O „săptămână verde” pentru conștientizarea schimbărilor climatice ar putea fi introdusă în structura anului școlar. Cîmpeanu: „Găsesc că este o idee foarte bună și susțin această propunere”

6.837 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că susține propunerea introducerii în structura anului școlar a unei săptămâni verzi, pentru ca elevii să conștientizeze efectele schimbărilor climatice. Săptămâna verde s-ar asemăna cu săptămâna Școala Altfel, iar copiii vor putea părăsi sălile de clasă pentru a explora natura, a explicat Cîmpeanu la lansarea în dezbatere publică a Raportului “Educaţia privind schimbările climatice şi mediul în şcoli sustenabile”, elaborat de Grupul de lucru pe tema educaţiei cu privire la schimbări climatice şi mediu înfiinţat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale. Propunerea “Săptămâna verde” este inclusă în acest raport.

„Veți găsi în Ministerul Educației un partener solid pentru Ministerul Mediului, pentru toate organizațiile non-guvernamentale cu preocupări în domeniu. (…) Chiar dacă anul acesta, din cauza crizei sanitare, săptămâna Școala Altfel a înregistrat dificultăți, găsesc că este o idee foarte bună ca în calendarul școlar, în structura anului școlar, să integrăm, susțin această propunere, o săptămână verde, în care elevii să poată ieși din școală și să înțeleagă, în natură, care sunt efectele schimbărilor climatice, care sunt efectele generale asupra mediului, și cele bune, și cele rele, pentru a putea face diferența și pentru a putea face alegeri inteligente”, a declarat Cîmpeanu în discursul susținut marți, la Cotroceni.

Ce propune Raportul „Educaţia privind schimbările climatice şi mediul în şcoli sustenabile”:
  • Săptămâna verde pentru anul școlar: 2022 – 2023
  • Actualizarea programelor școlare a orelor de biologie cu noțiuni de mediu și schimbări climatice.  
  • Ministrul Educației a spus că sunt elemente care trebuie introduse de la grădiniță, iar la învățământul preuniversitar la materii precum biologie, geografie, economie și educație tehnologică, și la alte discipline în funcție de vârsta și nivelul elevului.
  • Cursuri opționale pentru schimbări climatice și mediu
  • Promovarea de bune practici și de acțiuni pentru mediu 
  • Recompensarea personalului didactic implicat 
  • O platformă web dedicată 
  • Manuale auxiliare în format digital și clasic 
  • Kituri de măsurare a poluanților din atmosferă
  • Aplicații gratuite în școli pentru a măsura factorii poluanți 
  • Program de formare a profesorilor și suporturi de curs

2 comments
  1. Cunoscând lipsa de organizare eficientă a ministerului când e vorba de schimbări, săptămâna asta verde va fi o altă săptămână pierdută, așa cum e și inutila Școală altfel. Dar o să luptăm și noi împotriva schimbărilor climatice. Nu ne luăm un an sălbatic, așa cum face Greta Thunberg, doar o săptămână sălbatică. Țara arde și….

  2. Să sperăm că o sa găsească ministrul și specialiștii “verzi” care să însoțească elevii pe coclauri, că doar n-o să încarce profesorii și cu această misiune…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Înscrierea în clasa pregătitoare 2020: Unde se fac programările pentru evaluarea psihosomatică a copiilor. Jumătate dintre Centrele județene nu au publicat datele necesare părinților

Prima fază a înscrierilor la clasa pregătitoare a intrat, teoretic, în linie dreaptă chiar de luni, prin publicarea informațiilor necesare pentru programarea evaluărilor psihosomatice a copiilor născuți după 1 septembrie…
Vezi articolul
Modificările pentru Bacalaureat -Când au loc detașarea la cerere și detașarea în interesul învățământului

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul…
Vezi articolul

EXCLUSIV Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat pe o posibilă faptă de discriminare a elevilor făcută de Ministerul Educației prin eliminarea burselor de merit pentru clasa a V-a și a celor rurale pentru liceeni / La început de octombrie au loc audierile

Autosesizarea Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în cazul eliminării burselor rurale pentru liceeni și a burselor de merit pentru elevii de clasa a V-a a fost înregistrată, iar Ministerul…
Vezi articolul

LISTA Peste 2680 de localități eligibile pentru programul PNRR, “Microbuze electrice pentru elevi” / Cererile pot fi depuse de primării până în data de 13 iunie 2023. Se pot cumpăra microbuze în valoare de cel mult 6 milioane de euro per proiect

Ministerul Educației a lansat apelul de proiecte „Microbuze electrice pentru elevi”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C15: Educație. UAT-urile pot depune cererile până pe data de…
Vezi articolul