O elevă a Colegiului Naţional Gheorghe Lazăr din Bucureşti a murit de meningită. Liceul a fost evacuat şi va fi închis vineri

6.424 de vizualizări
CN “Gheorghe Lazăr”, București / Foto: captură Google Street View
O elevă din clasa a XII-a de la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Bucureşti a ajuns de urgenţă la spital joi dimineaţă, potrivit unor surse medicale citate de ştirileprotv.ro. Eleva a fost diagnosticată cu meningită meningococică fulminantă. Inspectoratul şcolar a confirmat cazul, la fel şi Direcţia de Sănătate Publică. În această după-amiază eleva a murit, potrivit aceloraşi surse.

Potrivit unor surse medicale, eleva de la Colegiul Lazăr a ajuns la Spitalul Universitar la ora 4 dimineața, joi. Adolescenta era conștientă, dar starea ei s-a degradat rapid. Medicii au luat decizia să o intubeze și să o ventileze. Apoi tânăra a fost trimisă, la ora 7 dimineaţa la Institutul pentru boli Infecţioase Matei Balș, după ce analizele au confirmat diagnosticul.

DSP Bucureşti a fost anunţat iar medicii din cadrul compartimentului de epidemiologie s-au deplasat la liceu si au început ancheta epidemiologica. Au fost luate si primele măsuri, respectiv s-a administrat tratament profilactic celor cu care eleva ar fi intrat în contact zilele trecute. S-au luat probe de analize, exudate faringiene.Medicii au început o anchetă la unitatea școlară.

Vineri Colegiul Gheorghe Lauzăr va fi închis pentru dezinfectarea claselor şi laboratoarelor.

Direcția de Sănătate Publică a primit o informare cu privire a unui caz de meningită meningococică fulminantă la acest liceu. Medici din cadrul compartimentului de epidemiologie s-au deplasat la liceu și au început ancheta epidemiologica. Au fost luate și primele măsuri – s-a administrat tratament profilactic și s-au luat exudate faringiene, se va face dezinfecție în tot liceul“, anunță Ministerul Sănătății, potrivit RFI România.

Meningita este una dintre cele mai contagioase boli.

Este mai frecventă în rândul copiilor, adolescenților și adulților tineri. Infecțiile meningococice sunt adesea grave și pot fi potențial letale. Includ infecții ale meningelui (stratul care protejează creierul și măduva spinării) și infecții ale sângelui (bacteremie sau septicemie), potrivit RFI.

Aceste bacterii se răspândesc prin contactul cu picături microscopice de salivă (de exemplu, prin tuse, sărut etc.). Tratamentul este medicamentos, dar este foarte important să se intervină medical de urgență. Vaccinul meningococic constituie cea mai bună modalitate de prevenție şi se află pe lista de vaccinuri opţionale, recomandate de Ministerul Sănătăţii.

Este produsă de neisseria meningitidis. Există serogrupuri A, B, C, W, Y. În România, cel mai frecvent se întâlnește serogrupul B.

Manifestări

Febră, dureri de cap, redoarea cefei, meningită, septicemie, erupții cutanate.

Riscuri

Între 10 și 15% dintre persoanele infectate cu boala meningococică vor deceda. Între 11 și  19% din supraviețuitori vor avea handicap pe termen lung, cum ar fi pierderea membrelor,  surditate, leziuni ale sistemului nervos periferic sau leziuni ale creierului, potrivit Ministerul Sănătăţii.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Vouchere de vacanță de 1.600 de lei pentru profesorii și angajații din Învățământ. Primesc aceste sume cei cu salarii nete de până la 8.000 lei inclusiv, prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora, potrivit unui ordin de ministru – document

Valoarea voucherelor de vacanță este de 1.600 de lei pentru angajații din Învățământ, pentru anul 2024, potrivit unui ordin semnat de Ligia Deca. Este vorba despre ordinul de ministru nr.…
Vezi articolul

Deputatul PNL Marilen Pirtea, rector la Timișoara: Să primească prioritate pentru vaccinare și studenții universităților din România, dacă vor primi prioritate studenții care pleacă la studii în străinătate

Deputatul PNL Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara, apelează la o declarație neangajantă făcută miercuri de premierul Florin Cîțu pentru a pleda pentru “prioritizarea pentru vaccinare a…
Vezi articolul

Irlanda, prima ţară din UE cu restricţii pentru întreaga populaţie timp de 6 săptămâni, lasă școlile şi creşele deschise. Premierul irlandez: “nu ne vom permite ca viitorul copiilor şi tinerilor noştri să fie o altă victimă a acestei boli”

Irlanda va fi prima ţară din UE care va institui restricţii pentru întreaga populaţie începând din noaptea de miercuri spre joi, în contextul pandemiei de COVID-19, a anunţat luni premierul…
Vezi articolul

Cercetătorul Sergiu Pașca de la Universitatea Stanford – pe prima pagină în ultima ediție a revistei Nature, cu o strategie ce ar putea servi ca tratament pentru sindromul Timothy, caracterizat prin afecțiuni ale inimii, autism și epilepsie

O cercetare realizată de omul de știință Sergiu Pașca și echipa sa de la Departamentul de Psihiatrie și Științe Comportamentale – Universitatea Stanford din SUA este prezentată pe prima pagină…
Vezi articolul