O nouă metodă pentru a putea candida a treia oară la conducerea universității: rectorul Universității din Oradea demisionează – eBihoreanul.ro

1.515 vizualizări
Foto: Facebook.com/ Constantin Bungau
Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a convocat Senatul academic pentru a anunţa că renunţă la funcţie, în favoarea calităţii de senator câştigată recent, scrie publicația eBihoreanul.ro. “Demisia lui Bungău din funcţia de rector era previzibilă”, spun jurnaliștii citați, care precizează că acesta a câştigat un mandat în Senatul Universităţii şi, potrivit legii, trebuie să decidă în ce funcție preferă să rămână.

Aflat la finalul celui de-al doilea mandat de rector, Bungău câștigă prin renunțarea la funcție o portiță pentru a candida la al treilea mandat de rector, la alegerile din luna aprilie. Amintim că Legea educației prevede, la articolul 213, că “durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete“.

Deși noua modificare a legii educației elimină orice limitare a mandatelor de rectori, numeroase organizații i-au cerut președintelui Klaus Iohannis să nu promulge această lege.

Bungău a declarat eBihoreanul.ro:Eu preferam să fiu şi rector, şi senator, dar dacă nu-mi permite Carta Universităţii, am ales. Aveam un termen de 15 zile în care să decid, iar cum mandatul de senator a fost validat ieri (n.r. luni), din 1 martie nu voi mai fi rector“.

Senatul Universităţii din Oradea nu are încă un președinte, aşa că şedinţele pot fi convocate de rector, mai scrie publicația.

Descarcă de aici CV-ul lui Constantin Bungău

Până acum, ceilalți rectori care au candidat sau candidează pentru a treia oară la cea mai înaltă poziție de conducere a universității s-au suspendat din unul din mandate, pentru o perioadă scurtă, fie pentru a face din Delegația care a susținut candidatura României la Consiliul de Securitate ONU, fie pentru a îndeplini funcția de ministru al Educației.

Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină și Farmacie de la Târgu Mureș, este un caz particular: acesta candidează pentru a treia oară la funcția de rector, dar pentru prima dată ca rector al nou-înființatei Universități de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș (UMFST), creată prin fuziunea Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș cu Universitatea Petru Maior din Târgu Mureș, în 2018

Citește și:

 

 

 


2 comments
  1. E de-a dreptul jenantă pentru mediul universitar această cramponare de funcții.
    Profesorii, studenții și intelectualii din țară ar trebui să ia atitudine și să propună un statut clar și decent al funcțiilor într-o universitate: fără politizare, fără discriminare etnică, fără confesionalizare (vezi tendințele de la Cluj), fără nepotisme sau favoritisme. După mine ar trebui lăsat doar un concurs public, cu prezentare de proiecte concrete, fezabile, jurizat de membrii marcanți ai comunității universitare, de societatea civilă, consiliul studenților și reprezentanți ai altor școli din țară. Sistemul de vot al celor din Universitate favorizează crearea de clanuri, cu plata ulterioară (în funcție de vot) de polițe sau recompense.

    1. Stimata Doamna, dumneavoastra chiar nu ati inteles ca universitatea nu se poate dezlipi de mediul de mocirla al societatii in andamblul sau?! La noi coruptia incepe de la maternitate cand taticul se duce cu plicul de banuti la doctorul ginecoloc si neonatolog! In rest, sa traim bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Recorduri de înscrieri la admitere au fost anunțate anul acesta de mai multe universități din țară / Psihologia, studiile economice, medicina și IT&C, cele mai căutate domenii

Universitatea din București, Academia de Studii Economice sau Universitatea Transilvania din Brașov se numără printre instituțiile de învățământ superior care au anunțat, în ultima săptămână, recorduri de înscrieri la admitere,…
Vezi articolul

EXCLUSIV Adrian Ivan, conducătorul de doctorat al ministrului Bode și rector al Academiei SRI, nu va mai avea alocate timp de 2 ani locuri de doctorat la UBB, după plagiatul constatat în teza ministrului de Interne – anunță Universitatea Babeș-Bolyai

Adrian Ivan, coordonatorul tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode și rector al Academiei Naționale de Informații “Mihai Viteazul” a SRI, nu va mai coordona în următorii 2 ani lucrări…
Vezi articolul

Profesorul Rudolf Cristian, de la Facultatea de Administrație Publică Reșița, a Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca, prins de procurorii DNA în flagrant când primea mită de la studenții masteranzi ca să îi treacă examenele / Acesta este lider sindical și preda cursul de „etică și integritate academică”

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara anunță că l-au reținut pentru 24 de ore pe profesorul Rudolf Cristian, lector universitar, doctor, în cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca – Centrul…
Vezi articolul

Liga Studenților din Iași: „De peste un an de zile cercetarea arhivistică a fost complet blocată, pe fondul închiderii arhivelor, cauzându-se astfel prejudicii grave pentru cercetători, profesori, doctoranzi și studenți, care nu au avut acces la surse de documentare”

Cu ocazia Zilei Internaționale a Arhivelor, Liga Studenților (LS IAȘI) solicită Ministerului Afacerilor Interne și conducerii Arhivelor Naționale să ofere toate condițiile necesare funcționării adecvate a activității sălilor de studiu…
Vezi articolul

Universitățile rusești au fost suspendate din Asociația Universităților Europene, după ce Uniunea Rectorilor din Rusia, reprezentând aproape 200 de instituții, și-a exprimat sprijinul pentru Putin și pentru invazia Ucrainei

Asociația Universităților Europene (EUA) a decis să suspende 12 universități din Rusia, membre ale organizației, pentru atitudini diametral opuse valorilor europene, după ce rectorii lor s-au numărat printre cei 185…
Vezi articolul