Un nou amendament care înceracă să-i scape pe plagiatorii care au obținut titlul de doctor înainte de 2011 a apărut într-un proiect de lege din Parlament, semnalează USR. Este pentru a doua oară în ultimele zile când o încercare de a-i proteja pe plagiatorii cu doctorate obținute înainte de 2011 se concretizează într-un amendat la un proiect de modificare a Legii educației, precizează formațiunea politică. Concret, de această dată în PLx 95/2020, un proiect de lege pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de la începutul anului 2020, au apărut într-o şedinţă a Comisiei pentru Muncă două amendamente fără nicio legătură cu obiectul ordonanţei, spune USR.
Unul dintre amendamente amnistiază plagiatorii de dinainte de 2011, iar al doilea amendament face din asta o urgenţă: în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, acuză USR. Modificările au fost aduse de deputatul PSD Adrian Solomon, cunoscut pentru scandalul făcut într-o șaormerie din Centrul Vechi.
- Acum 3 zile, deputatul Cătălin Manea din partea minorităților și-a retras un amendament care i-ar fi amnistiat pe plagiatorii cu doctorate, introdus la un proiect de lege despre mediatorii școlari, după cum a scris Edupedu.ro aici.
Textul ordonanței care a fost amendat de PSD acum nu are la origine nicio legătură cu titlurile ştiinţifice, ci doar aducea Legii Educaţiei în acord cu decizii ale CCR prin care femeile să poată ieşi la pensie, dacă îşi doresc, la aceeaşi vârstă standard cu bărbaţii.
Între aceste articole, deputatul PSD Adrian Solomon a infiltrat un amendament prin care sancţiunea retragerii titlului de doctor nu se mai aplică celor care au obţinut acest titlu după alte norme decât cele realizate în baza legii din 2011, spune USR.
Ce spune amendamentul adus de Adrian Solomon (PSD):
„La articolul 170, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1.1), u următorul curpins: Măsura prevăzută la alin, (1) lit.b) se aplică doar pentru titlurile elaborate și acordate în baza standardelor de calitate și etică profesională stabilite în actele normative emise pentru punerea în aplicare a prezentei legi”
La motivare, Adrian Solomon a scris: „Aplicarea fără echivoc a principiului neretroactivității legii, reglementat de Constituție prin art.15 alin (1) și (2) care consacră faptul că legea dispune numai pentru viitor.
„(1) Cetățenii beneficiază de drepturile și de libertățile consacrate prin Constituție și prin alte legi și au obligațiile prevăzute de acestea.
(2) Legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sua contravenționale mai favorabile”.
Ce prevede în prezent articolul din Legea educației vizat de această completare:
Art. 170 – (1) În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educaţiei,Cercetării, Tineretului şi Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică şi management universitar sau de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan:
a) retragerea calităţii de conducător de doctorat;
b) retragerea titlului de doctor;
- În vara lui 2020, Adrian Solomon a intrat într-un restaurant fast food din București fără mască și a refuzat să se conformeze legii, jignind casierul utilizând remarci xenofobe, cu trimitere la originea acestuia: „Băi Mustafa (…) ești în România aicea (…) Alo, Mustafa! Arată-mi că ai voie să muncești aici! (…) Băi, panaramă!”. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat atunci în legătură cu comportamentul deputatului PSD. Mai multe detalii pe G4Media.
Comunicatul USR: „Cine sunt acei doctori care au obținut doctoratul înainte de anul 2011 și cărora le e teamă de consecințele legii?”
„Dacă domnului deputat Manea nu i-a reușit planul ce scăpa plagiatorii de dinainte de 2011 de răspundere, își încearcă norocul și domnul Solomon, deputat PSD. La foarte scurt timp, aceeași hoție se repetă în exact același mod: un amendament ce insistă să scape plagiatorii apare ascuns într-o lege de aprobare a unui OUG fără legătură cu doctoratele (PLx 95/2020). În acest caz este vorba despre aprobarea unei ordonanțe care le oferă femeilor cadre didactice dreptul de a se pensiona, dacă vor, la aceeași vârstă cu bărbații”, a semnalat USR pe Facebook.
„Insistența pentru amnistie este revoltătoare și ridică întrebarea firească: cine sunt acei doctori care au obținut doctoratul înainte de anul 2011 și cărora le e teamă de consecințele legii, astfel încât caută cu disperare să o schimbe? De data aceasta, Camera Deputaților este cameră decizională, așa că luni este posibil ca inițiativa și amendamentele să treacă și de comisie și de plen. Riscăm deci să asistăm neputincioși la amnistia plagiatorilor cu state vechi”, a adăugat USR.
Într-un comunicat de presă, USR comentează că „ascunși în mod cinic după paravanul războiului din Ucraina, războinicii din armata plagiatorilor duc și ei lupta lor de a-și salva generalii doctori în copy-paste, prin tertipuri legislative.”
„Nu au trecut șapte zile de când deputatul Manea a încercat o fumigenă prin inserarea unor amendamente fără nicio legătură cu întregul unei propuneri legislative. Protectorii plagiatorilor recidivează rapid: o tentativă similară de furt legislativ bazat pe speranța de neatenție apare și la deputatul Solomon, de la PSD, care inserează în OUG-uri neutre amendamente menite să îi scape pe doctorii plagiatori de brațul legii”, declară Irineu Darău, senator USR PLUS.
„Insistența pentru amnistie este revoltătoare și ridică întrebarea firească: cine sunt acei doctori care au obținut doctoratul înainte de anul 2011 și cărora le este atât de teamă de consecințele legii, încât caută cu disperare să o schimbe, prin subterfugii săptămânale?”, potrivit lui Andrei Miftode, deputat USR PLUS.
Luni, legea va fi dezbătută şi în Comisia pentru Învăţământ.„ E nevoie de atenție maximă din partea societății civile și a parlamentarilor cu coloană vertebrală. De data aceasta, Camera Deputaților este cameră decizională, așa că românii riscă să vadă legea votată în plen, chiar luni (deși încă nu este oficial pe ordinea de zi), și să asiste deci la amnistia plagiatorilor cu state vechi”, mai avertizează USR.