„O eroare de casting” – sindicatele profesorilor din Franța, după ce deputata Anne Genetet, de meserie doctor și specializată în apărare, a fost numită ministra Educației

197 de vizualizări
Anne Genetet / Foto: captură Youtube.com
Noua ministră a Educației, Anne Genetet, „nu știe prea multe, nici direct, nici tangențial, despre școli și sistemul educațional”, a declarat, pentru FranceInfo, Elisabeth Allain-Moreno. Reacția vine din partea secretarului general al SE-Unsa, sindicatul profesorilor din învățământul secundar – gimnazii, licee și școli profesionale, care are zeci de mii de membri.

„Acest lucru ne îngrijorează foarte mult”, spune liderul de sindicat, după ce recent a fost anunțat guvernul lui Michel Barnier, constituit după alegerile legislative din 16 iulie. Noul executiv a fost amânat două luni din cauza neînțelegerilor politice și pentru a trece cu un Guvern plin de Jocurile Olimpice (JO) 2024 de la Paris.

Sindicalista a contestat pregătirea noii ministre, care, „pe hârtie, nu are nicio expertiză în domeniul școlar”. Alain-Moreno a subliniat nevoia „de a aborda probleme precum formarea [profesorilor]” și a atras atenția asupra „dificultăților de recrutare [a profesorilor] și de creștere a atractivității profesiei”, precum și asupra „necesității de a oferi o mai bună primire elevilor, atât celor cu handicap, cât și celor cu probleme de comportament”, mai notează FranceInfo.

În același timp, Sophie Vénétitay, secretarul general al Snes-FSU, organizație tot a profesorilor din gimnazii și licee, de altfel cel mai reprezentativ sindicat din învățământul secundar, spune pentru sursa citată că „nu există niciun punct bun în acest profil, pare o eroare de casting având în vedere miza pe care o reprezintă școlile”.

  • „Este inevitabil să existe furie și sentimentul, încă o dată, de a fi disprețuit”, a completat sindicalista, care l-a criticat în intervenția pe Macron pentru această numire.

Reacțiile profesorilor și reprezentanților lor vin în contextul în care noua ministră a Educației din Franța este Anne Genetet, fără legătură cu lumea școlii: medic de profesie, deputată pentru diaspora, se consideră în biografie „antreprenoare și bloggeriță”.

  • Anne Genetet este a patra ministră a Educației pe care au văzut-o elevii, profesorii și părinții francezi de la începutul anului încoace. Este al patrulea ministru femeie al Educației din istoria Franței și al șaselea de până acum din cele două mandate ale președintelui Emmanuel Macron (2017-2022, 2022-2027).
  • După cum notează Le Monde, în fruntea celui mai mare minister al statului francez, ea va fi însoțită de Alexandre Portier, deputat (din partea Les Républicains) pentru circumscripția a 9-a din Rhône, care a fost numit ministru delegat însărcinat cu reușita școlară și învățământul profesional, un titlu care nu a mai existat până acum.

Genetet va avea de gestionat prioritar în mandatul său criza profesorilor din Educație, care își depun demisiile în valuri, reclamând salarii insuficiente pentru volumul de muncă depus, dar și reforme în educație reclamate că sunt inițiate de autorități și neurmărite apoi de specialiști. Exemple sunt fi grupele de niveluri pentru elevii de gimnaziu la franceză și matematică, în funcție de performanțe, și evaluările naționale care se țin pentru toții elevii din Clasa Pregătitoare – clasa a IV-a din acest an școlar.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BAC 2023 – Subiectele de la Psihologie. Candidații au avut de formulat un argument prin care să susțină ideea potrivit căreia „cunoașterea nivelului de inteligență al unei persoane nu este suficientă pentru cunoașterea caracterului său”

Elevii care au dat proba la alegere a profilului și a specializării la Psihologie au avut de rezolvat varianta 5. Miercuri, 28 iunie, a fost programată proba la alegere a profilului…
Vezi articolul

FOTO/VIDEO „FutureLabs” și „Moara de plastic” – proiecte de educație și protecția mediului pentru școli și comunitățile rurale din Ținutul Buzăului / Cum funcționează 

Un proiect la care lucrează asociația care gestionează Geoparcul „Ținutul Buzăului” este „FutureLabs”. Deja câteva sute de copii din școlile din comunele Colți, Scorțoasa și Tisău beneficiază de laboratoare moderne…
Vezi articolul

Elevii pasionați de fizică, matematică sau informatică se pot înscrie la cursuri gratuite de pregătire organizate de profesori voluntari, în programul ”Hai la olimpiadă!” / Formularul este deschis până în octombrie

Elevii pasionați de fizică, matematică sau informatică se pot înscrie la cursuri gratuite de pregătire ținute de profesori voluntari în centre stabilite în peste 15 județe, potrivit Fundației „Nouă ne…
Vezi articolul

Studiu pe un eșantion de oportunitate: din peste 570 de liceeni care au răspuns la chestionare online, majoritatea au valori de stânga, iar nouă din zece vor ca statul să asigure sănătate și educație de calitate și să garanteze drepturile egale ale cetățenilor

Majoritatea celor 575 de liceeni din 34 de județe, participanți la un sondaj al organizației World Vision România, care au răspuns la un chestionar online, au valori de stânga, conform…
Vezi articolul