Programul de salarizare, pentru angajații din sistemul de învățământ, a fost actualizat vineri, 10 februarie, potrivit Inspectoratului Școlar Județean Sibiu. Au fost corectate erorile în cazul profesorilor cu fracțiuni de normă, dar nu a fost remediată situația pentru beneficiarii sporului de zone izolate, urmând să se realizeze „în state rectificative sub o altă versiune”, conform anunțului.
Inițial, programul actualizat a fost primit miercuri noaptea de către unitățile de învățământ. Mai mulți directori de școli, consultați de Edupedu.ro, au reclamat joi scăderi de venituri salariale aferente lunii ianuarie 2023, față de decembrie 2022, după calculul salariilor făcut cu noua aplicație EduSal.
Unitățile de învățământ care au semnalat probleme vor instala versiunea primită vineri, 10 februarie, „peste actuala versiune de 2.38, păstrând același număr de versiune”, potrivit sursei citate.
„Menționăm că instalarea acestei versiuni nu duce la invalidarea statelor de personal / plată”, se arată în informare.
Conform surselor Edupedu.ro, următoarea versiune a programului va corecta și alte aspecte, precum „deducere impozit copii din școală”.
Redăm informarea referitoare la aplicația de salarizare:
„Instalarea se realizează (DOAR de către unitățile care au semnalat situațiile descrise mai jos) peste actuala versiune de 2.38, păstrând același număr de versiune.
Versiunea 2.38.1 va fi livrată după plata salariilor în vederea corecțiilor ce necesită un timp mai îndelungat de dezvoltare.
Problemele care s-au remediat în această versiune sunt:
– Corecție venit brut pentru pozițiile cu procent pe predare simultană
– Corecție salarii grilă cu plafonare la 2022 pentru personalul didactic cu fracțiuni de normă, mai puțin pentru situațiile în care sunt beneficiari de indemnizație de zonă – remedierea situației pentru beneficiari zone izolate se va realiza în state rectificative sub o altă versiune;
– Remediere calcul dirigenție pentru personalul didactic cu fracțiuni de normă
– Validare depășire salariu grilă 2022 pentru personalul nedidactic, inclusiv pentru personalul din domeniul sanitar.
Pentru a se aplica modificările se impune reactualizare unui procent din zona de Drepturi sau Sporuri și apăsarea butonului Salvează.
Pentru bazele de salarizare a ISJ-urilor:
– Pentru personalul didactic auxiliar ISJ, gradația de merit nu se adăuga în Venitul brut realizat
– Recomandăm verificarea tuturor pozițiilor cu spor de suprasolicitare neuropsihică să aibă aceeași valoare cu decembrie 2022;
dacă sunt valori ale sporului de suprasolicitare neuropsihică peste nivelul din decembrie 2022, recomandăm ca diferența să fie introdusă pe Diminuări brute pentru a elimina necesitatea realizării unui stat de plată rectificativ.
Menționăm că instalarea acestei versiuni nu duce la invalidarea statelor de personal / plată.”
Informații de context
Joi, 9 februarie, a avut loc o ședință la Ministerul Educației cu inspectorii și contabilii șefi, în contextul în care programul de salarizare actualizat a fost trimis în școli miercuri noaptea. Tot ieri, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, spunea că scăderile de venituri pentru directorii de școli pot apărea din cauza unor erori ale aplicației de salarizare și din faptul că unii au atins maximul prevăzut de lege pentru salarii. – Mai multe detalii aici
Zeci de directori de școli au reclamat scăderi de venituri salariale aferente lunii ianuarie 2023, față de decembrie 2022, după calculul salariilor făcut cu noua aplicație EduSal, actualizată miercuri noaptea.
Aplicația de salarizare a fost actualizată la cererea Ministerului Educației de compania contractată de instituție pentru a face acest lucru, Simavi, companie care a transmis Edupedu.ro un comunicat în care precizează că „a livrat noul kit EduSal în 2 zile de la semnarea contractului cu Ministerul Educației, cu 4 zile înainte de termen”.
Miercuri, sindicatele profesorilor au trimis un comunicat de presă prin care susțineau că există riscul ca angajații din învățământ să nu primească salariile la timp. – Mai multe detalii aici
Liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor spunea marți seara că ministerul le-a transmis la ședința Comisiei de Dialog Social că angajamentul celor de la Simavi a fost ca cel târziu pe 8 ianuarie să fie pus la dispoziția ministerului, kitul aplicației Edusal prin care se pot aplica creșterile salariale. Ca să nu fie întârzieri trebuie ca cei de la Simavi să vină cu kitul respectiv cel târziu mâine, iar mâine kitul să ajungă în unitățile de învățământ. Dacă acel kit nu va ajunge mâine, va fi imposibil să poți achita salariile în data de 14″.
La solicitarea Edupedu.ro, Ministerul Educației a răspuns marți seara că “se lucrează la implementarea creșterilor salariale în sistemul informatic Edusal, conform obligațiilor legale, de aceea s-a decalat livrarea kit-ului actualizat. Ministerul Educației face eforturi, astfel încât programul actualizat să fie livrat unităților de învățământ intr-un interval de timp care să permită plata, la timp, a salariilor”.
- Edusal este aplicația de salarizare din sistemul de învățământ, gestionată de SIMAVI, companie rezultată din SIVECO. Aceasta din urmă a realizat SIIIR – Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România, în anii 2013-2015, în perioada Guvernelor Ponta, fiind un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Capacității Administrative 2007-2013. A costat circa 18 milioane de lei.