Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat că în scurt timp instituția pe care o conduce va implementa în școli și universități un „buton roșu”, adică o adresă de email unde se pot trimite sesizări anonime despre consum de droguri, violență, diverse probleme de etică, către responsabilul care se ocupă de situația reclamată. În cazul școlilor ar urma să fie responsabilul din comisia pentru combaterea consumului de droguri și prevenirea violențelor.
- Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David a făcut aceste declarații la dezbaterea despre traficul și consumul de droguri în școli și licee, organizată marți 18 martie 2025 de Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Corupției și Petiții din Senatul României.
Ministrul Educației a spus că într-o lună s-ar putea implementa un mecanism prin care elevii și studenții să poată trimite sesizări anonime către responsabilul din școală și universitate legat de o anume situație.
„Ai practic butonul roșu. Ce-i butonul roșu? Este pur și simplu o adresă de email în care cel care răspunde de problema respectivă în instituție poate primi o sesizare anonimă”. El a spus că în cazul școlilor, acel responsabil pentru prevenirea consumului de droguri, ar putea să fie persoana desemnată.
Oficialul a răspuns astfel unei propuneri din cadrul dezbaterii prin care s-a adus în discuție posibilitatea unor sesizări anonime în cazuri de violență, consum de droguri și alte situați din școli.
Amintim, în cadrul dezbaterii ministrul Daniel David a mai afirmat că școlile trebuie să adopte ideea că este de „neacceptat consumul de droguri în școala respectivă” și să-l aprecieze pe elevul care spune cine consumă sau vinde în școală substanțe, nu să fie considerat „pârăciosul clasei”.
Răspunsul Ministrului Daniel David privind sesizările anonime
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David: „Noi avem în momentul acesta, în unele școli există niște cutii în care cineva, anonim poate să facă o sesizare, dar ar trebui să gândim altfel. Și uite, tocmai vorbeam cu secretarul de stat (n. red Sorin Ion) că trebuie să implementăm și o să implementăm rapid asta la UBB și la alte universități, nu numai legat de droguri, agresiune sexuală, de diverse probleme de etică. Ai practic butonul roșu. Ce-i butonul roșu? Este pur și simplu o adresă de email în care cel care răspunde de problema respectivă în instituție poate primi o sesizare anonimă.
Și noi, dacă tot avem în fiecare școală acel responsabil pentru prevenirea consumului de droguri, am putea să facem acest lucru astfel încât el să fie persoană care primește pe o adresă clar specificată de email, o sesizare într-o manieră și anonimă, să poată să accepte și într-o variantă anonimă. Și asta se poate implementa, hai să spunem, într-o lună sau într-un termen relativ scurt. Cred că este un lucru bun”.
Informații de context:
În dezbaterea de marți de la Senat, Daniel David a prezentat trei abordări integrate pentru a combate consumul și vânzarea drogurilor în școli și în jurul școlilor. David a subliniat că este nevoie de pregătirea profesorilor pentru a depista posibile cazuri de elevi care consumă, precum și de implicarea părinților: „Nu vrem să transformăm profesorii și părinții în psihologi și medici (…) specialiștii nu pot să fie eficienți în prevenție fără părinți și fără profesori”, a spus acesta.
Ministrul Educaţiei și Cercetării, Daniel David, a fost întrebat în februarie la Medika Antidrog, cum se poate preveni consumul de droguri în şcoli. El a a afirmat că vede prevenția drept o abordare „integrată şi multinivelară”. David a vorbit și despre rolul părinților, anume să discute cu copiii lor și să ceară sprijin de la specialiști atunci când simt că sunt depășiți de situație.
Iar el a explicat: „Multinivelară înseamnă că trebuie să acţionăm în primul rând cu ajutorul Ministerului de Interne, dar şi cu ajutorul autorităţilor locale, în primul rând cu Poliţia din autorităţile locale, pentru a controla spaţiul din jurul şcolilor. Dacă nu facem acest control şi nu reuşim să respingem, să împingem din jurul şcolilor dealerii, dacă nu reuşim să blocăm intrarea în şcoală a drogurilor, avem o problemă”.
În paralel trebuie ca specialiştii în modificări cognitiv-comportamentale, din zona sănătăţii, să înceapă programe de prevenţie”, a continuat ministrul. „Programele de prevenţie înseamnă să îi înveţi pe copii ce atitudini, ce abordări cognitiv-atitudinale trebuie să aibă faţă de consumul de droguri şi ce comportamente preventive trebuie să implementeze efectiv. În paralel, îi învăţăm pe profesori, dar de ce nu şi pe părinţi, să identifice primele semne ale consumului de droguri, astfel încât să poată să semnalizeze acest lucru. Şi ultimul nivel, foarte important, este nivelul prin care oferim servicii medicale şi de psihoterapie bazate pe dovezi pentru acei copii care, din păcate, au ajuns să consume droguri sau sunt în zona de dependenţă, deci oarecum celelalte niveluri nu au fost eficiente”.
6 comments
IPJ Timis ar trebui sa isi ceara scuze CU TOTII in fata acelui baiat victima, care va ramane toata viata marcat de ceea ce i s-a intamplat.
Daca eram parintele acelui copil il mutam la celalalt capat al tarii…
Sa ramai in aceeasi clasa cu agresorii minori. Crunt. Numai in Romania se tolereaza asa ceva…
doamne ce porcarii….
Școlile sunt blocate birocratic de tot felul de sesizări aberante, mărunte.
Pt orice sforăit se face comisie de cercetare disciplinară.
Fără reglementări, fără un ghidaj clar care să identifice dacă este o sesizare autentică sau cu scop corectiv școlile se vor transforma in săli de judecată (in special liceele)
Propun deja sa aiba spatii pregătite pt comisii de anchetă (,,judecători, avocați, grefieri, procurori”…)
Acest ministrul se pare că are ,,harul” de a muta mereu problema in curtea școlii pt a evita astfel ca populația să vadă ca guvernul incompetent NU isi face treaba (poliția, DIICOT, vama, etc…)
Când îi sunt sesizate adevăratele probleme răspunde doar cu sofisme sau cu astfel de aberații inutile.
uite o idee buna
Atenție maximă cum este implementată această procedură. Altfel riscăm să (re)cădem în comunism: concret, dacă cineva este rău intenționat față de o altă persoană, pur și simplu poate inventa anumite lucruri rele și să trimită o sesizare anonimă. Astfel, persoană nevinovată va ajunge să treacă prin anchete, stres, poate chiar bani cheltuiți la avocat. Toate lucrurile acestea s-au întâmplat în timpul comunismului. Prin urmare, atenție maximă, cine depune o sesizare trebuie să vină și cu argumente, cu dovezi.
Sesizari anonime egal delatiune , spionaj si turnatorie. de la sesizari anonime la consum de droguri la sesizari anonimelegat de orice actiune sau replica care nu corespunde corectitudinii politice implementata de Bruxelles. Pe bune???