O profesoară universitară predă la grupa la care e și studentă: “Demult voiam să parcurg această specializare, dar na, vine mintea un pic mai târziu” – Gazeta de Dimineață / Ministerul Educației anunță că a cerut punct de vedere Universității din Petroșani

29.220 de vizualizări
Foto: Universitatea Petroșani – Facebook.com
Mai mulți angajați ai Universității Petroșani sunt colegi de grupă la o facultate din cadrul acestei universități, scrie Gazeta de dimineață. Aceștia au început noua facultate, direct din anul al treilea, după ce au avut echivalate studiile anterioare. Unii dintre ei sunt chiar profesori, doctori în specializarea pe care o parcurg, alții doar angajați în aparatul administrativ. Ministerul Educației anunță că a cerut un punct de vedere Universității din Petroșani.

“10 angajați ai Universității Petroșani (UPET), cadre didactice sau angajați din aparatul administrativ, au devenit studenți în grupă de “mineri” – M31. E vorba despre grupa care pregătește viitori ingineri minieri. Cei 10 studenți, nominalizați mai sus, sunt deja cadre didactice, doctori în minerit, sau angajați care au un loc de muncă în sectorul administrativ din această instituție”, remarcă Gazeta de dimineață.

  • Ministerul Educației a luat cunoștință de cazul pe care îl semnalează articolul: “Ca prim pas, în cursul zilei de astăzi, Direcția Generală Învățământ Universitar (DGIU) a cerut Universității din Petroșani (UPET) un punct de vedere”, precizează purtătorul de cuvânt al ministerului Educației, Corina Popa.

Potrivit publicației Gazeta de dimineață, în grupă se află Faur Florin Gheorghe, Fissgus Klaus Gerhart, Roxana Herbei, Hojda Daniel, Postolache Mihaela și Simona Cucăilă. Coleg cu aceasta din urmă este soțul ei, Marius Cucăilă, profesor, și directorul general administrativ. În grupă se mai află și colegii acestuia din sectorul administrativ: Ciobea Marin, Sima Mihaela.

“Mihai Herbei este cadru didactic la o Universitate în Timișoara și se află la Petroșani cu două ținte. O dată e student la inginerie minieră, deși e doctor în minerit, și pentru a parcurge etapa de avizare obligatorie pentru a deveni coordonator de doctorat”, scrie în articol.

Întrebată despre situația inedită în care profesoara este și studentă la grupa la care tot ea predă, Mihaela Postolache spune: “Eu am ore, dar eu nu îmi predau mine. Terminând profilul de Geologie, aceste ore mi se echivalează. Deci eu nu îmi predau mie, eu nu dau examen cu mine. Înțelegeți ce spun? La orele la care eu am cursuri, înțelegeți? La grupa aceasta eu am cursuri, dar mi se echivalează pentru că eu am mai făcut o dată la specializarea de Geologie”.

Mihaela Postolache subliniază și faptul că a vrut să se perfecționeze pe disciplinele la care predă: “La această specializare, sau în cadrul Facultății de Mine, am multe cursuri în specialitate, în specialitate gen, pentru Facultatea de Mine, prospecțiuni și explorări, geostatistică. Sunt mai multe și ele sunt adiacente altor discipline pe care le pot parcurge dacă merg și frecventez acele cursuri. Înțelegeți? Eu mă pot perfecționa pe disciplinele pe care eu le predau”.

De aceeași părere este și Marius Cucăilă, director administrativ: “toată viața trebuie să învățăm, nu?”. Despre faptul că este coleg de grupă cu soția sa, Marius Cucăilă a spus: “Este o acțiune la care am subscris împreună pentru că noi avem o gândire pe care vrem să o punem în aplicare și ăsta e motivul pentru care am decis împreună să plecăm pe acest drum. Este o problemă că e soția?”, scrie publicația.


13 comments
  1. Universitatea din Petroșani! Mai e una si la Tg.Jiu, si la Târgoviște.. O fi si la Cârlibaba?
    Până în ’90 erau câteva universități mari, cu tradiție, cu sedii ca lumea, cu profesori recunoscuți.. Acum, orice targusor cu universitatea lui.. Cu decan, prodecan si șefi de catedră care nu ar fi primiti nici ca asistenti in altă parte..

