”O Justiție în slujba ostașului”. Serie de evenimente ciudate din dosarele de pe rolul instanțelor care au analizat plagiatul din teza de doctorat a lui Nicolae Ciucă

387 de vizualizări
Foto: gov.ro
Două completuri de judecată de la Curtea de Apel București și Înalta Curte de Casație și Justiție nu au făcut publice motivări-cheie din dosare derivate din acuzația de plagiat în doctoratul președintelui PNL, Nicolae Ciucă, deși, de la pronunțarea deciziilor, au trecut 6 luni, respectiv 11 luni, după cum rezultă dintr-o investigație G4Media.ro.

În primul dosar, în care au avut loc 10 amânări de pronunțare, un judecător de la Curtea de Apel București a analizat modul în care alți doi judecători de la această instanță, cercetați anterior de Inspecția Judiciară la plângerea mai multor ONG-uri, au suspendat și, apoi, au anulat sesizările de plagiat depuse în 2022 pe motiv că fuseseră redactate greșit.

În al doilea dosar, Înalta Curte a răsturnat deciziile de la Curtea de Apel și a decis, prin hotărâre definitivă, faptul că acestea fuseseră întocmite corect. După ce G4Media.ro a solicitat o copie după motivarea acestei decizii, informațiile despre acest dosar au dispărut de pe site-ul Înaltei Curți.

Context

În ianuarie 2022, jurnalista Emilia Șercan a făcut public faptul că mare parte din teza de doctorat a lui Nicolae Ciucă, susținută în 2003, fusese plagiată. La scurt timp, la Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării au fost depuse mai multe sesizări care urmau să ajungă la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), instituție abilitată să verifice suspiciunile.

Acest lucru nu a mai avut loc după ce, sub motivarea deschiderii unui dosar penal, procurorii de la Parchetul General au ridicat documentele necesare analizei, iar Ciucă a obținut din partea unor completuri de judecată de la Curtea de Apel București suspendarea efectelor sesizărilor (în martie 2022), respectiv anularea lor (iunie 2022).

G4Media.ro a dezvăluit, în același an, că judecătoarea Ionela Tudor a suspendat sesizările invocând nevoia de stabilitate a țării și faptul că scandalul plagiatului servea intereselor adversarilor politici ai lui Ciucă. De asemenea, G4Media.ro a aflat că judecătorul Marius Iosif, cel care a anulat sesizările pe motiv că erau întocmite eronat, fusese numit, în trecut, de partidul condus de reclamantul Ciucă, în funcții publice.

Citește articolul complet pe G4Media.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Discuții despre plângeri penale între primarul Constanței și o elevă de liceu, pe subiectul burselor de merit. Vergil Chițac: „Domnișoară, să nu vă alegeți dumneavoastră cu plângere pentru că faceți presiuni înaintea votului”

Asociația Elevilor din Constanța a acuzat, luni, că primarul Vergil Chițac vrea să taie bursele de merit ale elevilor în ședința consiliului local din 15 decembrie, potrivit unui comunicat de…
Vezi articolul

Guvernul adoptă rectificarea bugetară prin care alocă bani suplimentari pentru salariile profesorilor și burse / Premierul Ciolacu anunță o rectificare concentrată pe investiții, inclusiv pentru școli, dar la Ministerul Educației e prevăzută o scădere a fondurilor de investiții

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, în deschiderea ședinței de guvern de luni, că executivul va aproba rectificarea bugetară anunțată săptămâna trecută, pe care a prezentat-o drept una concentrată pe investiții.…
Vezi articolul