„Asociația Elevilor Discipulus”, o așa-zisă asociație patronată de controversatul personaj Alexandru Cumpănașu, conform postărilor publice ale acestuia pe rețelele de socializare, asociație care nu este legal înființată și care nu figurează în Registrul Asociațiilor, a cerut săptămâna trecută Ministerului Educației să participe la consultările pe modificarea structurii anului școlar și a fost primită imediat la discuții joi, 25 martie 2021. Cererea a fost făcută de către o persoană pe nume Bianca Aursulesei, care s-a prezentat ca președintele asociației, potrivit informațiilor Edupedu.ro. Ministerul Justiției a precizat la solicitarea Edupedu.ro că asociația nu există din punct de vedere legal, după ce ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat că “Asociația Elevilor Discipulus” a fost invitată în ședința Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Educației “așa cum sunt invitate toate asociațiile de elevi înregistrate legal”.
În profilul public de pe o platformă de socializare, respectiva persoană apare ca fiind Președinte la Asociația Națională a Elevilor Discipulus și că „lucrează” la Coaliția Națională pentru Modernizarea României, unul dintre cele două ONG-uri abonate la bani publici ale lui Alexandru Cumpănașu.
În cererea trimisă de Bianca Aursulesei în numele „Asociația Elevilor Discipulus” către Ministerul Educației, obținută de Edupedu.ro, scrie că „Aceasta Asociație a luat ființă ca urmare a hotărârii Ministerului Justiției nr. 188530/26.02.2021 prin care s-a stabilit numele acesteia și Procesele Verbale de constituire a asociației la nivel național și județean”.
Aceeași cerere trimisă Ministerului mai prevede următoarele: „Suntem deja prezenți în 20 de județe și ne propunem în scurt timp o acoperire la nivelul întregii țări. Vă rog astfel respectuos să dispuneți informarea organizației cu privire la consultări ce țin de viitorul nostru, al elevilor și al studenților, și vă asigur de întreaga noastră colaborare pentru a ajuta Ministerul în identificarea celor mai bune soluții pentru învățământul preuniversitar și universitar. Am observat o consultare ce va avea loc joi și în măsura în care este posibil dorim să participăm și noi, măcar în calitate de invitat în această etapă. Dacă nu se va putea fizic ținând cont de pandemie putem participa prin video call. Așteptăm un răspuns din partea dumneavoastră. Cu deosebit respect, Bianca Aursulesei”.
FOTO Cererea „Asociației Elevilor Discipulus” de a fi consultată de Ministerul Educației, trimisă la Minister:
În urma acestui mesaj, responsabilii din Ministerul Educației au invitat imediat asociația fantomă la ședința Comitetului pentru Dialog Social care a avut loc joi, 25 martie, la ora 10, consultări la care s-a decis noua structură a anului școlar.
După consultări, pe site-ul dcnews.ro a apărut un articol despre „propunerile și soluțiile” respectivei organizații inexistente din punct de vedere legal. În articol era anunțată nu numai participarea, dar și faptul că așa-zisa asociație a acceptat și susținut cu argumente propunerile ministrului, ba chiar ar fi prezentat și o propunere cu privire la elevii din clasele terminale, fără să spună exact despre ce este vorba.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: “Au fost invitați așa cum sunt invitate toate asociațiile de elevi înregistrate legal”
Am solicitat ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, o clarificare despre prezența la aceste consultări a respectivei persoane și a așa-zisei asociații, iar oficialul a declarat pentru Edupedu.ro că nu el personal a făcut invitațiile pentru întâlnire și că „au fost invitați așa cum sunt invitate toate asociațiile de elevi înregistrate legal”.
„Departamentul Ministerului Educației care are în atribuții convocarea Comisiei pentru Dialog Social a invitat de fiecare dată reprezentanți ai părinților, studenților și elevilor, în măsura în care au fost asociații legal constituite, fără discriminare și fără a avea în atribuții derularea unor cercetări care pot fi eventual de competența altor instituții ale statului român”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro.
Ministerul Justiției: “În Registrul naţional al asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor nu există înregistrarea unei asociaţii cu denumirea Asociația Elevilor Discipulus”
Edupedu.ro a solicitat oficial Ministerului Justiției să spună dacă există hotărârea nr. 188530/26.02.2021 a instituției, care să stabilească numele „Asociației Elevilor Discipulus”, așa cum susține Bianca Aursulesei în cererea depusă la Ministerul Educației pentru a obține statutul de asociație consultată.
În răspunsul trimis la solicitarea Edupedu.ro, Ministerul Justiției anunță că nu există Asociația Elevilor Discipulus, iar respectivul număr de înregistrare este de fapt numărul de la rezervarea de nume, document care înseamnă doar dovada disponibilităţii denumirii, un act cu caracter prealabil şi valabilitate temporară, care produce efecte exclusiv în cadrul procedurii de constituire a persoanei juridice.
„În Registrul naţional al asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor nu există înregistrarea unei asociaţii cu denumirea Asociația Elevilor Discipulus. La data de 26.02.2021 a fost eliberată rezervarea denumirii pentru Asociaţia elevilor, studenților şi a tinerilor – DISCIPULUS, valabilă până la data de 26.08.2021.
Dovada disponibilităţii denumirii este un act cu caracter prealabil şi valabilitate temporară, producând efecte exclusiv în cadrul procedurii de constituire a persoanei juridice”, se arată în răspunsul trimis de Ministerul Justiției la solicitarea Edupedu.ro.
Răspunsul oficial trimis de Ministerul Justiției, la solicitarea Edupedu.ro:
Pe 16 octombrie 2020, Alexandru Cumpănașu scria pe Facebook: „Înființăm Asociația Națională a Părinților-PATRUM și Asociația Națională a Elevilor-DISCIPULUS‼ Ambele sunt apolitice și vor fi acea voce care astăzi lipsește din societate‼ Primul pas, trebuie să ne organizăm cu sucursalele în fiecare localitate din țară‼ Cine vrea să se înscrie, este rugat să ne contacteze printr-un mesaj care să conțină numele+orașul (…)”.
Pagina de Facebook a Discipulus București a fost înființată pe 5 februarie și îi încurajează pe elevi să îl urmărească pe Alexandru Cumpănașu pe TikTok.
Amintim că Poliția Capitalei și procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 4 din București au început urmărirea penală in rem (doar pentru faptă) pentru acuzația de incitare la ură și discriminare față de profesori după ce Alexandru Cumpănașu a postat zeci de clipuri video pe rețeaua socială chinezească TikTok în care lansa mesaje îndreptate împotriva acestei categorii profesionale.
O altă asociație a lui Cumpănașu, împreună cu Academia de Poliție, îi învață „etică, integritate și anticorupție” pe angajații din Ministerul Educației, într-un proiect de 4,8 milioane lei, după cum Edupedu.ro a scris în exclusivitate în urmă cu o zi. Referitor la acxel subiect, Cîmpeanu a replicat că este un proiect semnat în 2018 și că a solicitat o analiză cu privire la cât de adecvat este parteneriatul.
În urma scandalului stârnit de aceste mesaje video, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara la începutul anului că „Delimitarea mea și a Ministerului Educației este foarte clară în raport cu acest subiect”. În trecut, Cîmpeanu a fost vicepreședintele Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR), organizație condusă de Cumpănașu. Acesta din urmă declara public că Sorin Cîmpeanu îi este “prieten drag”.
Foto: INQUAM Photos/Bogdan Danescu
1 comment
Mai mult pulus decât disci!