O femeie condamnată de vrăjitorie la 1690, în Statele Unite, ar putea fi amnistiată datorită unor elevi de gimnaziu. Profesor: Poate să pară neimportant, dar eforturile copiilor au permis repararea unei nedreptăți istorice

677 de vizualizări
Statuie cu o vrăjitoare în fața muzeului din orașul Salem, SUA / Foto: © Jiawangkun | Dreamstime.com
Condamnată pentru vrăjitorie în timpul celebrelor procese din orașul Salem, în secolul al XVII-lea, o femeie din SUA ar putea fi amnistiată prin cercetările făcute de un grup de elevi de la o școală gimnazială din statul Massachusetts, informează AFP, citat de Agerpres.

Elizabeth Johnson Jr., care locuia în oraşul North Andover, situat la 30 de kilometri de Salem, în Massachusetts, a fost condamnată la moarte în 1693 în timpul unei ample “vânători de vrăjitoare” care a avut loc în acea regiune şi care a marcat istoria americană.

  • Graţiată la momentul respectiv, Elizabeth Johnson Jr. nu a fost executată şi a murit în cele din urmă în 1747, la aproape 77 de ani. Spre deosebire de alte “vrăjitoare” condamnate în acelaşi proces, ea nu a fost niciodată exonerată (n. red. scutită de la pedeapsă) de justiţia din Statele Unite, spune sursa citată.
Cum au făcut cercetări copiii

Elevii de la North Andover Middle School au văzut fenomenul proceselor din Salem ca pe “o pată” care planează asupra istoriei americane. Astfel, au decis să o înlăture în cadrul cercetărilor întreprinse în timpul orelor de Educaţie Civică.

Tinerii elevi americani au făcut cercetări pornind de la surse istorice şi au arătat că Elizabeth Johnson Jr. a fost fără îndoială acuzată de vrăjitorie pentru că nu era căsătorită şi pentru că avea, probabil, un handicap mintal.

Ce spune profesoara coordonatoare a copiilor, Carrie LaPierre: “O parte din cursul nostru introductiv de Educaţie Civică este centrată pe ideea de identitate, valori, stereotipuri şi dialog civic”. “Prin urmare, analizarea situaţiei lui Elizabeth Johnson Jr. din acest punct de vedere i-a ajutat pe elevi să privească lucrurile dintr-o altă perspectivă şi să aibă empatie faţă de ea”, a adăugat profesoara americană.

Totodată, Carrie LaPierre mai crede și că “acest proiect poate să pară neimportant, dar eforturile copiilor au permis repararea unei nedreptăţi istorice şi vreau ca ei să fie mândri de acest lucru”.

  • Elevii din acea clasă, cu vârste cuprinse între 13 şi 14 ani, nu înţelegeau iniţial motivul pentru care Elizabeth Johnson Jr. nu a beneficiat de o amnistiere oficială. Motivul era unul simplu: ea nu a avut descendenţi direcţi care să se mobilizeze pentru a îi reabilita numele.
Finalitatea investigațiilor: copiii au ajutat un senator să redacteze un proiect de lege pentru reabilitarea acuzatei

Elevii şcolii gimnaziale au trimis mai multe scrisori politicienilor locali şi au ajutat-o pe Diana DiZoglio, senatoare de Massachusetts, să redacteze un proiect de lege pentru reabilitarea lui Elizabeth Johnson Jr., care a fost introdus recent pe agenda de lucru a forului legislativ din acest stat american şi care nu ar trebui să întâmpine o opoziţie.

Peste 150 de persoane, în majoritate femei, au fost acuzate de vrăjitorie între 1692 şi 1693 în cadrul proceselor din Salem, dominate de frică, paranoia şi superstiţii. În total, 30 dintre femei au fost găsite vinovate, inclusiv Elizabeth Johnson Jr., iar 19 dintre ele au fost spânzurate. Statul Massachusetts a reabilitat în mod oficial 29 dintre femeile condamnate, a precizat Diana DiZoglio, conform Agerpres.

Despre reabilitarea și reanalizarea unor procese întâmplate acum 300 de ani, senatoarea democrată a spus că “a venit pur şi simplu timpul să terminăm această muncă şi să reabilităm numele lui Elizabeth Johnson Jr. pentru totdeauna”.

Foto: 115664696 © Jiawangkun | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Autoritățile din India vor să-i vaccineze prioritar pe toți cei 10 milioane de profesori înainte de Ziua Profesorului, sărbătorită pe 5 septembrie
Profesoară din Bistrița-Năsăud, fost deputat USR – pe cale să devină inspector în cadrul Inspectoratului Școlar Județean, instituție pe care o dorea desființată. Explicațiile ei pentru presa locală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like