O elevă a Colegiului Naţional Gheorghe Lazăr din Bucureşti a murit de meningită. Liceul a fost evacuat şi va fi închis vineri

6.482 de vizualizări
CN “Gheorghe Lazăr”, București / Foto: captură Google Street View
O elevă din clasa a XII-a de la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Bucureşti a ajuns de urgenţă la spital joi dimineaţă, potrivit unor surse medicale citate de ştirileprotv.ro. Eleva a fost diagnosticată cu meningită meningococică fulminantă. Inspectoratul şcolar a confirmat cazul, la fel şi Direcţia de Sănătate Publică. În această după-amiază eleva a murit, potrivit aceloraşi surse.

Potrivit unor surse medicale, eleva de la Colegiul Lazăr a ajuns la Spitalul Universitar la ora 4 dimineața, joi. Adolescenta era conștientă, dar starea ei s-a degradat rapid. Medicii au luat decizia să o intubeze și să o ventileze. Apoi tânăra a fost trimisă, la ora 7 dimineaţa la Institutul pentru boli Infecţioase Matei Balș, după ce analizele au confirmat diagnosticul.

DSP Bucureşti a fost anunţat iar medicii din cadrul compartimentului de epidemiologie s-au deplasat la liceu si au început ancheta epidemiologica. Au fost luate si primele măsuri, respectiv s-a administrat tratament profilactic celor cu care eleva ar fi intrat în contact zilele trecute. S-au luat probe de analize, exudate faringiene.Medicii au început o anchetă la unitatea școlară.

Vineri Colegiul Gheorghe Lauzăr va fi închis pentru dezinfectarea claselor şi laboratoarelor.

Direcția de Sănătate Publică a primit o informare cu privire a unui caz de meningită meningococică fulminantă la acest liceu. Medici din cadrul compartimentului de epidemiologie s-au deplasat la liceu și au început ancheta epidemiologica. Au fost luate și primele măsuri – s-a administrat tratament profilactic și s-au luat exudate faringiene, se va face dezinfecție în tot liceul“, anunță Ministerul Sănătății, potrivit RFI România.

Meningita este una dintre cele mai contagioase boli.

Este mai frecventă în rândul copiilor, adolescenților și adulților tineri. Infecțiile meningococice sunt adesea grave și pot fi potențial letale. Includ infecții ale meningelui (stratul care protejează creierul și măduva spinării) și infecții ale sângelui (bacteremie sau septicemie), potrivit RFI.

Aceste bacterii se răspândesc prin contactul cu picături microscopice de salivă (de exemplu, prin tuse, sărut etc.). Tratamentul este medicamentos, dar este foarte important să se intervină medical de urgență. Vaccinul meningococic constituie cea mai bună modalitate de prevenție şi se află pe lista de vaccinuri opţionale, recomandate de Ministerul Sănătăţii.

Este produsă de neisseria meningitidis. Există serogrupuri A, B, C, W, Y. În România, cel mai frecvent se întâlnește serogrupul B.

Manifestări

Febră, dureri de cap, redoarea cefei, meningită, septicemie, erupții cutanate.

Riscuri

Între 10 și 15% dintre persoanele infectate cu boala meningococică vor deceda. Între 11 și  19% din supraviețuitori vor avea handicap pe termen lung, cum ar fi pierderea membrelor,  surditate, leziuni ale sistemului nervos periferic sau leziuni ale creierului, potrivit Ministerul Sănătăţii.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Unii directori de şcoli din Tulcea semnalează că deficitul de profesori la unele materii este tot mai mare / “Îmi permit să trag un mic semnal de alarmă în ceea ce priveşte obligativitatea aducerii profesorii în şcoli, a revitalizării meseriei de profesor”, spune directorul Colegiului “Spiru Haret” din Tulcea

Un reportaj Agerpres privind situația școlilor din județul Tulcea înainte de începerea școlii arată că unităţile de învăţământ din județ sunt pregătite în proporţie de 90% să-i primească pe elevi,…
Vezi articolul

„Anul acesta am văzut adoptate măsuri ferme de consolidare a eticii universitare” – spune Iohannis în ultimul discurs ca președinte la inaugurarea anului universitar, după două mandate fără nicio decizie relevantă în cazurile răsunătoare de plagiat și în care instanțele și Legile promovate de el prin Ligia Deca au diluat puternic reglementările de etică

Președintele Klaus Iohannis a salutat măsurile din ultimul an în domeniul eticii în învățământul superior, în cadrul unui discurs rostit, marți, la Universitatea Națională de Muzică din București, cu ocazia…
Vezi articolul