O nouă metodă de înțelegere a activității creierului, dezvoltată de cercetători de la Institutul Transilvan pentru Neuroștiințe și UBB Cluj / Aceasta oferă noi direcții în studierea și identificarea unor afecțiuni precum autismul, depresia, traumatismele craniene, sau alcoolismul

0 vizualizări
Foto: Pixabay.com
O nouă metodă de înțelegere a activității creierului a fost dezvoltată de o echipă formată de cercetători de la Institutul Transilvan pentru Neuroștiințe și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Aceasta poate fi utilă în studierea autismului, depresiei, traumatismelor craniene, sau alcoolismului, a anunțat UBB pe pagina sa oficială.

Cercetătorii de la Institutul Transilvan pentru Neuroștințe (TINS) și de la UBB Cluj-Napoca au descoperit o nouă modalitate de simplificare și înțelegere a volumelor foarte mari de date obținute prin scanarea creierului cu rezonanță magnetică nucleară funcțională (RMNf) și prin electroencefalogramă (EEG).

Cercetătorii au dorit să rezolve problema acestor cantități foarte mari de date oferite de tehnologiile de scanare, întrucât sunt dificil de interpretat.

„Noi am căutat o metodă care să producă unități de măsură, biomarkeri, cu care poți să detectezi prezența unor boli sau afecțiuni și să pui un diagnostic în ceea ce privește activitatea cerebrală. Metoda găsită e una extrem de sensibilă și robustă în același timp”, a declarat Ercsey-Ravasz Maria, unul dintre cercetători.

Pe lângă faptul că această metodă a deschis noi direcții de cercetare, aceasta va putea fi folosită și pentru studierea autismului, depresiei, traumatismelor craniene, sau alcoolismului, după cum transmit reprezentanții UBB.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Cell Systems luna trecută și reprezintă produsul unei colaborări de aproximativ 10 ani între cercetătorii de la TINS și UBB cu cei de la Universitatea Miguel Hernandez din Alicante (Spania), Universitatea Politehnică din Valencia (Spania) și Universitatea Heidelberg (Germania).

„Cercetătorii clujeni care au contribuit la studiu sunt Ercsey-Ravasz Maria (cu afiliere UBB, TINS), Raul Mureșan (TINS, Institutul STAR-UBB), Varga Levente (TINS, UBB), Vasile Moca (TINS) și Molnar Botond (TINS, UBB)”, se arată în anunțul publicat pe pagina universității clujene.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Controale la grădinițele și postlicealele particulare din București, demarate de Inspectoratul Școlar. “Ne confruntăm și cu existența unor unități de învățământ exclusiv în scripte” – Maria Manea, inspector general adjunct

Grădinițele și postlicealele private din București vor fi controlate la începutul lunii martie de Inspectoratul Școlar, ca urmare a neregulilor semnalate în repetate rânduri de părinți și presă, a declarat…
Vezi articolul

Ministrul Muncii, Raluca Turcan: Avem în PNRR 50 de milioane de euro pentru infrastructura socială destinată copiilor vulnerabili / Am identificat copii fără CNP în România de astăzi, 2.500 de copii excluși din sistemul educațional

Guvernul a “identificat copii fără CNP în România de astăzi. Am identificat într-o campanie de o lună de zile aproximativ 2.500 de copii care erau excluși practic din sistemul educațional,…
Vezi articolul

ANALIZĂ Procentul mediilor peste 5 la Evaluarea Națională 2024 este 74,4 – cel mai slab rezultat din 2020 încoace. Asta înseamnă că 39.100 de elevi sunt sub acest prag după 9 ani de școală

Peste 74% dintre elevii care au susținut Evaluarea Națională în 2024 au luat medii peste 5, a anunțat Ministerul Educației miercuri, într-un comunicat de presă. Rezultatele sunt cele inițiale, înainte de…
Vezi articolul