Bebelușii care aveau la naștere un nivel ridicat de colesterol rău (LDL) și un anumit tip de grăsime în sânge se pot confrunta cu un risc crescut de a avea probleme sociale și psihologice în copilărie, potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul Psychological Science. Cercetătorii “recunosc că rezultatele lor sunt corelaționale și nu arată în mod concludent că lipidele din sânge duc la probleme psihologice în timp”, potrivit celor de la APS (Asociaţia cercetătorilor psihologi). “Rezultatele introduc posibilitatea ca lipidele să fie un nou mecanism de luat în considerare atunci când specialiștii încearcă să înțeleagă cauzele problemelor de sănătate mintală”, spun ei.
Oamenii de știință susţin că au descoperit că rezultatele unui test de sânge standard efectuat la naștere ar putea prezice modul în care educatorii au evaluat copiii în privința dezvoltării emoționale a acestora, a încrederii de sine și a comportamentului interpersonal la vârsta de 5 ani. Asta arată un studiu psihologic care a implicat 1.369 de copii urmăriți de la naștere până la vârsta de 5 ani.
Cercetătorii Erika M. Manczak de la Universitatea din Denver și Ian Gotlib de la Universitatea Stanford au fost interesați în mod special să analizeze implicațiile pe termen lung ale profilelor lipidice ale sugarilor – printr-o măsurare a cantității de colesterol și a trigliceridelor din sânge, potrivit psychologicalscience.org. Trigliceridele sunt grăsimi care, la niveluri ridicate, pot crește riscul de accident vascular cerebral și boli de inimă.
Manczak și Gotlib au folosit date dintr-un studiu în curs, care a implicat copii născuți în orașul Bradford, din Marea Britanie, în perioada martie 2007 – decembrie 2010. Au analizat datele celor 1.369 de copii de la naștere până la 5 ani. Bebelușii s-au născut din mame de diferite etnii.
Când copiii au împlinit vârsta de 3 ani, mamele au fost solicitate să evalueze sănătatea copilului lor. Iar când copiii aveau între 4 și 5 ani, educatorii lor i-au evaluat pe fiecare în ceea ce privește dezvoltarea lor psihologică, inclusiv încrederea în sine, controlul emoțional și relațiile interpersonale. Educatorii au fost invitați să clasifice fiecare copil ca fiind sub nivelul de dezvoltare sau peste acest nivel în funcție de vârsta respectivului copil.
Manczak și Gotlib au descoperit că nou-născuții ale căror analize de sânge din cordonul ombilical au arătat niveluri ridicate de lipoproteină de înaltă densitate (HDL) – cunoscut sub numele de „colesterolul bun”, deoarece elimină grăsimea de pe pereții arterei – au fost semnificativ mai probabil să primească mai târziu evaluări mai mari asupra dezvoltării psihologice de către educatori. În schimb, nou-născuții al căror sânge au avut la testul inițial de la naștere un nivel ridicat de trigliceride și lipoproteine cu densitate foarte mică (LDL) – cunoscut sub numele de colesterolul rău – au avut mai multe șanse să primească ratinguri scăzute din partea educatorilor în ceea ce privește dezvoltarea socială și emoțională. Rezultatele nu au fost influențate nici de etnie, nici de gen.
Manczak și Gotlib recunosc că rezultatele lor sunt corelaționale și nu arată în mod concludent că lipidele din sângele cordonului ombilical duc la probleme psihologice în timp. Dar, rezultatele introduc posibilitatea ca lipidele să fie un nou mecanism de luat în considerare atunci când specialiștii încearcă să înțeleagă cauzele problemelor de sănătate mintală, spun ei.
„Dacă acest lucru este replicat în alte studii, ar sugera că profilurile lipidelor la naștere ar putea juca un rol în identificarea copiilor care ar putea avea un risc crescut pentru probleme psihologice ulterior, permițând furnizorilor de servicii medicale să intervină timpuriu”, spune Manczak. De asemenea, introduce posibilitatea ca lipidele să fie un mecanism nou de luat în considerare atunci când medicii încearcă să înțeleagă ce provoacă probleme de sănătate mintală.
Ian H. Gotlib este profesor de psihologie la Universitatea Stanford și directorul Laboratorului de Neurodezvoltare, Afectare și Psihopatologie Stanford.
Erika Manczak este, din 2018, directoarea Laboratorului de Studii biologice, de mediu şi stări (BEAMS) la Universitatea din Denver.
FOTO: pexels.com