Competiție de proiecte de cercetare pentru cercetătorii ucraineni refugiați, propusă de asociația cercetătorilor Ad Astra / “O sumă de 4 milioane de euro pe an ar trebui să fie cu totul acoperitoare”

106 vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Asociația cercetătorilor români Ad Astra a propus, printr-un apel lansat la începutul săptămânii, “lansarea urgentă a unei competiții de proiecte de cercetare pentru cercetătorii ucraineni refugiați”, proiecte care să se desfășoare în cadrul instituțiilor de profil din România. Apelul menționează că aceste instrumente de finanțare “sunt necesare deoarece cercetătorii din multe domenii ale științei ar avea dificultăți sa-si găsească, în România, un loc de munca în domeniul de excelență al fiecăruia”.

Potrivit asociației, cea mai mare parte a cheltuielilor directe alocate astfel ar trebui să vizeze salariile cercetătorilor ucraineni refugiați. “Proiectele ar trebui să poată fi de cercetare fundamentală, cercetare aplicativă sau dezvoltare experimentală, în orice domeniu al științei”, arată apelul.

Asociația apreciază că “o sumă de 4 milioane de euro pe an ar trebui să fie cu totul acoperitoare” pentru astfel de proiecte și explică de ce acestea sunt necesare:

  • “Instrumentele de finanțare menționate sunt necesare deoarece cercetătorii din multe domenii ale științei ar avea dificultăți sa-si găsească, în România, un loc de munca în domeniul de excelență al fiecăruia, în lipsa unor astfel de surse de finanțare fiind obligați să-şi întrerupă cercetările de o viață, ceea ce ar reprezenta o pierdere atât pentru ei cât şi pentru știință în general. Această investiție a statului roman s-ar justifica pe deplin prin aprofundarea legăturilor între comunitatea științifică românească şi cea ucraineană, precum şi prin contribuția cercetătorilor ucraineni la dezvoltarea şi diversificarea temelor din organizațiile românești de cercetare.”
Comunicatul Ad Astra, integral:

“Stimate Domnule Ministru,

Propunem lansarea urgentă a unei competiții de proiecte de cercetare pentru cercetătorii ucraineni refugiați, proiecte care se vor desfășura în universități, institute, firme şi alte organizații de cercetare românești.

Proiectele câștigătoare vor putea fi conduse de cercetători ucraineni sau romani, dar cea mai mare parte a cheltuielilor directe alocate (70%) va trebui să acopere salarii pentru cercetători ucraineni refugiați, care au făcut cerere de azil în România, contractorul fiind o organizație de cercetare din România. Proiectele ar trebui să poată fi de cercetare fundamentală, cercetare aplicativă sau dezvoltare experimentală, în orice domeniu al științei.

O varianta mai rapidă a acestei competiții, cu o procedură simplificată, ar putea fi o extensie a proiectelor existente ale cercetătorilor români, proiecte câștigătoare ale unor competiții anterioare şi aflate în desfășurare, extensie care să permită angajarea de cercetători ucraineni în echipele existente, pentru abordarea unei dezvoltări a temei inițiale. Această variantă nu ar acoperi întregul spectru al temelor care ar putea fi propuse de colegii ucraineni şi toate direcțiile în care aceștia pot să contribuie, dar ar fi utilă ca instrument accesoriu datorită celerității relative cu care se poate ajunge la contractare.

Instrumentele de finanțare menționate sunt necesare deoarece cercetătorii din multe domenii ale științei ar avea dificultăți sa-si găsească, în România, un loc de munca în domeniul de excelență al fiecăruia, în lipsa unor astfel de surse de finanțare fiind obligați să-şi întrerupă cercetările de o viață, ceea ce ar reprezenta o pierdere atât pentru ei cât şi pentru știință în general. Această investiție a statului roman s-ar justifica pe deplin prin aprofundarea legăturilor între comunitatea științifică românească şi cea ucraineană, precum şi prin contribuția cercetătorilor ucraineni la dezvoltarea şi diversificarea temelor din organizațiile românești de cercetare.

Estimăm că nivelul bugetului necesar ar fi relativ redus. În Ucraina sunt cca 1,4 cercetători la 1000 de locuitori. Dacă numărul de refugiați care au cerut azil este de 3500 pentru primele două săptămâni, presupunând independența celor două variabile, ar însemna că până acum ar fi cerut azil în România aproximativ 5 cercetători. Pe toată durata conflictului, ne putem aștepta ca numărul de solicitanți de azil să fie de 10-20 de ori mai mare, deci ne-am putea aștepta la maximum 100 de solicitanți.

Cum cheltuielile anuale cu cercetarea în România, în sistemul public, sunt de ordinul a 40.000 euro/cercetător (incluzând regia, personalul auxiliar, consumabile), dacă aceste instrumente ar acoperi numărul maxim de solicitanți anticipat, pentru un an, o sumă de 4 milioane de euro pe an ar trebui să fie cu totul acoperitoare.

Vă stăm la dispoziție pentru orice eventuale clarificări suplimentare.

Cu respect,

Membrii Asociației Ad Astra a cercetătorilor români.”

Foto © Kreangkrai IndarodomDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Primul genom uman complet, publicat de un consorțiu de oameni de știință din SUA. Descoperirea acoperă golurile rămase în cercetările anterioare și oferă “o perspectivă promițătoare în căutarea indiciilor cu privire la mutațiile cauzatoare de boli”

Oamenii de ştiinţă au publicat joi primul genom uman complet, acoperind golurile rămase în cercetările anterioare şi, în acelaşi timp, oferind o perspectivă promiţătoare în căutarea indiciilor cu privire la…
Vezi articolul

Anatolie Topală, ministrul Educației din Republica Moldova: Accesul la infrastructură de cercetare din România și granturile comune sunt un sprijin enorm care adaugă valoare la ceea ce facem noi pentru a-i sprijini pe tineri să vină înspre știință

Anatolie Topală, ministrul Educației din Republica Moldova, a declarat la ceremonia de deschidere a Conferinței Smart Diaspora 2023 organizată la Timișoara, că „accesul la infrastructură de cercetare din România și…
Vezi articolul

Lista instalațiilor și obiectivelor speciale de interes național, precum laserul de la Măgurele, cele din domeniul nuclear sau centrele de monitorizare seismică – actualizată printr-o hotărâre de guvern / Instalațiile sunt grupate în rețele naționale

Proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), ansamblul de nave de cercetare  Mare Nigrum-Istros o serie de centre din domeniul verificării și monitorizării în cazul pericol naturale sau din…
Vezi articolul

DOCUMENT Sesizarea celor de la USR pentru verificarea de plagiat a tezei lui Lucian Bode, respinsă de Consiliul pentru atestarea titlurilor universitare – CNATDCU, după ce semnatarii nu și-au completat datele personale și dosarul conform procedurii / Politicienii, “rugați“ să revină cu documentația completă

Sesizarea celor de la USR făcută pe 18 octombrie 2022 la secretariatul CNATDCU – Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare – a fost respinsă, potrivit unui…
Vezi articolul

Cercetători UBB: Concentrația și așa ridicată de radon în școli și grădinițe crește după reabilitarea termică a clădirilor / Ghidul de finanțare pentru reabilitarea școlilor nu conține eliminarea radonului din clase, deși e obligație legală

După reabilitarea termică a clădirilor unde își desfășoară activitatea majoritatea instituțiilor publice, școli și grădinițe, care au deja un nivel crescut de radon, concentrația acestuia va crește și mai mult,…
Vezi articolul