„O eroare de casting” – sindicatele profesorilor din Franța, după ce deputata Anne Genetet, de meserie doctor și specializată în apărare, a fost numită ministra Educației

Anne Genetet / Foto: captură Youtube.com

Noua ministră a Educației, Anne Genetet, „nu știe prea multe, nici direct, nici tangențial, despre școli și sistemul educațional”, a declarat, pentru FranceInfo, Elisabeth Allain-Moreno. Reacția vine din partea secretarului general al SE-Unsa, sindicatul profesorilor din învățământul secundar – gimnazii, licee și școli profesionale, care are zeci de mii de membri.

„Acest lucru ne îngrijorează foarte mult”, spune liderul de sindicat, după ce recent a fost anunțat guvernul lui Michel Barnier, constituit după alegerile legislative din 16 iulie. Noul executiv a fost amânat două luni din cauza neînțelegerilor politice și pentru a trece cu un Guvern plin de Jocurile Olimpice (JO) 2024 de la Paris.

Sindicalista a contestat pregătirea noii ministre, care, „pe hârtie, nu are nicio expertiză în domeniul școlar”. Alain-Moreno a subliniat nevoia „de a aborda probleme precum formarea [profesorilor]” și a atras atenția asupra „dificultăților de recrutare [a profesorilor] și de creștere a atractivității profesiei”, precum și asupra „necesității de a oferi o mai bună primire elevilor, atât celor cu handicap, cât și celor cu probleme de comportament”, mai notează FranceInfo.

În același timp, Sophie Vénétitay, secretarul general al Snes-FSU, organizație tot a profesorilor din gimnazii și licee, de altfel cel mai reprezentativ sindicat din învățământul secundar, spune pentru sursa citată că „nu există niciun punct bun în acest profil, pare o eroare de casting având în vedere miza pe care o reprezintă școlile”.

Reacțiile profesorilor și reprezentanților lor vin în contextul în care noua ministră a Educației din Franța este Anne Genetet, fără legătură cu lumea școlii: medic de profesie, deputată pentru diaspora, se consideră în biografie „antreprenoare și bloggeriță”.

Genetet va avea de gestionat prioritar în mandatul său criza profesorilor din Educație, care își depun demisiile în valuri, reclamând salarii insuficiente pentru volumul de muncă depus, dar și reforme în educație reclamate că sunt inițiate de autorități și neurmărite apoi de specialiști. Exemple sunt fi grupele de niveluri pentru elevii de gimnaziu la franceză și matematică, în funcție de performanțe, și evaluările naționale care se țin pentru toții elevii din Clasa Pregătitoare – clasa a IV-a din acest an școlar.

Exit mobile version