„O mare de biciclete” în faţa şcolii gimnaziale dintr-o comună arădeană. Primarul Letiţia Stoian: Aproape 200 de elevi merg la școală cu bicicleta. Am realizat o pistă de aproape 3 kilometri, pe fonduri europene, și acum mai facem o pistă, cu fonduri de la AFM

6.227 de vizualizări
Bicicletele parcate de elevi in fata Scolii Gimnaziale din Semlac, Arad / Foto: Cristian Stoica/Facebook.com
O fotografie care surprinde foarte multe biciclete parcate în faţa Şcolii Gimnaziale din comuna arădeană Semlac este redistribuită pe reţelele sociale şi comparată cu imagini din ţările nordice, unde pedalatul este încurajat de autorităţi, notează Agerpres. Primarul comunei Semlac, Letiţia Stoian, a declarat pentru Agerpres că jumătate dintre cei 370 de elevi ai şcolii merg la şcoală cu bicicleta, iar rastelurile cu 150 de locuri instalate au devenit insuficiente.

Noi i-am încurajat foarte mult pe părinţi să renunţe la maşini, mai ales că am realizat, în urmă cu trei ani, o pistă de biciclete de 2,8 kilometri, pe fonduri europene. Ne bucurăm că pista chiar este folosită, banii nu au fost cheltuiţi degeaba. Acum mai facem o pistă, de trei kilometri, cu fonduri de la AFM, proiect de patru milioane de lei. Mersul pe bicicletă este foarte sănătos pentru copii, acest exerciţiu fizic pe care îl fac dimineaţa când vin la şcoală îi ajută să fie într-o formă mai bună. Să ştiţi că şi adulţii din comună circulă acum mai mult cu bicicleta, maşinile sunt a doua opţiune”, a spus Letiţia Stoian.

Bicicletele parcate în faţa Şcolii Gimnaziale din comuna arădeană Semlac / Sursa foto: Cristian Stoica/Facebook.com

Imaginea a fost distribuită pe reţele de socializare de profesorul din Arad Cristian Stoica, pentru a fi preluată apoi de numeroși internauți. „Semlac, o şcoală frumoasă cu elevi care fac mişcare. O mare de biciclete este lângă şcoală”, a scris profesorul pe pagina sa de Facebook. Contactat de Agerpres, profesorul Cristian Stoica a spus că a rămas surprins să vadă că şi în România există locuri comparabile cu ţări în care mersul pe bicicletă este adoptat de decenii şi încurajat de autorităţi.

Eram în vizită la Şcoala Gimnazială din Semlac şi am fost deosebit de impresionat să văd atât de multe biciclete înghesuite în faţa şcolii, aşa cum putem vedea în Olanda, Finlanda sau Norvegia. În România se mai vedeau astfel de imagini pe vremea comunismului, în faţa marilor întreprinderi de stat. Aceşti copii din Semlac ne arată că pot să meargă la şcoală şi fără maşina părinţilor şi că le place, sunt un exemplu pe care sper să îl vedem în tot mai multe şcoli din ţară”, a spus pentru Agerpres profesorul Cristian Stoica, de la Şcoala Profesională „Astra” din Arad.

Agenția de presă Agerpres notează că mai multe primării din judeţul Arad au în derulare proiecte de construire de piste de biciclete în interiorul localităţilor sau care leagă sate, iar valoarea acestora este de zeci de milioane de lei, majoritatea finanţărilor fiind prin PNRR. Printre administraţiile care construiesc piste se numără Seleuş, Vinga, Vladimirescu, Felnac, Sintea Mare, Şimand, Zădăreni, Fântânele, Păuliş, Brazii şi Macea.

Cel mai mare proiect este al Primăriei Seleuş, cu o valoare de 11,5 milioane de lei, aici urmând să fie amenajată o pistă de biciclete cu o lungime de 33 de kilometri. Pista va lega reşedinţa de comună de satele aparţinătoare Iermata şi Moroda, relatează Agerpres.

Consiliul Judeţean Arad va construi, în parteneriat cu judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara, piste ce vor lega regiunea de vest a ţării. Proiectul se numeşte „Cu bicicleta prin Vest – traseu cicloturistic” şi este în proceduri de licitare a realizării studiului de fezabilitate. Finanţarea ar urma să fie asigurată tot prin PNRR şi se ridică la peste 700 de milioane de lei. Lungimea totală a traseelor ar urma să fie de 1.729 de kilometri în cele patru judeţe. În Arad, proiectul prevede două trasee de cicloturism: Secusigiu – Felnac – Zădăreni – Arad – Pecica – Semlac – Şeitin – Nădlac şi Arad – Săvârşin.


4 comments
  1. Bună ziua!
    Am credința că au fost plantați alți copaci în zone disponibile, iar nivelul de poluare din zonă a scăzut! Să nu mai vorbim de sănătatea copiilor și starea lor de bine!
    Cred că Natura zâmbește! Ar trebui să se propage această știre, să luăm pe cât posibil modelul și să nu uităm că Pământul, micuța noastră planetă, e una singură, când resursele i se vor epuiza, nu vom avea alternativă de a ne muta pe o altă planetă cu aceleași bogății!
    Felicitări tuturor celor care au implementat acest Proiect, părinților și copiilor pentru susținere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Elevii nu vor mai învăța în trei schimburi, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar / Anul trecut, Cîmpeanu spunea că a eșuat să interzică școlilor, prin lege, să aibă cursuri în 3 schimburi

Școlile vor organiza cursuri în cel mult două schimburi, după cum apare în proiectul Legii învățământului preuniversitar. Amintim că, în luna august, fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea că…
Vezi articolul