O școală din Timișoara, introdusă greșit pe lista clădirilor cu risc seismic I, spune Primăria

268 de vizualizări
Foto: © Saryanto | Dreamstime.com
Purtătorul de cuvânt al primăriei Timișoara spune că introducerea Școlii Gimnaziale nr. 1 ar fi fost introdusă eronat în sistem ca fiind cu risc seismic I: “La Școala Generală nr. 1 un expert atestat a făcut chiar anul trecut, la cererea Primăriei Timișoara, o expertiză de rezistență, din care a rezultat că școala nu se află în grad 1 de risc seismic, ci în gradul II, intervențiile care trebuie făcute la rezistență fiind minimale”, scrie Ziarul de Vest. Amintim, marți ministerul Educației a publicat lista cu 21 de școli din țară în care se învață care sunt în risc seismic I, și nu 118, așa cum anunțase inițial. Printre ele, și Scoala Gimnazială nr. 1 din Timișoara. Astfel, numărul ar scădea la 20 de școli în risc seismic I.

Școala Gimnazială nr. 1 din Timișoara se află pe lista școlilor cu risc seismic I, publicată de Ministerul Educației, dar reprezentanții Primăriei Timișoara, susțin că este o greșeală, ambele corpuri de clădire ale școlii având risc seismic II, „intervențiile care trebuie făcute la rezistență fiind minimale”.

Potrivit publicației Ziarul de Vest, ca răspuns la informarea ministerului, Bogdan Marta, purtătorul de cuvânt al Primăriei Timișoara a transmis: „La Școala Generală nr. 1 un expert atestat a făcut chiar anul trecut, la cererea Primăriei Timișoara, o expertiză de rezistență, din care a rezultat că școala nu se află în grad 1 de risc seismic, ci în gradul 2, intervențiile care trebuie făcute la rezistență fiind minimale. Primăria Timișoara a cerut această expertiză tocmai pentru că această școală va fi reabilitată total cu ajutorul fondurilor din PNRR și transformată în școală verde. Suma pe care o vom investi în această unitate de învățământ se ridică la peste 12 milioane de lei (fără TVA). Expertiza semnată de inginerul de rezistență contractat de Primăria Timișoara a stat mai apoi la elaborarea HCL 476 din 30.09.2022, unde e specificat foarte clar că atât corpul C1, cât și corpul C2 sunt încadrate în clasa seismică Rs II, necesitând aplicarea soluției minimale de consolidare. Vom contacta și Ministerul Educației pentru corectarea situației pe care a primit-o”.

Hotărârea de Consiliul Local invocată de acesta se referă la depunerea unei cereri de finanțare prin PNRR. Printre altele, în anexele hotărârii, despre riscul seismic al clădirilor scrie: „În conformitate cu raportul de expertiză tehnică corpurile C1 și C2 se încadrează în clasa de risc seismic RsII necesitând aplicarea soluției minimale de consolidare ( cap.2.14.1 din Expertiza tehnică)”.

Sursa: Primariatm.ro

Ministerul preciza că “39 de clădiri sunt încadrate în clasa de risc seismic I, din care doar 21 sunt în uz. Dintre aceste 21 de clădiri, 15 clădiri au destinația săli de clasă/laboratoare, iar 6 clădiri au alte destinații”. Ministerul Educației a publicat lista pe site.

Amintim, inițial Guvernul vorbea despre 118 școli cu risc seismic I, dar marți ministerul Educației a publicat într-un final lista cu școlile aflate în acest grad de risc și erau doar 39 la număr, dintre care 21 în care învață copii.  detalii aici

Pe listă sunt 5 grădinițe din județele Bacău, Iași, Maramureș, Olt și Suceava.

Cele mai multe sunt în județele Ilfov și Iași, câte 3 clădiri.

O singură clădire din București se află pe listă – sala de sport a Liceului Teoretic „Nicolae Iorga” București, potrivit ministerului Educației.

Citește și:
BREAKING Lista școlilor cu risc seismic I din România, publicată de Ministerul Educației
BREAKING De fapt sunt doar 21 de școli cu risc seismic I în toată România, anunță Guvernul, care spunea săptămâna trecută că sunt 118 clădiri / Justificarea – unele au urmat programe de consolidare, iar altele sunt, în prezent, în conservare, nefiind folosite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Definitivat 2024. Subiectele și baremele pentru învățători au fost publicate – descarcă / Eseu de 500 de cuvinte despre particularitățile unui roman ce aparține lui Marin Preda sau Mihail Sadoveanu, subiect de examen

Subiectele și baremele de la Definitivat 2024 pentru profesorii învățători au fost publicate de Ministerul Educației la ora 15:00. Proba scrisă a examenului durat 4 ore, între orele 9 și 13.…
Vezi articolul

Controversă în Germania: Ministerul de Interne acuză Ministerul Justiței că a redactat un proiect de lege exclusiv la genul feminin și avertizează că prevederile actului normativ nu vor putea fi aplicate bărbaților

Ministerul Federal al Justiției din Germania și liderul acestuia, Christine Lambrecht (SPD – Partidul Social Democrat din Germania) nu au fost cunoscuți până acum pentru decizii radicale, dar proiectul lor…
Vezi articolul

Ministrul de Interne anunță capitularea statului în fața drogurilor, după ce le-ar fi spus șefilor din Poliție acum o lună și jumătate că „bătălia cu drogurile la categoria adulţi în momentul ăsta e pierdută”

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a declarat marți într-un interviu la DCNews că le-a transmis șefilor din Poliție acum o lună și jumătate că ”bătălia cu drogurile la categoria adulţi…
Vezi articolul

Apel de investiții în valoare de 37 de milioane de euro, prin PNRR, pentru renovarea, echiparea și digitalizarea unor biblioteci de la sate și orașe – ghidul pentru aplicanți, pus în dezbatere publică de ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat în dezbatere publică apelul pentru ghidul solicitantului pentru proiecte de investiții în modernizarea unor biblioteci. Se poate aplica pentru investițiile anunțate prin PNRR,…
Vezi articolul