O rachetă cu modul lunar la bord a fost lansată cu succes de Japonia, după încercările din ultimul an. Va încerca să testeze tehnologii de aselenizare de înaltă precizie

117 vizualizări
Foto: captură – Youtube
O rachetă japoneză care transportă un mic modul lunar a decolat joi, după trei întârzieri la sfârşitul lunii august din cauza vremii nefavorabile, potrivit videoclipului oficial al lansării transmis în direct pe YouTube, relatează AFP, conform Agerpres.

Aceasta este o nouă încercare a Japoniei de a trimite o navă pe Lună, ceea ce ar fi o premieră pentru ţară şi un succes binevenit pentru Jaxa, agenţia spaţială niponă care a cunoscut o serie de eşecuri de anul trecut.

Racheta H-IIA a decolat joi, conform programului, la 08:42 a.m., ora locală (23:42 GMT miercuri) de la baza de lansare a Jaxa din Tanegashima (sud-vestul Japoniei).

La bord se află un mic modul lunar numit SLIM (Smart Lander for Investigating the Moon) şi supranumit “Moon Sniper” care ar urma să testeze în termen de patru până la şase luni o tehnologie de aterizare pe Lună de înaltă precizie, la maximum 100 de metri de ţinta sa faţă de mai mulţi kilometri de obicei.

La această misiune participă XRISM, un satelit astronomic dezvoltat în comun de Jaxa, NASA şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) pentru o misiune de imagistică în raze X şi spectroscopie.

Citește și:
Roverul indian din misiunea Chandrayaan-3 confirmă prezența sulfului în apropierea polului sud al lunii
India a devenit a patra țară care a aselenizat o navă spațială / Ce se află în spatele cursei către Polul Sud al Lunii: interesul pentru gheața selenară, resursă pentru viitoare curse spațiale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Promovarea pe post - incompatibilități

Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Rectorilor: Sper că nu vom avea o lege a educației pe repede înainte, cum a fost schimbată metodologia de evaluare a școlilor doctorale

Acuzații dure din partea președintelui Consiliului Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, la adresa modificărilor aduse de Ecaterina Andronescu procedurii de evaluare a școlilor doctorale. Noile reguli încalcă legea educației, reglementarile europene și…
Vezi articolul

Theodor Georgescu, filolog: Limba latină ar trebui reintrodusă ca probă opțională de Bacalaureat pentru elevii de la uman / Cum poate fi, de exemplu, economia mai relevantă decât limba latină pentru specializarea de filologie?

Reintroducerea limbii latine ca probă opțională la examenul de Bacalaureat ar trebui să fie prevăzută în actualele proiecte ale legilor educației, susține Theodor Georgescu, filolog clasicist, conferențiar al Facultății de limbi…
Vezi articolul

Tinerii, încurajați să rămână în România de premierul Ciucă, acuzat de plagiat în teza de doctorat: „Să vă folosiți curajul, perseverența și creativitatea pentru a vă atinge aspirațiile aici”

„Vă încurajez să vă proiectați un viitor în România și să vă folosiți curajul, perseverența și creativitatea pentru a vă atinge aspirațiile aici, în țară”, a transmis prim-ministrul Nicolae Ciucă…
Vezi articolul