România a obținut o medalie de aur, patru medalii de argint și o medalie de bronz la Olimpiada Internațională de Matematică (OIM) 2024, desfășurată în perioada 11-22 iulie 2024 la Bath, Marea Britanie, anunță Societatea de Științe Matematice din România (SSMR) într-un comunicat de presă. Echipa a plasat România pe locul 12 în competiția în care au participat loturi din 108 state.
Rezultatele obținute de cei șase elevi din lotul olimpic al României:
- medalie de aur: Pavel Ciurea de la Liceul Internațional de Informatică București
- medalii de argint: Andrei Vila, David-Andrei Anghel, Vlad-Titus Spǎtaru de la Liceul Internațional de Informatică București şi Andrei-Giovani Chiriță de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, București
- medalie de bronz: Aida Mitroi de la Liceul Internațional de Informatică București
Delegația României a fost coordonată de conferențiarul universitar dr. Cătălin-Liviu Gherghe, decanul Facultății de Matematică și Informatică a Universității din București (Leader).
Acesta a declarat pentru Edupedu.ro că „subiectele au fost foarte grele. De altfel mulți profesori din juriu au spus că multe nu erau potrivite. O problemă a fost chiar foarte grea, am fi avut alte rezultate dacă nu era această problemă.
Echipa este în schimbare, avem câțiva elevi aflați la prima participare. Am avut un copil cu patru probleme rezolvate perfect. Mulți coordonatori au spus ca merita un premiu special, este singurul. Este vorba despre Andrei Vila, care este la prima lui participare. Aur s-a luat cu 29 de puncte, el a avut 28.
Pavel Ciurea a luat aur pentru a doua oară. Acea problemă despre care vă spuneam a fost cea care a schimbat ierarhii. Coreea de Sud, de pe locul 3, a avut un singur copil care a luat punctaj la ea, deci vă dați seama…”.
Printre coordonatorii lotului olimpic de la IMO au fost și lectorul universitar dr. Mihai Chiș de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara (Deputy Leader) și Lucian Țurea, din partea Societății de Științe Matematice din România (SSMR).
Concursul a constat în examene matematice lungi, fiecare conținând trei probleme, în două zile consecutive (cu o durată de aproximativ 4,5 ore). Lucrările de examen au fost apoi notate pentru fiecare soluție (sau încercare). S-au acordat medalii de aur, argint și bronz, precum și mențiuni de onoare pentru eforturile bune.
Subiectele date la IMO pot fi descărcate de aici:
IMO este cea mai mare și cea mai prestigioasă dintre toate olimpiadele internaționale, care a crescut de la șapte țări inițial la peste o sută în prezent. Evenimentul din acest an ar fi trebuit să aibă loc în Ucraina. Din cauza agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, Marea Britanie a preluat organizarea evenimentului.