O școală în sistem dual pentru brutari și cofetari, patiseri sau ciocolatieri s-a deschis la Cluj-Napoca. Primarul Emil Boc: E un model de bună practică pe care noi îl susținem cu toată convingerea

451 de vizualizări
Foto: Bakery School
Proiectul Bakery School România, care a deschis deja, în 2020, o școală în sistem dual în comuna Tărtășești din județul Dâmbovița s-a extins și la Cluj-Napoca, după o investiție de peste 100.000 euro a grupului Puratos într-un centru de colaborare și dezvoltare dedicat elevilor din medii defavorizate care doresc să învețe o meserie, dar și specialiștilor în industria de brutărie și cofetărie, potrivit unui comunicat de presă. 

Bakery School este prima școală în sistem dual din România dedicată industriei de brutărie, patiserie, ciocolaterie, înființată din resurse exclusiv private, în acest an fiind școlarizați 61 de elevi, din care 50 sunt din cadrul Liceului Tehnologic Grigore Marin Năstase din comuna Tărtășești, județul Dâmbovița, și 11 din cadrul Liceului Tehnologic nr. 1 din Cluj-Napoca. Investiția totală cele două școli din România depășește 350 de mii de euro, potrivit companiei.

La Cluj-Napoca, prima generație va avea specializarea cofetărie-patiserie. 

Mare parte din copiii înscriși la Bakery School provin din medii defavorizate, pentru care se fac demersuri și sunt încurajați să își continue studiile și să își aleagă o meserie, a explicat Gabriela Bereș, director general al companiei partenere în școala duală de la Cluj.

Centrul de Inovație, dotat cu echipamente profesionale de ultimă generație, își propune să fie un spațiu de co-creare între antreprenori și specialiști calificați, un hub care să dea tonul noilor tendințe în industrie și, în egală măsură, să ofere inspirație, șansă și plus-valoare dezvoltării profesionale celor care învață meserie cu noi, potrivit organizatorilor.

„Ne-am dorit să venim cu Bakery School la Cluj-Napoca încă din 2020 și suntem foarte mândri că am găsit resurse pentru a duce la bun sfârșit investiția în noul spațiu. Acești 11 copii de aici, din Cluj-Napoca, care au început liceul la Bakery School sperând la un viitor mai bun pentru ei, împreună cu cei 50 pe care îi avem la școala din Tărtășești, județul Dâmbovița, sunt cei care deschid calea în industria noastră pentru o piață a muncii calificată pentru următorii 30-40 de ani. Vom continua să alocăm resurse pentru educație în mod susținut în următorii 10 ani și chiar să extindem și în alte mari orașe din România o astfel de școală, în așa fel încât să schimbăm în bine viitorul tinerilor și a meseriilor de la noi”, a declarat Gabriela Bereș.

La eveniment a participat și primarul orașului Cluj-Napoca, dl. Emil Boc, care a marcat momentul plantând un copac specia chiparos de baltă, care trăiește până la 6.000 de ani.

„Am ținut special să fiu prezent aici pentru că ceea ce faceți dumneavoastră reprezintă și pentru noi – primărie, inspectorat școlar, stat român în ansamblu – o prioritate. Prioritatea se leagă de dezvoltarea învățământului dual și prin această colaborare, excelentă ca model, între școală- liceul Tehnologic nr. 1 și compania Puratos, care vine și adaugă cealaltă parte necesară pentru învățământul profesional de calitate. E un model de bună practică pe care noi îl susținem cu toată convingerea la Cluj-Napoca. Vreau să-i felicit pe acești tineri minunați! Ați ales o meserie extreme de frumoasă, creativă, și sunt convins că nu peste mulți ani veți avea propria dumneavoastră afacere și veți forma la rândul dumneavoastră alți tineri care să vină să ducă munca dumneavoastră mai departe”, a declarat Emil Boc.

Directoarea liceului, Anamaria Pop, a declarat că acest parteneriat în sistem dual este o oportunitate unică pentru redobândirea atractivității meseriilor de către tineri.

„Deschiderea unei școli Bakery School în parteneriat cu unitatea noastră, Liceul Tehnologic nr. 1, ne mândrește și ne ambiționează să oferim tot ce putem pentru a pregăti profesional acești elevi la un alt nivel, astfel încât, la absolvire, să punem în piața muncii cei mai buni specialiști în domeniu”, a declarat directoarea.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Învățământ profesional: Meserii.ro – platformă digitală care face legătura între elevi, școlile profesionale și cererea de pe piața muncii

  Organizaţia neguvernamentală CivicNet pune la dispoziția elevilor interesați de învățământul profesional și dual platforma Meserii.ro, o “harta interactivă a învăţământului profesional şi tehnic din România”, potrivit unui comunicat de…
Vezi articolul

DOCUMENT Învățământul profesional, obligatoriu pentru elevii care dau Evaluarea Națională anul acesta și nu obțin media de admitere 5. Comisia de Dialog Social a avizat propunerea Ministerului Educației

Elevii care intră anul acesta clasa a VIII-a, susțin Evaluarea Națională 2020 și nu obțin media 5 ar urma să fie obligați să meargă la învățământul profesional. Propunerea aparține Ministerului…
Vezi articolul

Ministerul Educației: 25.257 de elevi s-au înscris în învățământul profesional, dual și liceal tehnologic / În medie, elevii au completat câte 16 opțiuni în fișele de admitere la liceu

Astăzi au fost repartizați 113.480 de elevi în învățământul liceal de stat, dintre care 68.564 de candidați la filiera teoretică și 44.916 candidați la filiera tehnologică, anunță Ministerul Educației. Alți…
Vezi articolul