O medalie de aur, patru medalii de argint și o medalie de bronz, obținute de elevii români la Olimpiada Internațională de Matematică 2024 – România, pe locul 12 din 108 de țări

3.334 de vizualizări
Foto: Jessica Wang Photography
România a obținut o medalie de aur, patru medalii de argint și o medalie de bronz la Olimpiada Internațională de Matematică (OIM) 2024, desfășurată în perioada 11-22 iulie 2024 la Bath, Marea Britanie, anunță Societatea de Științe Matematice din România (SSMR) într-un comunicat de presă. Echipa a plasat România pe locul 12 în competiția în care au participat loturi din 108 state.

Rezultatele obținute de cei șase elevi din lotul olimpic al României:

  • medalie de aur: Pavel Ciurea de la Liceul Internațional de Informatică București
  • medalii de argint: Andrei Vila, David-Andrei Anghel, Vlad-Titus Spǎtaru de la Liceul Internațional de Informatică București şi Andrei-Giovani Chiriță de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, București
  • medalie de bronz: Aida Mitroi de la Liceul Internațional de Informatică București
David Andrei Anghel (19 ani) la IMO 2024 / Foto: Jessica Whang Photography

Delegația României a fost coordonată de conferențiarul universitar dr. Cătălin-Liviu Gherghe, decanul Facultății de Matematică și Informatică a Universității din București (Leader).

Acesta a declarat pentru Edupedu.ro că „subiectele au fost foarte grele. De altfel mulți profesori din juriu au spus că multe nu erau potrivite. O problemă a fost chiar foarte grea, am fi avut alte rezultate dacă nu era această problemă.

Echipa este în schimbare, avem câțiva elevi aflați la prima participare. Am avut un copil cu patru probleme rezolvate perfect. Mulți coordonatori au spus ca merita un premiu special, este singurul. Este vorba despre Andrei Vila, care este la prima lui participare. Aur s-a luat cu 29 de puncte, el a avut 28.

Pavel Ciurea a luat aur pentru a doua oară. Acea problemă despre care vă spuneam a fost cea care a schimbat ierarhii. Coreea de Sud, de pe locul 3, a avut un singur copil care a luat punctaj la ea, deci vă dați seama…”.

Cătălin Gherghe și Mark Saul (dreapta) / Jessica Whang Photography

Printre coordonatorii lotului olimpic de la IMO au fost și lectorul universitar dr. Mihai Chiș de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara (Deputy Leader) și Lucian Țurea, din partea Societății de Științe Matematice din România (SSMR).

Lotul României la începutul IMO 2024 / Jessica Whang Photography

Concursul a constat în examene matematice lungi, fiecare conținând trei probleme, în două zile consecutive (cu o durată de aproximativ 4,5 ore). Lucrările de examen au fost apoi notate pentru fiecare soluție (sau încercare). S-au acordat medalii de aur, argint și bronz, precum și mențiuni de onoare pentru eforturile bune.

Subiectele date la IMO pot fi descărcate de aici:

IMO este cea mai mare și cea mai prestigioasă dintre toate olimpiadele internaționale, care a crescut de la șapte țări inițial la peste o sută în prezent. Evenimentul din acest an ar fi trebuit să aibă loc în Ucraina. Din cauza agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, Marea Britanie a preluat organizarea evenimentului.

Foto: Jessica Whang Photography

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Prioritățile propuse de Ministerul Educației pentru “consolidarea calității” doctoratelor și integritate în mediul universitar / Prioritățile pe termen mediu pentru studenți, finanțarea și reforma activităților universitare – descrise în proiectul de buget pe 2022

Transparentizarea deciziilor pe care le iau universitățile cu privire la studiile doctorale este o prioritate pe termen mediu pentru Ministerul Educației, alături de “strategii proprii” ale universităților pentru prevenirea fraudelor…
Vezi articolul

Cîmpeanu nuanțează afirmațiile despre profesorii nevaccinați care ar putea preda doar online: Am primit aceste întrebări de la părinți din ce în ce mai mult / Este o ipoteză. Vreți să ascundem sub preș?

Mai mulți părinți i-au transmis ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, că ar prefera ca profesorii care nu sunt vaccinați să nu predea fizic, ci doar online pentru a evita infectarea copiilor,…
Vezi articolul

Q&A Coronavirus: Pot să merg în alt oraș unde pot să stau într-o locuință care îmi oferă condiții mai bune pentru familie, cu copiii, pentru a rămâne în autoizolare? La “activități sportive” poate fi inclus şi mersul pe bicicletă? Răspunsurile oficiale ale Grupului de Comunicare Strategică

Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului pe tema COVID-19 a realizat un material prin care sunt acoperite cu răspunsuri documentate întrebările adresate de jurnaliști și cetățeni pentru lămurirea unor situații…
Vezi articolul