O cometă descoperită anul trecut și care s-a apropiat de Pământ în urmă cu 50.000 de ani va trece din nou prin sistemul solar / Ar putea fi văzută chiar și cu ochiul liber, la finalul lunii ianuarie

502 vizualizări
Cometa „C/2022 E3 (ZTF)” / Foto: NASA
Cometa „C/2022 E3 (ZTF)” care a trecut ultima dată pe lângă planeta noastră în urmă cu aproximativ 50.000 de ani, în vremea oamenilor din Neanderthal, va trece din nou în ianuarie prin sistemul nostru solar și se va apropia de Pământ, fiind vizibilă chiar și cu ochiul liber, scrie site-ul space.com, specializat în explorarea spațiului și astronomie.

“La începutul anului 2023, Pământul va fi vizitat de o cometă nou descoperită, care ar putea fi suficient de strălucitoare pentru a fi observată cu ochiul liber”, conform sursei citate. Cometa trece, în prezent, prin sistemul solar intern. Ea va atinge periheliul, adică se va apropia cel mai mult de Soare, pe 12 ianuarie. Cel mai aproape de Pământ va fi între 1 și 2 februarie atunci când va fi și cel mai luminoasă.

Potrivit G4Media.ro care citează News.ro, obiectul ceresc va fi atunci „cu 10% mai departe” de Soare decât este Pământul (aproximativ 150 de milioane de kilometri), după cum a declarat pentru AFP Nicolas Biver, de la Observatorul Paris-PSL. Când o cometă se apropie de Soare, gheaţa conţinută în nucleul său lasă să iasă o dâră lungă de praf care reflectă lumina Soarelui.

  • Fenomenul va fi însă mai puţin spectaculos decât în ​​timpul trecerii Hale-Bopp (1997) sau Neowise (2020), mult mai mari, conform G4Media.ro.

Cea mai bună fereastră de observaţie ar trebui să fie weekendul 21-22 ianuarie şi săptămâna care va urma, conform aceleiași surse.

Potrivit NASA, observatorii din emisfera nordică vor putea vedea cometa pe cerul dimineții, pe măsură ce aceasta se va deplasa în direcția nord-vest, în cursul lunii ianuarie. C/2022 E3 (ZTF) va deveni vizibilă pentru observatorii din emisfera sudică la începutul lunii februarie 2023, mai scrie space.com.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației, Ligia Deca, le transmite părinților că nu vor exista schimbări bruște în sistem și orice modificare relevantă va fi anunțată din timp: “Legile vor viza bunăstarea elevilor și creșterea calității și echității”

Ministrul Educației, Ligia Deca, i-a asigurat pe părinți că nu vor fi schimbări bruște în Educație, chiar și când vor intra în vigoare noile legi: “Una dintre prioritățile pe care…
Vezi articolul

Ministerul Educației nu mai are suficienți bani pentru plata salariilor profesorilor pe septembrie și pentru plata manualelor școlare, așa că a solicitat Guvernului aproape 470 de milioane de lei – document

În lipsa rectificării bugetare, mai multe ministere solicită Guvernului, prin memorandumuri aflate pe agenda ședinței de joi, 14 septembrie, bani mai mulți pentru diverse cheltuieli pe care le vor avea…
Vezi articolul

Platforme care facilitează învățarea, dezvoltate de elevi ai Colegiului Național “Andrei Șaguna” din Brașov / Urmează să fie actualizate și în limba ucraineană, pentru a-i ajuta pe elevii din această țară / Inițiatorii ideilor au fost admiși la universități din Marea Britanie și SUA

Două platforme care facilitează învățarea au fost dezvoltate de elevi ai Colegiului Național “Andrei Șaguna” din Brașov, anunță Agenția de presă Rador, citată de G4Media.ro. Una este funcțională încă din…
Vezi articolul