Numeroase sesizări de cazuri în care îngrijitoare și infirmiere din grădinițe și creșe nu au primit salariile majorate de la 1 ianuarie 2024, semnalate de sindicate – document / Acestea cer Ministerului Educației să trimită precizări în teritoriu

5.536 de vizualizări
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com
Unele îngrijitoare din grădinițe și creșe nu au primit salariile majorate de la 1 ianuarie 2024, după cum semnalează Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) ministrului Educației, potrivit unui document consultat de Edupedu.ro. Amintim că miercuri, 14 februarie, angajații din Învățământ ar fi trebuit să încaseze salariile majorate de la 1 ianuarie 2024.

„Apreciem că se impune ca Ministerul Educației să transmită precizări în teritoriu, astfel încât, de la 1 ianuarie 2024, să se asigure, în mod unitar, la nivel national, încadrarea şi salarizarea ca personal didactic auxiliar a infirmierelor și îngrijitoarelor în educație timpurie, inclusiv cu privire la plata diferențelor salariale care li se cuvin pentru luna ianuarie 2024”, se arată în textul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

În documentul citat mai sus apare că, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, infirmierele și îngrijitoarele din creșe și grădinițe fac parte din categoria personalului didactic auxiliar (art. 192 alin. (1) lit. p)).

Foto: Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 – legislatie.just

Articolul 193 – „(2) Pentru funcțiile didactice auxiliare prevăzute la art. 192 alin. (1) lit. o) și p), condițiile de studii sunt stabilite prin legislația care le reglementează activitatea”, conform legii.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ transmite că „la pozițiile. 98 şi 99 ale pct. 6 — Salarii de bază pentru funcții didactice auxiliare — din Anexa la Ordonanţa de urgenţă nr. 128/2023 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învăţământ şi alte sectoare de activitate bugetară, este prevăzut nivelul salariilor de bază (gradația zero) cuvenite personalului didactic auxiliar încadrat pe funcțiile de infirmieră/infirmieră în educație timpurie, respectiv îngrijitor educație timpurie.”

FSLI atrage atenția că sunt situații în care infirmierele și/sau îngrijitoarele din creșe și grădinițe nu au fost încadrate la personal didactic auxiliar, conform legii:

„Cu toate acestea, am primit numeroase sesizări că, în teritoriu, nu s-a procedat, după intrarea în vigoare a Legii nr. 198/2023, la încadrarea – ca personal didactic auxiliar – a salariaților angajați la nivelul creşelor şi gradinițelor pe funcțiile de infirmier şi/sau îngrijitoare şi nici nu s-a procedat la plata salariilor care li se cuvin, începând cu 01.01.2024, potrivit Anexei la O.U.G. nr. 128/2024, ceea ce a prejudiciat drepturile salariale ale acestora”, potrivit sursei citate.

La sfârșitul lunii decembrie 2023, Guvernul a adoptat proiectul de ordonanță de urgență care stabilește salariile din învățământ de la 1 ianuarie 2024. Potrivit acestuia, cele mai mari creșteri sunt pentru funcțiile administrative, atât în mediul academic (19% pentru rectori) cât și în cel preuniversitar (26-28% pentru inspectori și aproape 30% pentru directorii de școli).

Iată ce prevede Ordonanța urgență nr. 128 din 28 decembrie 2023:

Articolul II – „(1) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea- cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor centrale universitare, personalul Bibliotecii Naționale a României și Bibliotecii Academiei Române, precum și pentru celelalte categorii de funcții prevăzute în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, și care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, și Legii învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare, și care își desfășoară activitatea în sistemul național de învățământ și care nu se regăsesc în anexa prevăzută la art. I se majorează cu 8% față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023.

Despre creșele trecute la Ministerul Educației

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 prevede că, în termen de 3 ani școlari, creșele vor fi arondate grădinițelor:

Art. 248 – „(23) În termen de 3 ani școlari de la data intrării în vigoare a prezentei legi, creșele de stat cu personalitate juridică se reorganizează și se arondează unităților de învățământ cu personalitate juridică, ce au nivel preșcolar cu program prelungit, sau unităților de învățământ care au în structură învățământ preșcolar. Prin excepție, creșele cu minimum 120 de antepreșcolari se pot reorganiza ca unități de învățământ cu personalitate juridică.”

Trecerea creșelor în subordinea Ministerului Educației este prevăzută în Ordonanța de Urgență nr. 100 din 10 septembrie 2021, publicată în Monitorul Oficial pe 15 septembrie. Până acum, niciun oficial nu a explicat public care vor fi efectele preluării creșelor de către Ministerul Educației.

O parte din creșele de stat au trecut de la autoritățile locale în administrarea Ministerului Educației. Edupedu.ro a scris că doar puțin peste o treime din creșele existente au trecut sau sunt în curs de preluare de către Ministerul Educației. Astfel, 247 au rămas la primării, iar 148 sunt în subordinea Ministerului Educației.

Edupedu.ro a primit, anul trecut, fluturașul de salariu al unei angajate dintr-o creșă preluată de Ministerul Educației. Ea are un salariu mai mic, deoarece i-a fost schimbată încadrarea, fiind trecută pe postul de „îngrijitoare”, deși înainte era infirmieră. Contabila grădiniței i-a transmis că au fost forțați de către ISMB (Inspectoratul Școlar al Municipiului București – n. red.) să le preia pe aceste posturi, după cum precizează cititoarea: „Ni s-a transmis de către contabila grădiniței, care încercă să ascundă faptul că există postul de infirmieră în EDUSAL, că au fost forțați de către ISMB să ne preia pe aceste posturi sub forma de necalificate”.

Unele creșe au fost preluate încă de anul trecut de Ministerul Educației. Sunt angajați care s-au trezit cu salariile micșorate și cu alte încadrări, așteptând ca sindicatele să le apere drepturile.

Creșele care au rămas în administrarea autorităților locale și nu au fost preluate de Ministerul Educației sunt unități de învățământ cu personalitate juridică, potrivit unui răspuns al Ministerului Muncii transmis pentru Edupedu.ro.

Citește și:
Asistentele din școli și grădinițe trec la autoritățile locale / Inspectoratele școlare centralizează situația personalului medical din unitățile de învățământ, potrivit procedurii publicate în Monitorul Oficial
OFICIAL Situațiile excepționale pentru care școlile pot solicita suplimentarea sau diminuarea numărului de elevi dintr-o clasă / Din anul școlar 2024-2025, cu aprobarea Ministerului Educației, într-o grupă de creșă pot să fie peste 22 de copii și peste 28 de elevi într-o clasă de gimnaziu și liceu

2 comments
  1. Când o să fim incadrate ingrijitoare educație timpurie, ingrijitoarele din gradinitele cu program prelungit

  2. Frumoooooos, edupedu, articolul ăsta vine PRECIS ca ceasul elvețian exact după articolul cu îngrijitoarea din grădinița-SRL PRIVATĂ care abuzează copii. Un prilej perfect pentru inadaptații sociali să arunce iar cu noroi în TOATE educatoarele și îngrijitoarele, de parc-ar fi cea în cauză.

    Excelent. Poate vă asociați cu media plătită de Murdoch, e exact nivelul de ”jurnalism” pe care-l promovează ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like