O elevă a Colegiului Naţional Gheorghe Lazăr din Bucureşti a murit de meningită. Liceul a fost evacuat şi va fi închis vineri

6.528 de vizualizări
CN “Gheorghe Lazăr”, București / Foto: captură Google Street View
O elevă din clasa a XII-a de la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Bucureşti a ajuns de urgenţă la spital joi dimineaţă, potrivit unor surse medicale citate de ştirileprotv.ro. Eleva a fost diagnosticată cu meningită meningococică fulminantă. Inspectoratul şcolar a confirmat cazul, la fel şi Direcţia de Sănătate Publică. În această după-amiază eleva a murit, potrivit aceloraşi surse.

Potrivit unor surse medicale, eleva de la Colegiul Lazăr a ajuns la Spitalul Universitar la ora 4 dimineața, joi. Adolescenta era conștientă, dar starea ei s-a degradat rapid. Medicii au luat decizia să o intubeze și să o ventileze. Apoi tânăra a fost trimisă, la ora 7 dimineaţa la Institutul pentru boli Infecţioase Matei Balș, după ce analizele au confirmat diagnosticul.

DSP Bucureşti a fost anunţat iar medicii din cadrul compartimentului de epidemiologie s-au deplasat la liceu si au început ancheta epidemiologica. Au fost luate si primele măsuri, respectiv s-a administrat tratament profilactic celor cu care eleva ar fi intrat în contact zilele trecute. S-au luat probe de analize, exudate faringiene.Medicii au început o anchetă la unitatea școlară.

Vineri Colegiul Gheorghe Lauzăr va fi închis pentru dezinfectarea claselor şi laboratoarelor.

Direcția de Sănătate Publică a primit o informare cu privire a unui caz de meningită meningococică fulminantă la acest liceu. Medici din cadrul compartimentului de epidemiologie s-au deplasat la liceu și au început ancheta epidemiologica. Au fost luate și primele măsuri – s-a administrat tratament profilactic și s-au luat exudate faringiene, se va face dezinfecție în tot liceul“, anunță Ministerul Sănătății, potrivit RFI România.

Meningita este una dintre cele mai contagioase boli.

Este mai frecventă în rândul copiilor, adolescenților și adulților tineri. Infecțiile meningococice sunt adesea grave și pot fi potențial letale. Includ infecții ale meningelui (stratul care protejează creierul și măduva spinării) și infecții ale sângelui (bacteremie sau septicemie), potrivit RFI.

Aceste bacterii se răspândesc prin contactul cu picături microscopice de salivă (de exemplu, prin tuse, sărut etc.). Tratamentul este medicamentos, dar este foarte important să se intervină medical de urgență. Vaccinul meningococic constituie cea mai bună modalitate de prevenție şi se află pe lista de vaccinuri opţionale, recomandate de Ministerul Sănătăţii.

Este produsă de neisseria meningitidis. Există serogrupuri A, B, C, W, Y. În România, cel mai frecvent se întâlnește serogrupul B.

Manifestări

Febră, dureri de cap, redoarea cefei, meningită, septicemie, erupții cutanate.

Riscuri

Între 10 și 15% dintre persoanele infectate cu boala meningococică vor deceda. Între 11 și  19% din supraviețuitori vor avea handicap pe termen lung, cum ar fi pierderea membrelor,  surditate, leziuni ale sistemului nervos periferic sau leziuni ale creierului, potrivit Ministerul Sănătăţii.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BAC 2022 Sfaturi pentru proba de competențe lingvistice, Limba engleză, de la profesoara Ancuța Gheorghe, Colegiul “Ion Kalinderu” din Bușteni: La proba de exprimare orală, modul de prezentare în fața comisiei contribuie la crearea unei imagini a elevului fie bine pregătit, fie lipsit de încredere

Probele de competențe digitale și lingvistice s-au reluat pentru candidații la Bacalaureat 2022, în acest an școlar, după doi ani în care nu s-au susținut și s-au echivalat după anumite…
Vezi articolul

Plata burselor școlare pe timpul vacanței de vară 2023. Doar elevii cu burse de ajutor social primesc banii și când nu sunt cursuri / Condiție: să nu aibă mai mult de 20 de absențe nemotivate și să nu fie corigenți la mai mult de o materie

Doar elevii cu burse de ajutor social primesc banii și pe timpul vacanțelor școlare, cum este perioada de vară dintre doi ani școlari, potrivit ordinului cu criteriile de acordare a…
Vezi articolul
Subiectele de la examenul scris pentru directorii de școli

SURSE: Subiectele de la examenul scris pentru directorii de școli, concepute de Universitatea din București / Cîmpeanu: Mulțumesc domnului rector Marian Preda pentru colectivul de profesori care își vor aduce o contribuție esențială la relevanța acestui concurs

Subiectele de la examenul scris pentru directorii de școli vor fi realizate de profesori de la Universitatea din București, potrivit surselor Edupedu.ro. Este vorba despre subiectele care vor fi date…
Vezi articolul

Senatorul Ștefan Pălărie reacționează în scandalul ARACIP, după ce ministerul i-a schimbat organizarea și după ce numele său a fost pus pe o listă a „groparilor care mănâncă o colivă fancy” de Răzvan Orășanu

„Guvernul și Ministerul Educației Naționale au ratat din plin reforma Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP)”, a transmis joi, pe Facebook, senatorul USR Ștefan Pălărie. El a…
Vezi articolul