    1. Da, la Petroșani este de mult Institutul Minier, încă dinainte de 1990. Atunci avea doar secțiile specifice mineritului, acum nu știu, sunt mai multe. Nu îl compara cu facultățile ivite după 1990.

  2. La Petroșani chiar s-a făcut și se face școală, deci nu este o fabrica de diplome.Ar fi bine sa gândiți și apoi sa loviți.

    1. 1. Sigur că se face școală, însă depinde și de nivelul la care se predă. Examenele la care se copiază sau la care se transmit subiectele înainte dovedesc că nu se face școală așa cum ar trebui.
      2. Nu se poate compara nivelul scăzut al aceste facultății cu facultățile similare din Cluj sau București. E o glumă proastă să spuneți că se face școală la UPET.
      3. Nu este legal, deontologic și posibil să fii propriul tău studenți. Faptul că aceste cadre didactice nu realizează că este interzis să fie profesori și studenți la propriile clase demonstrează nivelul de pregătire și nivelul de … să nu ai zic.

  3. Ia mai cercetati voi si prin alte universitati! Intrebati de exemplu la Pitesti daca nu cumva acum vreo 2-3 ani doamna prorector filolog Corina Georgescu era si studenta, tot la filologie.

  4. este incompatibilitate! este ca și cum ai fi judecător și în același timp inculpat… și mai găsesc scuze că nu dau examen datorită *echivalării*.
    jalnic!
    nu mă mai miră nimic. în marea majoritate a universităților se petrec astfel de nereguli, mai ales pentru ocuparea locurilor la admitere la licență sau doctorat. altfel profesorii nu au destule grupe de studenți/ doctoranzi, adică normă didactică de bază sau la plata cu ora.

  5. oamenii sunt marea majoritate geologi si se specializeaza in minerit . e chiar atat de greu de inteles si acceptat. 90% dintre jurnalisti nu au facultatea sau daca au e facuta degeaba. Si nu se supara nimeni cand trebuie sa le suportam ineptiile, agramatismele, manipularile si mai ales prostia. Si eu sunt geolog si inteleg perfect

  6. Este lăudabilă inițiativa doamnei. In urma cu 24 de ani, am avut colega o doamna profesoara care ne și preda în același timp la facultate. Am apreciat-o și uneori mă mai gândesc la dânsa. O zi minunata!

  7. La această facultate au ”terminat ” și doctorii agramați Cârciumaru și Garcea Salvador. Ce oameni, ce capacități… cilindrice…

  8. În tara în care toată lumea e “doctor” se poate orice. Acest lucru este doar o mica parte a unui sistem construit prost după ’89. Păcat ca am ratat o șansă istorică de schimbare în bine.
    Fabrici de diplome și de doctori iar sistemele publice funcționează tot mai prost în lipsa calităților reale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 20 de mii de semnături în 5 zile pentru petiția prin care zeci de licee pedagogice cer Ministerului Educației, Parlamentului și Președintelui să nu desființeze specializarea de învățător de la aceste școli

În cinci zile s-au strâns 21.600 de semnături pentru a susține petiția online prin care 29 de licee pedagogice cer să nu se desființeze specializarea de învățător de la aceste…
Vezi articolul

Propunerea premierului Cîțu de a modifica structura anului școlar la nici 2 săptămâni de la începerea cursurilor, “dezavuată ferm” de Consiliul Elevilor: Auzim la televizor că școlile se deschid primele și se închid ultimele, dar cum rămâne în practică?

Consiliul Național al Elevilor (CNE) spune, într-un comunicat emis vineri, că “dezavuează ferm propunerea de a modifica structura anului școlar la nici două săptămâni de la începerea cursurilor”. Organizația elevilor…
Vezi articolul

Lipsă de respect pentru profesori din partea Ministerului Educației – le acordă doar 2 zile la dispoziție să depună la inspectoratele școlare documentele pentru echivalarea studiilor, deși calendarul este aprobat de 3 săptămâni / Lista documentelor și model de cerere

Până pe 9 martie, cadrele didactice pot depune la inspectoratele școlare documentele pentru echivalarea studiilor, potrivit unui ordin publicat luni, 6 martie, în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului…
Vezi articolul