O elevă de 14 ani de la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” din Jibou a fost lăsată singură pe aeroportul din Lisabona de profesoarele care o însoțeau în cadrul unui proiect Erasmus, pentru că nu avea rezultatul testului COVID la îmbarcare / Poliția a deschis dosar penal pentru abuz în serviciu, iar conducerea școlii, o anchetă disciplinară

3.993 de vizualizări
Foto: Facebook Scoala Gimnazială Lucian Blaga Jibou
Fata în vârstă de 14 ani, elevă a școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” din Jibou, plecată cu colegii și 2 profesoare la Lisabona în cadrul proiectului Erasmus+ Let’s Know Ourselves, a rămas singură pe aeroportul din Portugalia, după ce profesorii însoțitori au decis să plece fără ea înapoi spre România. Proiectul s-a desfășurat în perioada 9-13 mai.
  • Poliția a deschis dosar penal pentru abuz în serviciu pe numele celor două profesoare
  • Conducerea școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” din Jibou a deschis o anchetă disciplinară, iar Inspectoratul școlar așteaptă rezultatele, până să facă propriile cercetări.
  • Potrivit inspectorului școlar adjunct Sălaj, Corina Fort, fata a rămas singură pe aeroport până când un membru al școlii portugheze participante la proiect a sosit pe aeroport.
  • Edupedu.ro a încercat să afle un punct de vedere al conducerii școlii. Ni s-a spus că vom primi un răspuns însă până la ora publicării acestui articol nu l-am primit. Când ni se va comunica, îl vom publica.

O elevă în vârstă de 14 ani din județul Sălaj, elevă la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” din Jiboucare se afla împreună cu alți 2 colegi și trei profesori la Lisabona, în cadrul unui proiect Erasmus, a fost lăsată pe aeroportul portughez singură, pentru că nu primise la timp rezultatul testului COVID, necesar la ieșirea din Portugalia.   

Profesoarele însoțitoare au decis să o lase pe elevă pe aeroport singură pentru a se întoarce cu un alt zbor, în timp ce cadrele didactice s-au întors în țară cu restul elevilor, conform programului. Potrivit presei locale, cadrele didactice i-ar fi lăsat bani de mâncare fetei.

Conducerea școlii a deschis o anchetă disciplinară pentru a afla de ce profesoarele au lăsat-o pe fată singură pe aeroport. După finalizarea anchetei, în funcție de concluzii, Inspectoratul școlar Sălaj spune că se poate autosesiza, dacă constată că sancțiunea nu e în conformitate cu faptele petrecute. 

  • Articolul 280 din Legea Educației, alineatul (2) prevede sancțiunile disciplinare care se pot aplica personalului, în raport cu gravitatea abaterilor:
    • a) observație scrisă;
    • b) avertisment;
    • c) diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și de control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;
    • d) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții didactice superioare sau pentru obținerea gradelor didactice ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și de control;
    • e) destituirea din funcția de conducere, de îndrumare și de control din învățământ;
    • f) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

“La nivelul școlii s-a declanșat cercetarea disciplinară împotriva celor 2 profesoare, o comisie de disciplină și așteptăm concluziile”, spune inspectorul general școlar din Sălaj, Gheorghe Bulgărean pentru Edupedu.ro. “Sigur că nu stăm cu bratele încrucișate la inspectorat. La un moment dat s-ar putea să existe o complicitate a comisiei de disciplină și să mușamalizeze, dar dacă concluzia Consiliului de administrație nu o să convină inspectoratului școlar vom face și noi o anchetă. Noi, inspectoratul nu avem nici o atribuție legată de proiectul Erasmus și nu ne putem substitui comisiei de anchetă,“ a mai spus inspectorul general școlar din Sălaj.

Edupedu.ro: Potrivit legii, unde s-ar încadra sancțiunea?

Inspectorul general școlar din Sălaj, Gheorghe Bulgărean: Nu mă pot antepronunța. Vom dezbate decizia, după ce o vom primi. 

