O planetă de dimensiunile Pământului, care ar putea avea câmp magnetic, descoperită de astronomi. Se află la 12 ani lumină de Terra

289 de vizualizări
Foto: Alice Kitterman/ National Science Foundation via scitechdaily.com
O echipă de oameni de ştiinţă a identificat o posibilă planetă de dimensiunea Pământului, dintr-un alt sistem solar, care ar putea avea câmp magnetic: YZ Ceti b. Aceasta este o planetă telurică care orbitează o stea situată la aproximativ 12 ani lumină de Pământ, transmite EFE, preluat de Agerpres.

Cercetătorii Sebastián Pineda şi Jackie Villadsen au observat un semnal radio care se repeta şi provenea de la steaua YZ Ceti. Ei au utilizat radiotelescopul Karl G. Jansky Very Large Array, operat de Observatorul Astronomic al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă (NSF) din Statele Unite.

  • Detaliile au fost publicate în jurnalul ştiinţific Nature Astronomy.

“Căutarea unor lumi potenţial locuibile sau purtătoare de viaţă în alte sisteme solare depinde parţial de capacitatea de a afla dacă exoplanete stâncoase, asemănătoare Pământului, au de fapt câmpuri magnetice”, a declarat Joe Pesce din cadrul NSF, conform Agerpres.

Această cercetare arată nu doar că această exoplanetă stâncoasă deţine probabil un câmp magnetic, dar oferă o metodă promiţătoare pentru a găsi mai multe.

Câmpul magnetic al unei planete poate împiedica fenomenul prin care atmosfera ei este uzată în timp de particulele expulzate de steaua sa, a spus Pineda, astrofizician la Universitatea din Colorado. “Dacă o planetă supravieţuieşte sau nu cu o atmosferă poate depinde dacă planeta are sau nu un câmp magnetic puternic”, a adăugat el.

Cercetătorii susţin că undele radio stelare pe care le-au detectat sunt generate de interacţiunile dintre câmpul magnetic al exoplanetei şi steaua pe care o orbitează. Însă, pentru ca aceste unde radio să fie detectabile pe distanţe lungi, ele trebuie să fie foarte intense.

Potrivit sursei citate, deşi câmpuri magnetice au mai fost detectate pe exoplanete masive de dimensiunea lui Jupiter, pentru a reuşi acest lucru în cazul unei exoplanete relativ mică, de dimensiunea Pământului, este nevoie de o tehnică diferită.

Din moment ce câmpurile magnetice sunt invizibile, este greu de stabilit dacă o planetă îndepărtată prezintă un astfel de câmp, a explicat Villadsen. Prin urmare, “ceea ce facem noi este să găsim o modalitate de a le vedea”, a spus el.

Pentru a face acest lucru, echipa a căutat planete cu dimensiunea similară cu cea a Pământului, foarte apropiate de steaua lor, ceea ce le face să treacă prin materialul ejectat de aceasta. “Dacă planeta are un câmp magnetic şi trece prin suficient material stelar, acest lucru va face ca steaua să emită unde radio strălucitoare”, a explicat el.

Mica stea pitică roşie YZ Ceti şi exoplaneta sa cunoscută YZ Ceti b au oferit “o potrivire ideală” pentru acest studiu, deoarece exoplaneta este atât de aproape de stea încât o orbitează în doar două zile (pentru comparaţie, cea mai lungă perioadă orbitală a unei planete din sistemul nostru este în cazul lui Mercur, cu 88 de zile), conform Agerpres.

Pe măsură ce plasma lui YZ Ceti se desprinde, ea interacţionează cu câmpul magnetic al stelei, generând unde radio suficient de puternice pentru a fi observate de pe Pământ.

Intensitatea acestor unde radio poate fi măsurată, permiţând cercetătorilor să determine puterea câmpului magnetic al planetei.

Ambii cercetători care semnează studiul sunt de acord că, deşi YZ Ceti b este cea mai bună candidată de până acum pentru o exoplanetă stâncoasă cu câmp magnetic, acesta nu este un caz închis, mai notează EFE.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

GRAFIC cazurile de COVID-19 din școli, în scădere, raportează Ministerul Educației / Peste 19.000 de elevi și peste 4.700 de angajați din sistemul de educație au coronavirus / Peste 23% din testele rapide pozitive au fost confirmate false, după testarea PCR

În ultima săptămână s-a înregistrat o scădere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 în mediul școlar și, implicit, a numărului de clase și unități cu activitate organizată în sistem online,…
Vezi articolul

Numărul minim și maxim de elevi pentru fiecare clasă și de copii dintr-o grupă, conform Legii învățământului preuniversitar / Se va aplica din anul școlar 2024-2025, doar pentru formațiuni de studiu noi: grupa mică, clasa pregătitoare și a IX-a

Ministerul Educației a publicat informații despre care este numărul minim/maxim de copii dintr-o grupă sau clasă, conform noii Legi a învățământului preuniversitar, pe pagina de Facebook. Prevederile se vor aplica…
Vezi articolul

Moment-cheie în mediul universitar american: Miliardarul care a forțat demisia președintei de la Harvard, acuzată de antisemitism, atacă și politica universității privind diversitatea, pe care o califică drept ”rasistă” la adresa albilor, asiaticilor și evreilor

Miliardarul american Bill Ackman, care a condus campania publică ce a dus la demisia forțată a președintei Universității Harvard, spune că antisemitismul din mediul universitar american este indicatorul unor probleme…
Vezi articolul