,10 s-au finalizat deja posturile…dar cred că ați uitat de când nu ați mai ajuns in situația de a sta să îti ,,capeți ” postul într-o sedință publică ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Inspectorul șef al ISJ Brăila, candidat și el în alegeri, despre clipurile electorale filmate în școli de șeful său de partid, președintele PNL Brăila Alexandru Popa: Vom demara o discuție mâine-poimâine la ISJ, o să vizionăm filmulețele și după aceea o să citim articolul din legea Educației ca să vedem dacă este o încălcare a legii

Cătălin Canciu, șeful Inspectoratului școlar Brăila, care candidează și el din partea PNL, la primăria orașului, pe aceeași listă cu șeful său pe linie de partid, Alexandru Popa, spune că…
Vezi articolul

“Școala ar trebui să înceapă fizic din nou, este esențial pentru învățare. Cred că online-ul va rămâne o opțiune pentru situațiile în care elevul nu poate ajunge la școală”, spune Anca Barbu, profesoară cu 20 de ani de experiență

După 20 de ani de predat Limba Română în stilul tradițional, la clasă, Anca Barbu, profesoară la o școală gimnazială din Galați, a început în martie 2020 să predea online,…
Vezi articolul

24 ianuarie, Ziua Internațională a Educației. Rolul pe care îl au profesorii în combaterea “discursului instigator la ură”, evidențiat de UNESCO. Curs online gratuit pentru profesori din toată lumea

Anul acesta, pe 24 ianuarie, Ziua Internațională a Educației stabilită de UNESCO, organizația semnalează importanța combaterii discursului instigator la ură, care “nu e moștenit, ci se învață”. De asemenea, UNESCO…
Vezi articolul