O școală pentru viitor – proiectul care și-a propus ca elevii să înțeleagă că școala poate fi atrăgătoare, că profesorii le sunt parteneri, că își pot exprima temerile și speranțele dezvoltându-și creativitatea și gândirea critică

351 de vizualizări
Foto: 71522913 © Dreamstime.com
Trăim într-o societate care se află într-o continuă schimbare, unde forța de muncă s-a redefinit și s-a reorientat, Europa – multiculturală și vastă – și-a deschis granițele să ne putem mișca liberi, să cunoaștem oameni și locuri noi, să muncim pentru o viață mai bună, să descoperim ocazii de a ne pune în valoare, de a ne educa spiritul comunitar. Implicarea Școlii Gimnaziale Nr.1, Curcani într-un proiect Erasmus+ a fost dintotdeauna o provocare, iar în anul 2018 a devenit un vis împlinit.

Proiectul Erasmus+ „O școală pentru viitor”, a fost dezvoltat de școala gimnazială Curcani, din județul Călărași, în parteneriat cu școlile „Hizir Reis Ortaokulu” Izmit, din Turcia, „7 Gymnasio” Xanthis, din Grecia, Osnovno Uchilishte “Sv. Sv. Kiril i Metodi“ Chelopech, din Bulgaria și Agrupamento Vertical De Escolas De Argoncilhe Santa Maria da Feira, din Portugalia.

Deoarece își doreau o școală pentru viitor elevilor lor, au identificat necesitatea unui astfel de proiect, care s-a concretizat: au devenit școală coordonatoare, având școli partenere din Grecia, Turcia, Bulgaria și Portugalia, fiind primul proiect european al școlii.  Principalul obiectiv al proiectului a fost prevenirea și reducerea absenteismului și a abandonului școlar. 

Elevii școlii provin din medii defavorizate, cu părinți plecați în străinătate, lăsați în grija bunicilor și nu mai văd școala ca pe un mijloc de realizare profesională și personală. De aceea, interesul pentru studiu este scăzut, mulți absentează, iar unii dintre ei abandonează școala. Sunt plictisiți, absenți, iar de cele mai multe ori, eforturile cadrelor didactice de a ajunge la sufletul și mintea lor nu au avut niciun rezultat. Ce era de făcut? O nouă abordare! Asta era soluția, iar proiectele Erasmus+ au o astfel de abordare. S-au înscris în competiție, au câștigat și asta a fost doar începutul unui drum al cunoașterii, al experienței, al prieteniei pe care nu îl vor uita niciodată! Pe parcursul celor trei ani, echipe de profesori și copii au lucrat împreună, și-au împărțit sarcinile și și-au împărtășit experiențele, descoperind că există probleme comune, identificând soluții comune.

 Prin implicarea grupului țintă (elevi cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani, aflați în risc de abandon școlar) în diferite activități școlare și extrașcolare (activități sportive, ateliere de lucru, activități culturale care să promoveze tradițiile locale, club de lectură, teatru de păpuși, întâlniri cu reprezentanți ai unor ONG-uri)  s-a urmărit reducerea absenteismului, a abandonului școlar și a analfabetismului funcțional, conștientizarea atât de către elevi, căt și de către părinți a necesității și importanței continuării și finalizării studiilor, dezvoltarea unor abilități de comunicare și relaționare, de gândire critică și creativă. Mobilitățile din cadrul proiectului au avut un program diversificat, fiind implicați câte patru elevi și două cadre didactice din fiecare țară parteneră. Din cauza pandemiei de Covid-19, ultima mobilitate, din Portugalia, s-a desfășurat on-line, pe platforma Zoom. Au avut o colaborare frumoasă cu profesorii din celelalte țări partenere, de parcă se cunoșteam de o viață, au râs, au povestit, au învățat lucruri noi pe care le-au aplicat la clasă când s-au întors din mobilități. 

Printre altele, proiectul implementat și-a dorit ca elevii să înțeleagă că școala poate fi atrăgătoare, că profesorii le sunt parteneri pe drumul cunoașterii, că își pot exprima temerile, speranțele, planurile, sentimentele, că este important să comunice, să colaboreze, dezvoltându-și astfel, creativitatea și gândirea critică. Doar așa se poate diminua analfabetismul funcțional, formulând păreri proprii despre ceea ce văd și citesc. Pentru că lumea în care vor trăi va fi concurențială, va fi neiertătoare și nu este de ajuns să existe, trebuie să exceleze pentru o viață mai bună. Iar rolul profesorilor este de a se reinventa în fiecare zi, la fiecare oră de curs, pentru a crea o atmosferă caldă, încurajatoare, pentru a le reda elevilor încredere în ei, în cadrele didactice, în școală. 

Despre aceste lucruri a aflat echipa formată din profesori și elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 1, Curcani pe parcursul acestori trei ani de proiect Erasmus+. Până la următorul proiect implementat, ei continuă să colaboreze, să comunice, să fie creativi, critici, își continuă menirea de mentori ai tinerelor vlăstare.

*Articol realizat de reprezentanții Școlii Gimnaziale Nr 1 Curcani, județul Călărași, primit la redacție pe adresa redacție@edupedu.ro

Foto: © Monkey Business Images – Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Concurs organizat de Tetra Pak și Edupedu

VIDEO Povestea premiului de 2.000 de euro care i-a ajutat pe toți elevii clasei a IV-a B, de la Liceul Tehnologic Topolog, să plece în excursie la munte / Concursul Elevii schimbă jocul: CartON! a ajuns la 80 de comunități

Liceul Tehnologic Topolog, județul Tulcea, a fost marele câștigător al concursului „Elevii schimbă jocul: CartON!”. Propunerea lor de campanie a fost „Cartonul – prietenul tuturor” – iar participanții au fost…
Vezi articolul

Programul european de Lapte în școli, “omorât” de Guvern încet și sigur. Procesatorii de lapte care încă livrează porțiile pentru elevi trag un semnal de alarmă și susțin că vor opri distribuția la finalul contractelor încheiate în acest an

Școala a început de aproape 3 luni, în decembrie se încheie al doilea modul, iar elevii din 12 județe nu primesc niciuna dintre cele 3 porții săptămânale de lapte și…
Vezi articolul