O profesoară detașată la Palatul Copiilor din București, timp de doi ani, cu rezultate și îndrăgită de părinți și copii, ar fi presată să plece de conducerea instituției și de câteva colege apropiate directoarei – acuză părinții în mai multe memorii / Teodora Bentz, directoarea palatului: Nu se poate vorbi în cazul niciunui manager sau a vreunei conduceri de presiune

Palatul Național al Copiilor / Foto: captură Youtube - TVR

Acuzații de îndepărtare a unei profesoare de dansuri populare de la Palatul Copiilor din București. Mai mulți părinți susțin în memorii trimise către Ministerul Educației că administrația Palatului ar fi descurajat o profesoară performantă să se înscrie la etapa de pretransfer pentru a deveni cadru didactic în București și că nu a cerut nici detașarea acesteia pentru încă un an, de la Piatra Neamț, în condițiile în care are rezultate cu peste 100 de elevi la concursuri și postul ei ar fi fost scos la concurs de conducerea instituției.

Părinții susțin că profesoara a avut o colaborare foarte bună cu copiii lor care doresc să facă dansuri populare cu același îndrumător și în anul școlar următor. Părinții reclamă că au depus mai multe memorii și la conducerea palatului, dar și la Ministerul Educației și că hotărârile de Consiliu de Administrație (CA) în care ar fi trebuit să se discute mobilitatea profesoarei nu sunt afișate nicăieri pentru consultare.

Contactată de Edupedu.ro, directoarea Palatului Copiilor din București, Teodora Bentz, neagă că ar fi făcut presiuni asupra profesoarei de a nu depune dosar de pretransfer în perioada alocată, spune că a fost opțiunea profesoarei de a-l depune sau nu și că ar fi putut să se înscrie la concursul de titularizare – deși este deja titulară în sistem.

Bentz mai susține că hotărârile de CA al Palatului Copiilor ar fi afișate la secretariat și ținute într-un dosar pe care îl poate prezenta în cazul intervenției unui organ de cercetare. Declarațiile integrale, mai jos în articol.

Este vorba despre profesoara Andreea Mihuț, titulară în sistem, din Piatra Neamț, care s-a detașat la Palatul Copiilor din București în anul 2022, la cerere, după câștigarea postului prin ședință publică. Postul din București era neocupat la acea vreme de doi ani, potrivit surselor Edupedu.ro.

Apoi, pentru anul școlar 2023-2024, cel în curs, profesoara a fost solicitată de la Piatra Neamț de către conducerea palatului din București, directorul instituției fiind la vremea respectivă Diana Melnic. Conducerea Palatului Copiilor din Capitală s-a schimbat în august-septembrie 2023: a fost preluată de Teodora Bentz, fostă inspectoare școlară adjunctă de București.

Profesoara ar fi putut să se pretransfere în primăvară la Palatul Copiilor din București, însă ar fi fost descurajată de conducere să-și depună dosarul de pretransfer, pe motiv că nu ar fi destul de performantă. Apoi, conducerea Palatului Național al Copiilor nu a mai cerut în acest an nici detașarea Andreei Mihuț de la Piatra Neamț, ceea ce o plasează într-o situație incertă, potrivit părinților, fiind de fapt nevoită să plece de la București și să revină pe postul său de la Piatra Neamț, deși este susținută să rămână și să continue lecțiile de către elevii săi și de părinții acestora, potrivit documentelor consultate de Edupedu.ro.

Postul pe care este acum detașată profesoara Mihuț a fost scos la concursul de Titularizare 2024. Adică dacă cei care se înscriu pentru acest post vor lua peste 7, vor putea ocupa postul în locul profesoarei Andreea Mihuț, cum e firesc. Dacă nu vor fi candidați, instituția va putea solicita din nou detașarea unui cadru didactic.

Profesoara Andreea Mihuț ar fi solicitat viabilitate de 4 ani pentru post, însă ar fi primit un răspuns abia după intervalul de timp prevăzut de mobilitatea didactică pentru această mișcare, rămânând astfel cu cererea de detașare pentru anul școlar viitor, la care nu a primit răspuns.

Cererea de detașare în continuare la Palatul Copiilor din București ar fi ignorată la fiecare ședință a Consiliului de Administrație de câteva luni, conform plângerilor părinților. În plus, deciziile de CA în responsabilitatea căruia este rezolvarea acestei situații nu sunt afișate nicăieri online și nu ar fi nici la avizier, spun părinții – lucru infirmat de către directoarea palatului, Teodora Bentz, care susține că la secretariat ar fi afișate hotărârile CA. Profesoarei i s-ar refuza comunicarea vreunei decizii, din motivul că nu face parte din Consiliu.

Profesoara Mihuț, cercetată disciplinar după ce a cerut inventarierea costumelor

Un conflict s-ar fi deschis și când profesoara Andreea Mihuț ar fi cerut inventarierea costumelor de dans, după ce în trecut ar fi existat mai multe probleme cu acestea, cum ar fi dispariția lor.

