„O palmă dată mediului academic”, „Justiția dovedește astăzi toleranță pentru hoți” – Universitatea din București, instituția care a constatat plagiatul lui Victor Ponta, despre decizia Înaltei Curți de a anula ordinul prin care fostului premier i s-a retras titlul de doctor / „Prejudiciile sunt de necalculat”

12.603 vizualizări
Universitatea din București / Foto: unibuc.ro
Universitatea din București reacționează dur, prin purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea, la decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție de a anula ordinul prin care fostului premier Victor Ponta i s-a retras titlul de doctor, după ce CNATDCU a constatat că acesta a plagiat. Reprezentantul UB a spus într-o declarație pentru Edupedu.ro și G4Media că aceasta este “o palmă dată mediului academic”. Reacția vine după ce Edupedu.ro a scris despre sentința pronunțată săptămâna aceasta de Înalta Curte de Casație și Justiție care „anulează Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice nr. 4662/01.08.2016”.

“Este o palmă dată mediului academic și performanței universitare în general, dar și instituțiilor democratice care veghează la integritatea academică și care au constatat evidența unui plagiat grosolan”, spune într-o declarație pentru Edupedu.ro și G4Media, purtătorul de cuvânt al Universității din București, Bogdan Oprea, instituția care a constatat plagiatul lui Victor Ponta.

  • O sentință pronunțată săptămâna aceeasta de Înalta Curte de Casație și Justiție „anulează Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice nr. 4662/01.08.2016”, adică ordinul prin care fostului premier Victor Ponta i s-a retras titlul de doctor după ce CNATDCU a constatat că acesta a plagiat. Sentința a fost pronunțată în urma unei acțiuni de revizuire la care Victor Ponta a apelat după ce, tot la ICCJ, el pierduse definitiv procesul prin care contesta ordinul de retragere a titlului de doctor – detalii aici.

Amintim, acesta a obținut titlul de doctor în drept la Universitatea din București în iulie 2003, cu teza „Curtea Penală Internațională”, îndrumător fiind fostul premier și lider PSD Adrian Năstase. După dezvăluirile și analiza CNATDCU referitoare la plagiatul lui Ponta, Comisia de Etică a Universității din București arăta, în propriile concluzii, că Victor Ponta a plagiat.

Declarația integrală a purtătorului de cuvânt al Universității din București, Bogdan Oprea pentru Edupedu.ro

“Este o palmă dată mediului academic și performanței universitare în general, dar și instituțiilor democratice care veghează la integritatea academică și care au constatat evidența unui plagiat grosolan. Universitatea București a dat decizia de plagiat pentru 115 pagini copiate dintr-un total de 297 de pagini ale lucrării. La fel au constatat și organisme de integritate.

Justiția dovedește astăzi toleranță pentru hoți, chiar dacă vorbim de făptași de furt intelectual. Când furi munca cuiva se numește tot furt. Nimeni nu poate contesta acest lucru.

Este o zi tristă pentru comunitatea universitară din România. Cadre didactice și cercetători care și-au obținut titlurile prin muncă și eforturi asidue și nu prin furt grosolan. România universitară este de astăzi, cu concursul justiției, împărțită între doctori onești și doctori hoți.

Marile universități din lume înțeleg acest lucru, iar noi trebuie să ducem povara prejudiciilor aduse mediului universitar românesc de hoți care, odată prinși, în loc să se ascundă de rușine, pornesc bătălii de orgolii.

Din orgoliul lor pierde întregul mediu universitar românesc și întreaga țară. Prejudiciile sunt de necalculat”.


10 comments
  1. Eu zic să se uite mai bine în ograda lor. Câți dintre doctorii făcuți astăzi, au lucrări originale? Vinovații principali sunt cei din comisiile de doctorat. Fie sunt incompetenți, fie sunt corupți…Justiția are dreptate. Nu putem să dăm vina pe justiție pentru comisiile care alocă acest titlu. Ei sunt primii care ar trebui să răspundă, domnule purtător de cuvânt. Adică cum, când i s-a acordat doctoratul, totul a fost ok, iar apoi, constatam ca a plagiat ?! Bun, dar comisia ce a păzit ? Comisiile ar trebui sancționate, pentru că nu-si fac treaba. Voi nu aveți treaba, încasați taxe de doctorat și vinovații sunt alții…Serios?! Terminati cu duplicitatea asta de doi lei.. nu va crede nimeni ipocrizia …

  2. Mulți doctoranzi în politica mioritică, cu toată știința lor țara tot prost merge.
    Poate că ăsta este motivul pentru care Deca, a decis ca ucrainienii, care vin în România, să fie înscriși în ce clasă vor ei. Bine, se face evaluarea de ochii lumii, dacă ucraineanul face de 2 la test., tu ca profesor trebuie să te dai peste cap să aibă notă de trecere altfel jar mănânci.
    Aaaa….. și la liceu au locuri asigurate.
    ASTA ESTE ROMÂNIA EDUCATĂ !

  3. O zi trista pentru comunitatea universitara a fost cea in care i s-a acordat titlul de doctor, nu credeti? Si nu numai lui…. tuturor politicienilor! Ca nu si-au dat singuri acele titluri, ci le-au fost conferite de comisii formate din universitari, care au validat lucrarile ”valoroase”

  4. Asa va trebuie daca titlurile de doctor sunt acordate de minister si nu de universitate ca in orice tara normala.

    daca erati universitate serioasa si aveati dreptul sa acordati voi titluri de doctor, tot voi puteati sa le retrageti.

    asa, mucles.

  5. acolo a fost o lupta politica basescu ponta nastase lasati povestile ca in multe alte situatii plus nu exista o lege dedicata strict plagiatului cu o denumire adiacenta Legea plagiatului pt domeniul x care sa marcheze un moment 0 de actiune circ

  6. „O palmă dată mediului academic” este când dai o diplomă unui om care nu o merită!
    Oare cine i-a dat diploma de doctor?
    Sper ca viitorii studenți să vadă și să ocolească universitățile care se joacă cu diplomele (azi le-o dau, mâine le-o retrag)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
tichet social card social

Tichetele educaționale de 500 de lei pentru încă 190 de mii de copii vor fi virate până pe 23 decembrie, anunță ministrul Boloș. Acesta a promis în noiembrie că banii vor fi dați în prima săptămână din decembrie

Până pe data de 23 decembrie, încă 190.000 de copii o să primească tichetele educaționale de 500 de lei, după cum a declarat, pentru Edupedu.ro, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene…
Vezi articolul

Ecaterina Andronescu, “șocată” de problemele din educație provocate tocmai de PSD: Părinții presează extraordinar pe școlile bune. Am ajuns să avem clase cu 36-38 de elevi

Aflată la al patrulea mandat de ministru al Educației, Ecaterina Andronescu se declară “șocată” de ce efecte au adus modificările pe care chiar guvernele PSD le-au adus legii educației din…
Vezi articolul