Potrivit inspectorului școlar adjunct Sălaj, Corina Fort, profesoarele au declarat că un cadru didactic de la școala gazdă din Portugalia a stat cu ea până la urcarea în avion, însă acesta ar fi sosit după ce profesoarele au plecat. Așadar fata a rămas singură pe aeroport o perioadă de timp. Nu se știe cât timp și cu ce avion a revenit în țară. 

Edupedu: Fetele erau în grija profesoarelor din România..

Inspector școlar adjunct, Corina Fort: Știu, de aceea pleacă mai multe cadre didactice, pentru a preîntîmpina astfel de situații. 

Edupedu: Dar nu s-a întâmplat așa în acest caz. Toți profesorii s-au urcat în avion spre România cu restul elevilor. 

Inspector școlar adjunct, Corina Fort: Da, așa este. 

Fata a ajuns acasă într-un final, dar nimeni nu precizează cât timp a stat în aeroport. “Nu știu cât timp a stat pe aeroport fata, mărturisește inspectorul general. Vom afla detaliile acestea după finalizarea anchetei comisiei din școală. Este un fapt grav, și eu sunt părinte,“ mai spune inspectorul general școlar Gheorghe Bulgărean.

Potrivit acestuia, părinții nu vor să depună plângere. Ei nu au fost anunțați că fata loc nu s-au urcat în acel avion spre România cu restul colegilor. Potrivit presei locale, fata ar fi sunat părinții pentru a o ajuta să completeze un formular, și așa au aflat că fiica lor a rămas singură pe aeroport. 

“La plecare, profesorii au semnat un act notarial prin care își asumă răspunderea pentru copii, din punct de vedere didactic există comisia școlii,” spune inspectorul general școlar Gheorghe Bulgărean. 

Edupedu.ro a încercat să afle un punct de vedere al conducerii școlii. Ni s-a comunicat că vom fi sunați în cazul în care directorul unității va dori să comunice informații legate de caz.  

Programul Erasmus prin care au plecat elevii de la scoala gimnazială Lucian Blaga din Jibou se numește Let’s know ourselves și a avut loc în perioada 9-14 mai.

Acum pe site-ul Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga” nu pot fi accesate informațiile legate de proiectele Erasmus accesate.

Și poliția a deschis dosar penal pentru abuz în serviciu pe numele celor două profesoare, spune purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, inspector de poliție, Alexandra-Ioana Sabău pentru Edupedu.ro: “ Biroul de siguranță școlară din cadrul poliției s-a sesizat din oficiul pentru abuz în serviciu, cercetările în dosar fiind efectuate sub supravegherea procurorului Parchetului de pe lângă judecătoria Jibou. În funcție de probatoriu se vor dispune măsurile legale”, spune purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ghidul solicitantului pentru apelul de proiecte „Microbuze electrice pentru elevi”, în dezbatere publică. Se pot cumpăra microbuze în valoare de cel mult 6 milioane de euro per proiect, iar cererile se pot depune în perioada 15-26 mai / Lista celor 2600 de localități eligibile

Ministerul Educației lansează în dezbatere publică, pe edu.ro, Ghidul Solicitantului apelului de proiecte „Microbuze electrice pentru elevi”, ce va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Școlile și grădinițele fac angajări – Guvernul a suplimentat numărul de posturi cu 750 de locuri de muncă pentru personal didactic auxiliar și nedidactic. Măsura vine după ce în ianuarie au fost date afară peste 1.200 de persoane din astfel de posturi

Guvernul a suplimentat numărul de posturi din Învățământ cu 750 de locuri de muncă pentru personal didactic auxiliar și nedidactic, potrivit hotărârii adoptate în ședința de joi seară. Secretarul general…
Vezi articolul

INTERVIU Psihologul Diana Vasile, despre admiterea la liceu: Să nu dăm mizei pentru liceu mai multă valoare decât dăm copilului / Educația lui are nevoie să se refere și la o doză de incertitudine, de adaptare la ceea ce este, nu la ceea ce vrea

„Admiterea la liceu este o etapă în care rolul anturajului crește, de aici miza pentru liceu; desigur, o putem înțelege, dar să nu dăm mizei mai multă valoare decât dăm…
Vezi articolul