Mihuț ar fi solicitat această inventariere pentru a fi sigură că predă același număr de costume câte primește și că nu poate fi acuzată de pierderea vreunuia. Înainte de consiliul de administrație în care urma să se dezbată cererea de inventariere, un memoriu din partea unor profesori colegi a fost făcut pentru a argumenta de ce nu este oportună păstrarea profesoarei la Palatul Copiilor din București.

Pentru profesoară s-ar fi făcut și o comisie de cercetare disciplinară după inițiativa de a număra costumele populare, fără a i se prezenta derapajul pentru care este cercetată.

În documentele consultate de Edupedu.ro și din declarațiile părinților reiese că au adus la cunoștința reprezentanților din Ministerul Educației inclusiv despre „sumele de bani cerute de alte două profesoare de dansuri – pentru că știți cum este, când ți se spune pe față că nu au materiale, dai [bani] ca să facă copilul dansurile”, după cum explică un părinte sub protecția anonimatului.

Directoarea Teodora Bentz: Părinții uneori înțeleg așa cum doresc dumnealor

Contactată de Edupedu.ro pentru o poziție, directoarea Palatului Copiilor din București, Teodora Bentz, spune că informațiile privind descurajarea de a depune dosar de pretransfer sunt „subiective” și că „nu se poate vorbi în cazul niciunui manager sau a vreunei conduceri de presiune. De ce? Pentru că este o opțiune personală”.

Reporter: Legat de profesoara Andreea Mihuț, aceasta ar fi cerut viabilitate de 4 ani pentru post și nu s-ar fi acordat în ședință de CA. Iar pentru alți profesori, s-ar fi acordat – cum comentați?

Teodora Bentz: Punctul 1. Viabilitatea unui post, de 1 sau de 4 ani, din punct de vedere al calendarului mobilității, puteți verifica, nu este importantă, deoarece te poți titulariza pe post de 1 sau de 4 – nu este important acest lucru. Puteți verifica, aveți titularizare pe post indiferent de viabilitate.

Teodora Bentz / Foto: captură – Youtube

Punctul 2. Pentru a vorbi despre viabilitate vorbim despre niște etape, o propunere a conducerii palatului, o discuție în consiliul profesoral, apoi o nouă discuție în consiliul de administrație. Deci sunt mai multe voci care puteau discuta și care puteau să-și declare oportunitatea sau lipsa de oportunitate din perspectiva tipului de post, pentru că la Palatul Copiilor sunt posturi mai deosebite decât cele din sistemul curricular, adică au o dimensiune aplicativă.

Reporter: Doamna Mihuț este deja titulară în sistem.

Teodora Bentz: Doamna Mihuț este titulară în sistem, dar la Piatra Neamț. Pentru un post de titular la București, trebuie să facă transfer sau să dea concurs, acestea sunt alternativele.

Reporter: Concurs de ce? Este deja titulară, atunci transfer sau pentru a continua – detașare.

Teodora Bentz: Ideea era în felul următor. Dacă dorea acest post, era liber și în 2021, din câte am văzut pe titularizare.edu.ro, puteți vedea și dumneavoastră asta. Eu sunt aici din septembrie și am încercat să privesc cât de obiectiv am putut situația aceasta și, deci, ca să mă informez m-am uitat pe platformă. Din 2021 a fost postul liber, dumneaei a optat pentru Piatra Neamț.

Dacă dorea, putea să opteze mai multe ori pentru acest post, evident respectând etapele de mobilitate și tot ce presupune un pretransfer. Nu văd efectiv unde este problema în acest an, probabil un dialog mai puțin onest cu părinții care uneori înțeleg așa cum doresc dumnealor.

Reporter: Legat de părinți, aceștia au organizat un protest în fața Palatului. Ați discutat cu ei, de ce protestează?

Teodora Bentz: Protestul respectiv așa cum a ajuns la mine informația trebuia să cuprindă 150 de oameni, din păcate au fost amestecați părinți și copii, cel mai mult au fost 20 de oameni. La negocieri au venit niște părinți și din păcate doi dintre ei au recunoscut că au fost dezinformați și au plecat destul de dezamăgiți că nu au informații corecte din partea doamnei profesoare. (…) Procesul verbal al acestei întâlniri a fost trimis la Minister, înțeleg că așa se face, pentru a fi informat și Ministerul cu privire la amestecătura care nu a fost în acord cu legea, amestecătură de părinți și copii.

Reporter: Profesoara este cercetată disciplinar. Care sunt problemele și care sunt concluziile dacă ați ajuns la ele?

Teodora Bentz: Nu s-a ajuns deocamdată la nicio concluzie, e adevărat că există diferite memorii, multe și ale părinților de la acest cerc. Vorbim de comisii prealabile de cercetare care vor realiza un raport și abia atunci vorbim de o cercetare disciplinară care să înceapă. Deocamdată este doar o cercetare a împrejurărilor, scrie în legea învățământului și în regulamentul de organizare și funcționare a palatelor.

