“O perspectivă europeană mai largă” inclusă în curriculum și cel puțin două limbi europene învățate până la finalul liceului – printre cererile membrilor Parlamentului European către Comisie și statele membre, în vederea Spațiului European pentru Educație

831 de vizualizări
Noi condiții de angajare în UE
Foto: © Dreamstime.com
Acum un an, în plină criză pandemică ce punea o presiune fără precedent asupra educației, Comisia Europeană contura planurile înființării unui Spațiu European al Educației, un cadru de cooperare care să sprijine sistemele de învățământ din țările membre. Un an mai târziu, parlamentarii europeni au adoptat luna aceasta un raport ce semnalează executivului european că e momentul să facă ceva în sensul ăsta: Comisia să facă pași concreți pentru a transforma Spațiul pentru educație în realitate. În acest sens, europarlamentarii cer măsuri punctuale ce vizează inclusiv schimbări în curriculum la nivelul țărilor membre. 

Raportul, adoptat cu 483 de voturi pentru și doar 25 împotrivă, cere măsuri concrete, ținte realiste și termene clare pentru aplicarea acestor măsuri, pentru ca Spațiul European al Educației să devină realitate așa cum s-a propus, până în 2025. Modul de abordare a fost rezumat de raportorul PE Michaela Šojdrová, care a declarat în Parlamentul European:

  • “Pe când învățământul superior a avut mereu o dimensiune internațională, cel primar și secundar a fost mereu înrădăcinat în contexte specifice, naționale și regionale. Avem nevoie să clădim un spațiu comun de învățare în Europa, pentru a crea noi oportunități de educație și locuri de muncă (…)”

Printre cererile adresate de parlamentarii europeni Comisiei și statelor membre, prin intermediul raportului:

  • Să se asigure recunoașterea reciprocă a aptitudinilor, calificărilor, diplomelor și gradelor la nivelul întregii Uniuni, cu recunoașterea automată a perioadelor de studii în străinătate, inclusiv la nivelul învățământului vocațional și al microcreditelor.
  • Să se stabilească ținte mai ambițioase în privința reducerii numărului de elevi cu rezultate slabe până la 10% la nivel european, dar și reducerea proporției de elevi care părăsesc timpuriu școala de la 10% la 5%.
  • Să se asigure că toți elevii din UE au suficiente cunoștințe pentru cel puțin două limbi oficiale ale UE, până la finalul învățământului secundar, cu o atenție aparte pentru limba engleză.
  • Includerea unei “perspective europene mai largi” în curriculum și în programele de pregătire a profesorilor.

Documentul adoptat de Parlamentul European poate fi consultat aici.

Proiectul ”The European Parliament: leadership during historical change” este finanțat de Parlamentul European prin DG Communication. Edupedu.ro este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate reprezenta poziția Parlamentului European.

Foto: © ArtjazzDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil. 

Citește și:
Planurile Comisiei Europene de “resetare a educației”: competențe digitale pentru toți profesorii, investiții în conectivitate și echipamente, incluziune / Un nou Spațiu euopean al educației și un plan de acțiune pentru educație digitală

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
meditații în perioada în care școlile au fost închise

Tot mai mulți copii de școală sunt diagnosticați cu intoleranță la gluten, adică suferă de boala celiacă, atrage atenția Ministerul Educației. Printre manifestări pot fi simptome digestive sau statura mică, anemia și irascibilitatea, potrivit medicului Alina Stănescu Popp / Ce pot face părinții și profesorii

„În general, când un copil are performanțe mai mici sau este un pic mai neliniștit, să spunem, profesorul, părinții se sesizează. Dacă acel copil are anemie, atunci acesta ar putea…
Vezi articolul

Bursele pentru elevii navetiști de la sate și bursele de studiu trebuie să fie reintroduse în școli, solicită World Vision România: „Acestea asigurau o formă de sprijin pentru zeci de mii de copii din familii dezavantajate” / Organizația a cerut Ministerului Educației reanalizarea cotei de 30% per clasă pentru bursa de merit

Reintroducerea burselor pentru elevii navetiști din mediul rural, reintroducerea burselor de studiu și reanalizarea cotei de 30% per clasă pentru bursa de merit sunt cele trei solicitări făcute Ministerului Educației…
Vezi articolul

Ghid pentru simularea examenelor naționale, la limba română, publicat de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin. Sugestii de rezolvare și sfaturi pentru elevii de clasele a VIII-a și a XII-a: cum se redactează un rezumat, o pagină de jurnal, o scrisoare sau un e-mail / Modele de subiecte și bareme

Un ghid pentru simularea examenelor naționale, Evaluarea Națională și BAC 2023, a fost publicat de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin. Elevii de clasa a VIII-a vor susține simularea probelor la Evaluarea…
Vezi articolul