Mariana Pădureanu, director CJRAE Dolj, a povestit că recent, o fată de clasa a XII-a i-a spus: “Știu că se dau bani pentru fetele care rămân însărcinate. Mie mi se pare că în felul acesta îl încurajăm (n. red fenomenul)”, ar fi spus fata. “Mi-a dat de gândit. Poate ne dă tuturor de gândit”, a precizat directoarea CJRAE Dolj. La rândul său secretarul de stat în Ministerul Educației, Bogdan Cristescu spune că trebuie schimbată perspectiva: “E un succes că 60 de mame tinere din Dolj iau această bursă și au revenit la școală”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei dezbateri a programului național Pactul pentru Tineri, desfășurate la Craiova, miercuri, 9 februarie.
- Bursa pentru mame minore a fost introdusă anul acesta școlar 2023-2024 prin noua lege a Educației, și este în valoare de 700 de lei/lună pentru “susținera participării la educație, a prevenirii abandonului și a nereușitei școlare”.
Directoarea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Dolj, Mariana Pădureanu, a povestit o situație în care o elevă de clasa a XII-a i-a spus că știe despre mamele minore că primesc burse și că i se pare că astfel ar putea fi încurajat fenomenul.
În cadrul dezbaterii programului național Pactul pentru Tineri, desfășurată la Craiova, șefa CJRAE Dolj a spus:
“Miercuri, am organizat cea mai mare activitate de consiliere în care toți profesorii consilieri școlari și logopezi, la ora 11:00 au intrat la o clasă sau au strâns copiii într-un amfiteatru și au ținut o activitate. Am făcut și eu lucrul acesta și l-am prezentat un material: Tentații în adolescență, o perioadă în care tânărul este în căutare de sine. Erau enumerate 10 cele mai importante pe care le-am considerat eu și când am ajuns la începerea vieții sexuale și mame minore, o fată erau clasa XII-a, îmi zice: <Da, doamnă, știm și se dau și bani pentru cele care rămân însărcinate. Mie mi se pare că în felul ăsta îl încurajăm>… și mi-a dat de gândit. Poate ne dă tuturor de gândit“, a spus directorul CJRAE Dolj, Mariana Pădurean.
La rândul său, prezent și el la dezbatere, secretarul de stat în Ministerul Educației, Bogdan Cristescu spune că vede lucrurile din altă perspectivă. Aceea că mamele minore care primesc această burse, sunt încurajate să revină la studii.
“În ianuarie in România erau 857 de aceste burse, 60 dintre ele sunt in judetul Dolj, asta înseamă că ați reușit să convingeți niște fete să vină la școală, să paiticpesi sa rmana acolo si să continue educația. E un succes. Dacă cineva se uită cu mai puțină bunăvoință ar spune: Sunt atâtea mame minore în Dolj! Nu, sunt atâtea mame pe care dumneavoastră le-ați adus la școală. Pe locul trei în România”, a spus Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației.
De precizat, în noiembrie 2023 erau 34 de burse acordate mamelor minore, potrivit unui răspuns trimis de ISJ Dolj în 3 noiembrie 2023, la solicitarea Edupedu.ro.
Despre bursele pentru mame minore
Bursa pentru mame minore a fost introdusă anul acesta școlar 2023-2024 prin noua lege a Educației, și este în valoare de 700 de lei/lună pentru “susținera participării la educație, a prevenirii abandonului și a nereușitei școlare”.
Art 16 – (7)Bursa pentru mamele minore se poate cumula cu toate tipurile de burse, în condițiile prezentei metodologii.
Art. 15 – (1) Bursa pentru mamele minore reprezintă o formă de sprijin a mamelor minore în vederea susținerii participării la educație, a prevenirii abandonului și a nereușitei școlare.
(2) Cuantumul minim al bursei pentru mamele minore este 700 lei/lună.
(3) Bursa se acordă elevelor din învățământul preuniversitar de stat, reintegrate într-o unitate de învățământ, care frecventează cursurile de zi și au copil/copii propriu/proprii în întreținere.
(4) În sensul prezentei metodologii, termenul „reintegrare“ se referă la reluarea cursurilor de către elevă după naștere, cu condiția menținerii statutului de minor.
(5) În vederea acordării bursei pentru mamele minore, părinții/reprezentanții legali depun la unitatea de învățământ următoarele documente:
a) cerere a părintelui/reprezentantului legal;
b) certificat de naștere pentru copilul/copiii aflat/aflați în întreținerea mamei minore.
(6) Bursa pentru mame minore se acordă în perioada cursurilor școlare, inclusiv în timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale, a examenului național de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale și în perioada pregătirii practice.
(7) Bursierele care acumulează 60 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună nu primesc bursa pentru luna respectivă.
(8) Decizia de retragere a bursei pentru mamele minore în situațiile prevăzute la alin. (7) se aplică de către director, la propunerea Comisiei de management al burselor.
Informații de context
În octombrie 2023, erau 731 de burse pentru mame minore acordate, potrivit datelor Ministerului Educației.
8 din 10 mame și gravide sub 18 ani, care au participant la un sondaj Salvați Copiii România, nu merg la școală, iar patru din 10 gravide și mame minore nu accesează alte servicii medicale, cu excepția medicinii de familie, pe durata sarcinii, potrivit unei analize realizate de organizație.
În 2020, țara noastră ocupa primul loc în Uniunea Europeană la numărul de fete minore care au născut: aproape 45% dintre fetele din UE care au născut înainte de a împlini vârsta de 15 ani sunt din România, potrivit datelor definitive Eurostat, citate de Salvați Copiii.
Unde sunt cele mai multe mame minore, în funcție de județ (2020):
- Mureș (63 de mame cu vârsta sub 15 ani)
- Bihor (52) și Dolj (52)
- Brașov (40)
- Argeș (29)
- Sibiu (28)
- Bacău (26)
- Constanța (24)
- Satu Mare (23)
- Dâmbovița (22 de fete sub 15 ani au devenit mame în 2020).
În această lună, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că România ar evolua din punct de vedere al indicatorilor stării de sănătate dacă s-ar introduce disciplina “Educaţie pentru sănătate” în şcoli.
În martie 2023, Rafila spunea că disciplina ”Educație pentru sănătate” trebuie să fie predată obligatoriu în școli, cu un conținut adecvat vârstei: „Până nu o să introducem ca disciplină obligatorie Educaţia pentru sănătate în şcoli nu o să progresăm în foarte multe domenii, inclusiv în cel al sarcinilor nedorite.”
În iunie 2022, Edupedu.ro a scris că „Educația pentru sănătate” poate fi predată din clasa a VIII-a cu acordul părinților.
Modulele de educație pentru sănătate, financiară, de mediu, rutieră, juridică sau antreprenorială devin „teme” obligatorii în planurile-cadru și programa școlară, conform Legii învățământului preuniversitar.
Foto: © Viorel Dudau | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.