O expoziție de fotografii pe care le poți „simți”, la Muzeul Antipa / „World Unseen” – 12 imagini ale unor fotografi celebri transpuse în limbaj Braille și audio

Foto: Muzeul Antipa

La Muzeul Antipa poate fi vizitată expoziția temporară de fotografie „World Unseen”, dedicată persoanelor cu deficiențe de vedere. Este o experiență incluzivă și multisenzorială cu 12 fotografii imprimante în relief, ce pot fi atinse cu mâinile și redate astfel prin simțul tactic, pentru cei care au o formă de deficiență vizuală. Expoziția este accesibilă însă tuturor categoriilor de vizitatori: nevăzători, persoane cu deficiențe de vedere sau persoane tipice și poate fi vizitată până pe 2 martie 2025. Fiecare imagine este însoțită de o descriere audio și o traducere în limbaj Braille pentru nevăzători.

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” găzduiește pentru prima oară „World Unseen”, o expoziție de fotografie incluzivă pe care „trebuie să o simți ca să o vezi”.

Canon a imprimat în relief 12 imagini ale unor fotografi celebri, iar Rareș Beșliu este singurul fotograf român prezent în cadrul proiectului.

Imaginile printate în relief pot fi atinse cu mâinile pentru a „simți” fotografia, iar alături de fiecare imagine este un QR code care redă povestea audio. De asemenea, textul este transpus și în limbajul Braille.

„Această abordare inovatoare oferă vizitatorilor o experiență tactilă unică, permițându-le să se conecteze profund cu imagini puternice și poveștile emoționante din spatele lor”, potrivit unui comunicat de presă al Muzeului Antipa.

La nivel global, peste 2,2 miliarde de oameni trăiesc cu o formă de deficiență vizuală, dintre care 84.635 doar în țara noastră, conform ultimelor date ale Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. „Pentru mulți dintre aceștia, fotografia rămâne, în mare măsură, inaccesibilă. Concepută pornind de la experiența nevăzătorilor și a persoanelor cu deficiențe de vedere, „World Unseen” redefinește modul în care experimentăm arta vizuală”.

Expoziție educativă, nu doar pentru nevăzători

Expoziția, deși se adresează în primul rând celor care nu pot vedea, reprezintă o experiență educativă pentru orice categorie de vizitatori. Cu ajutorul a 6 perechi de ochelari speciali care simulează cele mai frecvențe șase deficiențe de vedere, pentru a înțelege perspectiva persoanelor care trăiesc cu afecțiuni precum glaucomul sau retinopatia diabetică, oricine poate simți pentru câteva momente, cum e să nu poți vedea o fotografie, ci doar să o simți cu ajutorul simțului tactic.

Foto: Edupedu.ro

Sunt expuse 12 lucrări realizate de fotografi renumiți la nivel internațional, printre care: fotojurnalistul sud-african Brent Stirton, renumitul fotojurnalist brazilian Sebastião Salgado, fotograful sportiv Samo Vidic, fotografa de modă Heidi Rondak, fotojurnalistul Muhammed Muheisen (dublu câștigător al premiului Pulitzer).

Rareș Beșliu este singurul fotograf român prezent în cadrul proiectului, iar fotografia sa se numește Fram.

Foto: Edupedu.ro

Printre imaginile printate în relief sunt și o ecografie a unui bebeluș aflat în uterul mamei sau o imagine creată cu ajutorul inteligenței artificiale.

Expoziția „World Unseen” a fost prezentată anterior în țări precum Croația, Slovenia, Kazahstan, Ucraina, Germania și Anglia.

„Expoziția «World Unseen» este un exemplu perfect al angajamentului nostru de a crea experiențe incluzive, care aduc arta, știința și tehnologia mai aproape de oameni. Credem că accesibilitatea nu este doar o responsabilitate, ci și o oportunitate de a inspira și de a conecta oamenii dincolo de barierele fizice sau senzoriale”, spune Dr. Luis Popa, Director al Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

Expoziția face parte din circuitul general de vizitare al muzeului până pe 2 martie 2025.

Despre Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Muzeul Antipa este unul dintre cele mai importante din România și Europa de Est, fondat pe 3 noiembrie 1834, la inițiativa Marelui Ban Mihalache Ghica, care a donat colecții valoroase de monede, fosile, animale și opere de artă.

În prezent, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” deţine un patrimoniu științific de circa 2 milioane de exemplare, grupate în colecții zoologice, geologice, paleontologice dar şi de anatomie comparată, antropologie şi etnografie. Cu o medie de peste 500.000 de vizitatori anual, muzeul se numără printre cele mai vizitate instituții culturale din România.

Exit mobile version