Numărul posturilor titularizabile scoase la concurs a crescut cu 45% față de anul trecut, anunță Ligia Deca / Printre motive: școlile au putut alege să titularizeze posturi cu jumătate de normă de predare

Ligia Deca / Foto: Ilona Andrei - G4Media.ro

Creșterea numărul de posturi titularizabile a fost provocată de titularizare pe jumătate de normă, scrie ministra Educației Ligia Deca pe Facebook. Aceasta arată că sunt cu 45% mai multe posturi pe durata nedeterminată scoase la concurs în 2024, față de 2023.

„Este oportun să subliniez un element esențial: față de anul trecut, la nivel național, în acest an numărul posturilor scoase la concurs pentru angajare pe perioadă nedeterminată (titularizabile) a crescut cu 45%”, scrie Deca.

„Creșterea se datorează și faptului că, în urma feedbackului primit anul trecut, a fost adusă o modificare importantă metodologiei de concurs: posibilitatea, de anul acesta, să poată fi scoase la concurs, de către școli, posturi vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată constituite din cel puțin o jumătate de normă de predare”, precizează Ligia Deca.

Titularizarea pe jumătate de normă a fost menționată pentru prima dată de ministrul Sorin Cîmpeanu, cel care a introdus-o în proiectul Legii învățământului preuniversitar. Cîmpeanu estima în vara lui 2022 că „vom avea peste 20-25 de mii de posturi titularizabile, pentru că vom scoate la concurs și acele posturi care au o jumătate de normă”.

Titularizarea pe jumătate de normă a devenit posibilă printr-o prevedere din legea învățământului.

Ministra spune că asta, plus majorările salariale și condițiile mai bune din școli, ar putea duce la transformarea profesiei didactice într-una mai atractivă: „Această modificare, o mai mare transparență a consiliilor de administrație de la nivelul școlilor în ceea ce privește posturile scoase la concurs, mărirea salariilor și crearea de condiții mai bune în școli, prin investițiile consistente prin PNRR, vor crește atractivitatea pentru această profesie esențială, astfel încât să-și dorească să intre în sistem cei mai buni dintre absolvenții noștri!”, scrie Ligia Deca.

Postarea ministrei vine după ce mai mulți profesori i-au scris, la o altă postare în care le ura succes candidaților ca concursul de angajare în învățământ: „nu vrem succes, vrem deblocarea posturilor din învățământ”, au scris unii profesori. Aceștia dădeau exemplu județul Suceava, unde în ultimii 7 ani nu s-ar fi scos niciun post titularizabil la limba și literatura română.

Iată ce prevede Legea învățământului preuniversitar 198/2023:

Art. 177 – „(7) În vederea ocupării prin concurs național unic, catedra este constituită din cel puțin o jumătate de normă didactică de predare, potrivit dispozițiilor art. 207 alin. (4), la nivelul uneia sau mai multor unități de învățământ preuniversitar. Procedura de constituire a posturilor didactice la nivelul sistemului de învățământ preuniversitar se aprobă prin ordin al ministrului educației.”

În ordinul nr. 6.876 din 22 decembrie 2023, document pentru aprobarea normelor metodologice privind încadrarea profesorilor din școli și grădinițe, precum și încadrarea în regim de plata cu ora consiliul de administrație al inspectoratului școlar poate constitui catedre vacante viabile din cel puţin o jumătate de normă didactică de predare.

Art. 8 -„(2) În vederea ocupării prin concurs național, consiliul de administrație al ISJ/ISMB poate constitui catedre vacante viabile, conform art. 2 alin. (4), din cel puțin o jumătate de normă didactică de predare, potrivit dispozițiilor art. 207 alin. (4) din Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, la nivelul uneia sau mai multor unități de învățământ preuniversitar.”

O analiză Edupedu.ro din 2023 arăta că anul trecut au fost cele mai multe posturi netitularizabile din ultimii 11 ani, potrivit datelor Ministerului Educației. Adică peste 65.800 de posturi pe perioadă determinată. Concret, din 2012 și până în prezent nu mai fuseseră atât de multe. Anul acesta Ministerul Educației nu a comunicat numărul de posturi pe perioadă determinată scoase la concurs. Am solicitat instituției acest lucru, iar când vom primi răspuns îl vom face public.

Exit mobile version