Cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan–Atlas), care nu a mai fost observată de pe Pământ de pe vremea Neanderthalilor, a reapărut și ar putea fi vizibilă cu ochiul liber, spun astronomi citați de The Guardian. Cometa, descoperită la începutul anului trecut, are o orbită extrem de alungită în jurul soarelui, completată aproximativ la fiecare 80.000 de ani.
Dr. Gregory Brown, ofițer de astronomie publică la Royal Observatory Greenwich, a explicat că această cometă provine probabil din Norul Oort, o regiune vastă și sferică dincolo de orbita lui Neptun, unde se află rămășițele înghețate ale formării sistemului solar, conform sursei citate.
Cometa s-a apropiat de soare la sfârșitul lunii trecute și va trece cel mai aproape de Pământ în jurul datei de 13 octombrie. Cu toate acestea, momentul de maximă vizibilitate ar putea fi în jurul datei de 9 octombrie, când cometa va fi aproape între Pământ și soare, oferind cea mai bună oportunitate de a fi observată înainte și după această perioadă.
Brown a menționat că, deși este greu de estimat cât de strălucitoare va fi cometa, există șanse ca aceasta să devină mult mai vizibilă. Pentru moment, se recomandă să fie urmărită dimineața devreme, spre est, în direcția constelației Sextans, iar din 13 octombrie înspre vest, după apus, în direcția constelației Boötes, mai notează The Guardian.
Vânătorii de stele din ambele emisfere ar putea avea ocazia să vadă cometa ca o pată în cer, iar coada acesteia ar putea fi vizibilă cu binoclul sau cu un telescop mic. Chiar dacă spectacolul vizual poate nu va fi impresionant, cei care vor privi cometa vor fi printre primii oameni care o văd de la epoca de piatră încoace.