În Ucraina, Olexsandra era profesoară la o școală primară și Roman era economist. Ajunși în România, în februarie 2022, cu un copil mic, le-a fost greu să își caute de lucru și să lucreze, pentru că nu aveau cu cine să lase copilul. “Atunci ne-am gândit că sunt mai mulți oameni din Ucraina în aceeași situație și că putem să ii ajutăm și pe ei, dacă înființăm o grădiniță sau un centru educațional unde copiii să rămână peste zi, în timp ce părinții lucrează”, au declarat aceștia pentru Edupedu.ro.
Au cerut ajutor Asociației JRS unde au depus un proiect pentru deschiderea unei grădinițe, dar și Edupedu.ro, prin intermediul formularului EduCare.
EduCare este un proiect Edupedu.ro în parteneriat cu Fundația Bosch România care asigură informații și date corecte din domeniul educației, date obținute din surse oficiale, verificate și mai ales utile. Acest hub informațional educațional pentru sprijinul refugiaților cuprinde și informații despre activitățile sau inițiativele organizațiilor sau entităților care se adresează acestora. Vocea comunității se va face și ea auzită, pentru că interacțiunea cu refugiații ucraineni trebuie să fie reală și firească.
Redăm povestea familiei din Ucraina cu care EduPedu a discutat prin intermediul unui traducător:
“Grădinița sau centrul ar fi pentru copiii din Ucraina. Educatoare am găsit deocamdată din comunitatea ucraineană. În afară de educatorii ucraineni, o să avem și educație în limba română, deoarece copiii trebuie să se adapteze aici, în România. Vor fi patru-cinci ore și de limba română pe săptămână.
Programul va fi de grădiniță, normal, de la ora 08:00 până la ora 17:00, timp în care părinții vor putea să își caute de lucru și să lucreze.
Avem câteva economii, facem parte dintr-o comunitate din care deja 25 de părinți și-au exprimat interesul și îi vor înscrie pe copii la grădiniță, ar fi chiar dispuși să plătească. Însă noi vrem ca acest centru să fie gratuit pentru ei. Doar dacă nu se poate altfel, să cerem o sumă simbolică. Avem câteva economii, însă ne mai trebuie finanțare. Deja am găsit clădirea, chiria ar fi de 1.500 de euro pe lună, plus utilitățile.
Nu suntem asociație sau firmă, dar dacă este nevoie de firmă sau asociație deschidem, nu este o problemă. Dacă e cineva e interesat și vrea să deschidă în Constanța un astfel de centru, noi nu ținem neapărat să fie pe numele nostru.
Dacă este cineva care chiar are grădiniță și putem să lucrăm cu franciza lor, adică să deschidă un alt sediu pentru copii ucraineni, ar fi mult mai simplu. Cele mai complicate lucruri sunt cu franciză și cu documentele”, au spus Olexandra și Roman pentru EduPedu.ro.
Foto: © Lordn7 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.