O organizație a editorilor reclamă “prețurile de achiziție derizorii” aplicate de Ministerul Educației pentru manuale: “Nici o editură nu va avea posibilitatea de a retipări manualele”

305 vizualizări
Foto: Pexels.com
O organizație a editorilor, Uniunea Editorilor din România (UER), protestează, marți, față de “lipsa totală de interes cu care Ministerul Educației tratează procesul de asigurare cu manuale școlare”. Organizația afirmă că ministerul oferă “prețuri de achiziție derizorii, atât pentru manualele noi, cât și pentru retipăriri”.

Potrivit unui comunicat UER, “în cadrul actualei achiziții de manuale școlare pentru clasa a V a, prețul mediu este de 8,30 lei/manual – care cuprinde atât varianta tipărită, cât și varianta digitală! Prețurile sunt mult mai mici decât cele oferite în urmă cu 5 ani, la precedenta achiziție pentru clasa a V a (unde prețul mediu era de 10,50 lei/manual), deși prețurile de producție actuale au crescut, pentru unele componente, de peste 10 ori”.

Uniunea afirmă că a solicitat în mod repetat Ministerului actualizarea prețurilor de achiziție, în vederea asigurării “unei calități corespunzătoare a conținuturilor”, dar “drept răspuns, Ministerul Educației a scăzut prețurile!”.

Organizația califică drept ridicolă situația în cazul retipăririlor, fiind oferite prețurile de acum 20 de ani (de maxim 3 lei/manual)”. Și apreciază că “Ministerul Educației face o indexare anuală de sub 1%, incluzând în calcul parametrul „indice de consum pentru postul de cheltuieli Cărți școlare”, comparând, practic, un preț cu el însuși, fără să țină cont de creșterile semnificative ale elementelor costurilor de producție. În prezent, prețul de producție este de 3 ori mai mare, drept urmare, nici o editură nu va avea posibilitatea de a retipări manualele”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației anunță o analiză a liceelor cu rezultate slabe la Bac 2022: “Ne vom apleca o atenție specială asupra acelor școli care nu au avut elevi înscriși la Bac”, spune ministrul / Anul trecut au fost anunțate controale la școlile cu rezultate slabe la Bac, dar până acum nu se cunosc rezultatele sau dacă au avut loc aceste verificări

Ministrul Educației a anunțat azi rata de promovare la nivel național a Bacalaureatului 2022: cea mai mare rată de promovare din ultimii 12 ani, 73,3%. Nivelul a urcat pentru prima…
Vezi articolul

Sorin Ion, Ministerul Educației: Între 60% și 70% dintre angajații din școli participă la grevă, amplitudinea protestului este importantă. Nu luăm în calcul înghețarea anului școlar în niciunul dintre scenariile noastre. Tehnic, mediile elevilor se pot încheia cu notele acumulate până în luna mai

Înghețarea anului școlar nu este luată în calcul în niciun scenariu, spune secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion. Acesta a declarat la Radio România Actualități că sunt între…
Vezi articolul

Încercare de defăimare la adresa părintelui care a expus comportamentul abuziv al învățătoarei de la o școală din Târgu Mureș. Părintele care încearcă să o compromită pe mamă a trimis și un text de susținere pentru cadrul didactic „luat la cunoștință” de 14 persoane prezente la ședința cu părinții

Un părinte care a luat legătura cu Edupedu.ro în privința cazului învățătoarei Alexa Mariana de la școala gimnazială „Romulus Guga” din Tg. Mureș a trimis pe adresa redacției o încercare…
Vezi articolul