O comisie de anchetă pentru abuzurile asupra minorilor ar putea fi înființată la Senat, spune vicepreședintele forului, Alina Gorghiu: Știți că în momentul acesta, dacă un profesor săvârșește acte sexuale sau hărțuiește un elev este în continuare la catedră? Proiectul zace undeva în sertarele Camerei Deputaților

281 de vizualizări
Foto: captură – conferință “Salvați Copiii”
O comisie de anchetă pentru abuzurile comise asupra minorilor din centrele rezidenţiale va fi înfiinţată la Senat, fiind deja strânse semnăturile necesare în acest sens, a declarat marţi vicepreşedintele Senatului, Alina Gorghiu, la o conferinţă a Organizaţiei Salvaţi Copiii pe tema siguranţei pe internet, potrivit Agerpres.
  • Peste o treime dintre minorii participanți la un studiu recent al Salvați Copiii spun că au fost jigniți sau deranjați pe Internet, iar unul din cinci spune că i s-au cerut imagini nud.

„S-au strâns semnăturile necesare pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru abuzurile comise asupra minorilor din centrele rezidenţiale, sper să devină realitate foarte curând într-un plen al Senatului această comisie (…). Va trebui să găsim soluţii în timp real pentru toate aceste fapte. Viitorul este digital, obligaţia care ne revine este de a-l construi sigur şi o să consider această conferinţă ca unul din paşii care vor ajuta pentru securizarea internetului pentru copiii noştri”, a declarat Gorghiu.

Ea a precizat că trebuie gândite soluţii pentru protejarea copiilor, astfel încât aceştia să nu cadă „în plasa prădătorilor cibernetici de orice natură”.

„Trebuie gândite soluţii să protejăm copiii, astfel încât să nu cadă în plasa prădătorilor cibernetici de orice natură. E un lucru de care cu toţii avem nevoie şi cred că orice dialog, orice dezbatere ne poate ajuta să identificăm soluţiile potrivite. Internetul ne-a oferit foarte multe servicii (…), mediul online nu este mediul 100% sigur, mai ales pentru tineri şi adolescenţi, mai ales pentru copii la vârste fragede (…). Este foarte dificil să restrângi accesul copiilor la online (…). Avem nevoie de mult mai multe pârghii, sunt foarte atentă la posibilele mişcări legislative (…). Este un proiect care sper că, într-un final, cu ajutorul domnului ministru (n.r. Sorin Cîmpeanu), cu ajutorul colegilor mei din Cameră, să-şi găsească rezolvarea, şi anume suspendarea cadrelor didactice acuzate de fapte penale contra persoanei. Ştiţi că în momentul acesta dacă un profesor săvârşeşte acte sexuale sau hărţuieşte un elev, este în continuare la catedră? Proiectul zace undeva în sertarele Camerei Deputaţilor”, a subliniat Gorghiu.

Potrivit senatorului liberal, ar trebui raportate ştirile false sau discursurile instigatoare la ură, pentru că acestea pot ajunge la copii şi le pot influenţa caracterul şi acţiunile.

„Nu mai avem voie, de acum încolo, atunci când suntem în online, să ignorăm o ştire falsă, de exemplu. Ar trebui să fim foarte atenţi şi să le raportăm. Nu ar trebui să mai acceptăm discursuri instigatoare la ură şi la violenţă în mediul online, le vedeţi la tot pasul şi ele nasc, la rândul lor, monştri. Oricare din aceste texte, fake-news-uri, discursuri instigatoare la ură şi la violenţă, pot ajunge la un copil şi pot, din păcate, să-i schimbe caracterul şi acţiunile acestui copil. Este primul pas care îl introduce pe copil în lumea violentă a internetului şi îl transformă în victimă sigură. Cyberlink-ul, prădătorii sexuali cibernetici, jocurile, pornografia infantilă sunt acţiuni care distrug caractere ale copiilor şi nu de puţine ori distrug vieţile copiilor. România nu e ferită de genul acesta de abuz, anul trecut esc_abuz a înregistrat peste 7.000 de sesizări de conţinut periculos pe net, din care 4.500 au fost imagini şi materiale înfăţişând abuzul sexual asupra copiilor. Eu sunt convinsă că aceste cifre pe care ni le prezintă oficial diverse instituţii nu sunt nici pe departe realitatea concretă. Cred că putem vorbi de cifre care sunt de zeci, de sute de ori mai mari decât datele oficiale”, a arătat Gorghiu, potrivit sursei citate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Emilia Şercan anunţă că Adrian Cioroianu are calitatea de inculpat în dosarul deschis pentru divulgare de informaţii secrete / Jurnalista a primit o nouă ameninţare cu moartea, în legătură cu dezvăluirile despre teza de doctorat al lui Mircea Geoană

Jurnalista Emilia Şercan anunţă, miercuri, că directorul Bibliotecii Naţionale, Adrian Cioroianu, a fost informat de către procurori că are calitatea de inculpat în dosarul deschis pentru divulgare de informaţii secrete.…
Vezi articolul

Ligia Deca, ministrul care acceptă o alocare de 2,1% din PIB pentru Ministerul Educației, spune că s-a întors în România, după studii în străinătate, pentru a se “dedica construirii unui buget echitabil, care să susțină un învățământ mai bun, incluziv, de calitate” 

Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus luni, într-un discurs susținut la Parlament pe tema proiectului de buget pe 2023, că ea s-a întors în țară, după studii “la o universitate…
Vezi articolul