„O eroare de casting” – sindicatele profesorilor din Franța, după ce deputata Anne Genetet, de meserie doctor și specializată în apărare, a fost numită ministra Educației

140 de vizualizări
Anne Genetet / Foto: captură Youtube.com
Noua ministră a Educației, Anne Genetet, „nu știe prea multe, nici direct, nici tangențial, despre școli și sistemul educațional”, a declarat, pentru FranceInfo, Elisabeth Allain-Moreno. Reacția vine din partea secretarului general al SE-Unsa, sindicatul profesorilor din învățământul secundar – gimnazii, licee și școli profesionale, care are zeci de mii de membri.

„Acest lucru ne îngrijorează foarte mult”, spune liderul de sindicat, după ce recent a fost anunțat guvernul lui Michel Barnier, constituit după alegerile legislative din 16 iulie. Noul executiv a fost amânat două luni din cauza neînțelegerilor politice și pentru a trece cu un Guvern plin de Jocurile Olimpice (JO) 2024 de la Paris.

Sindicalista a contestat pregătirea noii ministre, care, „pe hârtie, nu are nicio expertiză în domeniul școlar”. Alain-Moreno a subliniat nevoia „de a aborda probleme precum formarea [profesorilor]” și a atras atenția asupra „dificultăților de recrutare [a profesorilor] și de creștere a atractivității profesiei”, precum și asupra „necesității de a oferi o mai bună primire elevilor, atât celor cu handicap, cât și celor cu probleme de comportament”, mai notează FranceInfo.

În același timp, Sophie Vénétitay, secretarul general al Snes-FSU, organizație tot a profesorilor din gimnazii și licee, de altfel cel mai reprezentativ sindicat din învățământul secundar, spune pentru sursa citată că „nu există niciun punct bun în acest profil, pare o eroare de casting având în vedere miza pe care o reprezintă școlile”.

  • „Este inevitabil să existe furie și sentimentul, încă o dată, de a fi disprețuit”, a completat sindicalista, care l-a criticat în intervenția pe Macron pentru această numire.

Reacțiile profesorilor și reprezentanților lor vin în contextul în care noua ministră a Educației din Franța este Anne Genetet, fără legătură cu lumea școlii: medic de profesie, deputată pentru diaspora, se consideră în biografie „antreprenoare și bloggeriță”.

  • Anne Genetet este a patra ministră a Educației pe care au văzut-o elevii, profesorii și părinții francezi de la începutul anului încoace. Este al patrulea ministru femeie al Educației din istoria Franței și al șaselea de până acum din cele două mandate ale președintelui Emmanuel Macron (2017-2022, 2022-2027).
  • După cum notează Le Monde, în fruntea celui mai mare minister al statului francez, ea va fi însoțită de Alexandre Portier, deputat (din partea Les Républicains) pentru circumscripția a 9-a din Rhône, care a fost numit ministru delegat însărcinat cu reușita școlară și învățământul profesional, un titlu care nu a mai existat până acum.

Genetet va avea de gestionat prioritar în mandatul său criza profesorilor din Educație, care își depun demisiile în valuri, reclamând salarii insuficiente pentru volumul de muncă depus, dar și reforme în educație reclamate că sunt inițiate de autorități și neurmărite apoi de specialiști. Exemple sunt fi grupele de niveluri pentru elevii de gimnaziu la franceză și matematică, în funcție de performanțe, și evaluările naționale care se țin pentru toții elevii din Clasa Pregătitoare – clasa a IV-a din acest an școlar.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Triaj epidemiologic – ce înseamnă, cine îl face și ce boli au descoperit medicii anul trecut, după vacanța de iarnă

Triajul epidemiologic în școli și grădinițe este, teoretic, un consult sumar al copilului pentru supravegherea stării de sănătate în colectivități. Acesta se practică după fiecare vacanță școlară în creșe, grădinițe,…
Vezi articolul

Greva profesorilor și PNRR au provocat o alocare bugetară de 4,3% din PIB pentru Educație pentru anul 2024, cea mai mare din ultimii cel puțin 20 de ani, dar cu 36 de miliarde de lei mai mică față de prevederile legii Deca-Iohannis

Ministerul Educației a publicat pe Facebook un anunț prin care susține că a crescut alocarea pentru Educație în bugetul pentru anul 2023 până la echivalentul a 4,3% din PIB. Proiectul…
Vezi articolul

DOCUMENT „Ministru” Educației le-a cerut universităților ca în 48 de ore să recomande experți care să evalueze proiectele de digitalizare depuse de aceleași universități pentru apelul de 234 de milioane de euro lansat recent. Experții vor fi retribuiți / Lista cu întrebările frecvente, publicată de minister

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, le-a solicitat universităților să recomande experți în digitalizare pentru evaluarea proiectelor depuse de universitățile în care ei lucrează, potrivit unui document trimis de minister. Amintim că…
Vezi articolul

Asztalos, președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării, îl contrazice pe ministrul Cîmpeanu: Pentru rațiuni de sănătate publică, poate dispune închiderea școlilor și la particular

Pentru rațiuni de sănătate publică, ministrul Educației poate dispune închiderea școlilor și pentru instituțiile de învățământ particulare, așa cum a dispus pentru școlile și grădinițele de stat, a declarat pentru…
Vezi articolul