Numărul de locuri la master în anul universitar 2023-2024 crește cu câteva sute, după ce a fost redus cu aproape 2500 în primăvară  – proiect de hotărâre

2.180 de vizualizări
Foto © Kasto80 | Dreamstime.com
Numărul locurilor la studii de master în universitățile românești, în următorul an universitar, crește cu câteva sute printr-o hotărâre de guvern, al cărei proiect a fost inclus pe agenda ședinței de joi a guvernului. Numărul acestor locuri crește după ce, în primăvară, a fost redus cu câteva sute. 
  • UPDATE Hotărârea de guvern a fost aprobată în ședința de joi.

Proiectul de HG aflat acum în atenția guvernului vizează actualizarea hotărârii din primăvară privind domeniile și programele de studii universitare de master acreditate și numărul maxim de studenți ce pot fi școlarizați în anul universitar 2023-2024.

El include o serie de modificări, cele mai multe venite ca urmare a deciziilor Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) în perioada martie-iulie 2023, după ce, în primăvară, precedenta hotărâre de guvern în acest sens luase în calcul deciziile ARACIS din precedentele nouă luni.

Una dintre schimbările prevăzute acum este creșterea capacității de școlarizare cu câteva sute de locuri. Mai precis, potrivit Notei de fundamentare

  • Creșterea capacității de școlarizare a 13 domenii de master cu un total de 625 locuri (11 domenii cu un total de 525 locuri din structura a 7 universități de stat și două domenii cu un total de 100 locuri din cadrul a două universități particulare acreditate).”

Modificarea vine după ce, în primăvară, se decisese scăderea capacității de școlarizare, în 32 de domenii de studii de master, cu 2.470 de locuri.

Nota de fundamentare precizează că, pe lângă cele 23 de programe de master intrate în lichidare prin hotărârea din primăvară, noul proiect prevede intrarea lichidare a încă 3 programe de studii, în urma validărilor ARACIS: două dintr-un domeniu din cadrul unei universități de stat și unul dintr-un domeniu domeniu de studii din structura unei universități particulare acreditate. În plus, ca urmare a solicitării universităților, intră în lichidare 3 programe de studii de master de la o universitate particulară acreditată, iar un domeniu de studii de master, de la o universitate particulară acreditată, dispare.

Alte schimbări prevăzute acum, în baza validării consiliilor ARACIS:

  • “Evaluarea unui număr de 31 domenii de studii universitare de master (26 din cadrul a 15 universități de stat și 5 din cadrul a 5 universități particulare acreditate) cu 82 programe (76 din cadrul a 15 universități de stat și 6 din cadrul a 5 universități particulare acreditate).
  • Încadrarea unui număr de 39 programe de studii universitare de master în domenii acreditate (35 în 28 domenii existente acreditate din structura a 17 universități de stat și 4 în 4 domenii acreditate din cadrul a 4 universități particulare acreditate).
  • Acreditarea a 10 domenii noi, ( 8 din cadrul a 6 universități de stat și două în cadrul a două universități particulare acreditate)
  • Încadrarea în categoria master de cercetare a unui număr de 32 programe de master din cadrul a 18 domenii de studii universitare de master din structura a 10 universități de stat.
  • Încadrarea în categoria master profesional a unui număr de 99 programe de master (87 din cadrul a 48 domenii de studii din structura a 26 universități de stat și 12 din cadrul a 11 domenii de studii din structura a 11 universități particulare acreditate)
  • Schimbarea denumirii a 13 programe de studii din cadrul a 4 domenii din structura a 4 universități de stat”

Tot proiectul de hotărâre de acum prevede includerea programelor de master de la Universitatea din Pitești în structura noii Universități Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București și eliminarea Universității din Pitești cu structura aferentă a programelor de master, în urma fuziunii acesteia cu Universitatea Politehnica din București.

Listă actualizată – Domeniile și programele de studii universitare de master, 2023-2024:

Citește și:
UPDATE Aproape 2.500 de locuri la master – tăiate din capacitatea de școlarizare, în 32 de domenii, pentru anul universitar viitor / Domeniile și programele de studii de master pentru 2023-2024 au fost aprobate de guvern

Foto © Kasto80 | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Hehe, jaf cu banii publici, nu înțeleg moda masterului la ZI în care te duci odată pe săptămână și cursuri online. Pe lângă, domne, muncește din greu ca sclavul ‘. Masterul e o păcăleală by sistemul Bolonia =))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un proiect de ordonanță de urgență care acordă gratuitate pe tren elevilor din Republica Moldova, care învață în România, în ziua alegerilor prezidențiale de la ei, pus în dezbatere de Ministerul Transporturilor deși toți elevii au deja transportul gratuit prin lege

Un proiect de ordonanță de urgență care acordă gratuitate pe tren elevilor din Republica Moldova, care învață în România, pentru a merge în orașele în care sunt secții de votare,…
Vezi articolul

Marian Preda, rectorul Universității din București, la o întâlnire inițiată de comisarul european pentru Educație: Utilizarea micro-creditelor și a micro-certificatelor poate oferi un acces mai larg studenților non-tradiționali și studenților cu cerințe educaționale speciale, la experiențe valoroase de învățare

Rectorul Universității din București, Marian Preda, a propus în cadrul unei consultări inițiate de comisarul european pentru Educație “promovarea standardelor transformaționale la nivel național și regional, menite să producă modernizarea…
Vezi articolul

Schimbări la CNATDCU, anunțate de ministrul Educației: Studenții vor putea asista ca observatori la ședințele Consiliului care se ocupă de verificarea tezelor de doctorat

De acum încolo, reprezentanții studenților vor putea asista în calitate de observatori la ședințele Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), a anunțat astăzi ministrul Educației,…
Vezi articolul