Reporter: Împrejurări legate de ce anume?

Teodora Bentz: Împrejurările sunt legate de dialogul mai puțin onest ale doamnei profesoare cu colegele de catedră, respectiv de ceea ce părinții reproșează altor două profesoare din catedră, legat de o colaborare care nu a fost pe placul dumnealor. Deci sunt mai multe perspective, dar memoriile acestea au fost luate la cunoștință și urmează să se facă cercetare în sensul unor comisii deja numite.

Reporter: Deci celelalte profesoare sunt cercetate și ele pe lângă doamna Mihuț?

Teodora Bentz: Pentru că orice conducere se sesizează când este vorba de informații care trebuie verificate.

Reporter: În cazul celor două doamne, care ar fi informațiile pe care le verificați?

Teodora Bentz: Acum ar trebui să vă prezint date din memoriul părinților, ceea ce nu mi se pare onest din perspectiva unei cercetări care nu s-a finalizat.

Reporter: Este vorba de remarcile despre spectacole cu bilete de intrare și echipamente de dans plătite solicitate părinților?

Teodora Bentz: Vă dați seama că în momentul în care vorbim despre niște comisii care trebuie lăsate să-și facă treaba, nu o să vă dau amănunte până când nu se va termina cercetarea aceasta.

Reporter: Aceste lucruri v-au fost semnalate și la conducerea Palatului?

Teodora Bentz: V-am răspuns, vă dau amănunte când își face treaba comisia. Nu are rost să mă implic după ce comisiile au fost numite de consiliul profesoral, trecute prin CA, așa e corect din partea unui manager.

Reporter: Am căutat deciziile/hotărârile luate de CA și nu sunt pe site-ul palatului. Unde pot fi găsite, unde se publică?

Teodora Bentz: Hotărârile luate de CA se redactează după fiecare ședință, ele se pun la avizierul – de la o bucată de timp – de la secretariat, niciodată nu cred că veți găsi pe site-urile instituțiilor – eu m-am uitat cât am fost inspector – nu cred că sunt de interes public, mai degrabă pentru instituție, pentru angajații instituției.

Reporter: Bineînțeles că sunt luate de membrii de CA, ei sunt primii care au acces la informațiile din CA, dar ele sunt de interes pentru public pentru că arată funcționarea instituției.

Teodora Bentz: Sunt publice în măsura în care sunt publice pentru angajații instituției. Imaginați-vă că sunteți un părinte și căutați informații despre înscrieri, despre școala de vară și așa mai departe. Nu știu, ar trebui, vă invit cu drag la Palat să vedeți ce se întâmplă acolo. Lucrurile sunt dinamice, mai dinamice decât într-o școală, întrucât aici din 1986 instituția funcționează cu angajați noi, cu 14 cercuri, cu 69 de cercuri per total, cu o grămadă de performanțe, de rezultate, cred că trebuie să vedeți în ansamblu.

După 35 de ani vrem să deschidem săptămâna viitoare amfiteatrul de vară pentru elevi, haideți să vedeți cum este să se găsească fonduri, să se investească în băi și cabine de actori – toate lucrurile ăstea se întâmplă și pe părinți îi interesează de fapt dacă funcționează ventilația din sala de spectacole. Și iată că funcționează. Sunt lucruri mai importante decât faptul că trebuie să le punem pe site hotărârile. Ele sunt publice, dar sunt la avizier. Poate oricine dorește să le vadă după Consiliul de Administrație (CA).

Reporter: Revenind, pe lângă a verifica metodologia pentru posibilitățile de mobilitate ale profesoarei, este vorba despre descurajările pe care le-ați fi făcut pentru a nu se înscrie la pretransfer.

Teodora Bentz: Sunt subiective [informațiile], despre ce descurajare vorbim dacă fiecare își poate face dosar și optează dacă îl depune sau nu la inspectoratul școlar?

Reporter: Ați făcut vreo presiune sau nu asupra doamnei Mihuț legat de depunerea dosarului de pretransfer?

Teodora Bentz: Atenție, nu se poate vorbi în cazul niciunui manager sau a vreunei conduceri de presiune. De ce? Pentru că este o opțiune personală. Dacă dumneaei vrea să depună dosar, dumneaei lucrează la el, dumneaei semnează și se prezintă la ședințele publice și așa mai departe. Nici măcar nu are legătură cu instituția noastră acest demers. Etapele mobilității revin inspectoratelor școlare. Vă dați seama că iarăși vorbim de dimensiunea subiectivă a modului în care au fost ajustate informațiile. Nici nu am ce să comentez”.

Coincidență, într-un material realizat de TVR, recent, difuzat în urmă cu 3 săptămâni, cursurile de dansuri populare predate de profesoara Mihuț nu apar nici măcar menționate.

Exit mobile version