O cometă descoperită anul trecut și care s-a apropiat de Pământ în urmă cu 50.000 de ani va trece din nou prin sistemul solar / Ar putea fi văzută chiar și cu ochiul liber, la finalul lunii ianuarie

504 vizualizări
Cometa „C/2022 E3 (ZTF)” / Foto: NASA
Cometa „C/2022 E3 (ZTF)” care a trecut ultima dată pe lângă planeta noastră în urmă cu aproximativ 50.000 de ani, în vremea oamenilor din Neanderthal, va trece din nou în ianuarie prin sistemul nostru solar și se va apropia de Pământ, fiind vizibilă chiar și cu ochiul liber, scrie site-ul space.com, specializat în explorarea spațiului și astronomie.

“La începutul anului 2023, Pământul va fi vizitat de o cometă nou descoperită, care ar putea fi suficient de strălucitoare pentru a fi observată cu ochiul liber”, conform sursei citate. Cometa trece, în prezent, prin sistemul solar intern. Ea va atinge periheliul, adică se va apropia cel mai mult de Soare, pe 12 ianuarie. Cel mai aproape de Pământ va fi între 1 și 2 februarie atunci când va fi și cel mai luminoasă.

Potrivit G4Media.ro care citează News.ro, obiectul ceresc va fi atunci „cu 10% mai departe” de Soare decât este Pământul (aproximativ 150 de milioane de kilometri), după cum a declarat pentru AFP Nicolas Biver, de la Observatorul Paris-PSL. Când o cometă se apropie de Soare, gheaţa conţinută în nucleul său lasă să iasă o dâră lungă de praf care reflectă lumina Soarelui.

  • Fenomenul va fi însă mai puţin spectaculos decât în ​​timpul trecerii Hale-Bopp (1997) sau Neowise (2020), mult mai mari, conform G4Media.ro.

Cea mai bună fereastră de observaţie ar trebui să fie weekendul 21-22 ianuarie şi săptămâna care va urma, conform aceleiași surse.

Potrivit NASA, observatorii din emisfera nordică vor putea vedea cometa pe cerul dimineții, pe măsură ce aceasta se va deplasa în direcția nord-vest, în cursul lunii ianuarie. C/2022 E3 (ZTF) va deveni vizibilă pentru observatorii din emisfera sudică la începutul lunii februarie 2023, mai scrie space.com.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

O cortină de teatru de peste 250 de ani, păstrată la Muzeul de Istorie din Sibiu. Sub ea s-a jucat Shakespeare și s-a produs primul mare scandal dintr-o sală de teatru din oraș / Elevii de la 1573 aveau prin regulament obligația să monteze două spectacole

O bucată de pânză din cânepă de 6 metri lungime și aproape 3 metri înălțime este unul din cele mai vechi obiecte ce amintesc de începuturile teatrului sibian, care se…
Vezi articolul

Educația prin film documentar la Astra Film Festival 2024: profesorii pot participa la sesiuni de formare media, elevii pot urmări povești despre depășirea traumelor, nutriție sau adolescenți care vor să devină artiști

Elevii și profesorii au pregătită o experiență educativă unică la Astra Film Festival (AFF) 2024, prin intermediul filmelor documentare care explorează teme esențiale în educația modernă. Adolescenții din medii defavorizate…
Vezi articolul