Numărul copiilor a scăzut cu 53 de mii la 1 ianuarie 2019, față de 2018. Doar 72% dintre copiii de vârstă școlară sunt înscriși în învățământ

7.054 de vizualizări
Foto: Pexels.com
La 1 ianuarie 2019, numărul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani, care aveau domiciliul în România, a fost de 4,14 milioane, în scădere cu 53 de mii comparativ cu anul anterior, potrivit Institutului Național de Statistică. La începutul anului şcolar 2018/2019, populaţia şcolară era de 3,54 milioane de elevi, iar gradul de cuprindere în învățământ era de 72%.

Cei 3,54 milioane de elevi învățau într-o reţea de învăţământ cu 7.020 de școli, grădinițe și creșe, în care predau 234 de mii de cadre didactice. Din totalul populaţiei şcolare, numărul copiilor din creşe şi grădiniţe era de 547 de mii, al elevilor din clasele primare şi gimnaziale de 1,65 milioane, iar al celor din învăţământul liceal de 629 de mii.

În totalul populației ponderea minorilor a fost, la 1 ianuarie 2019, de 18,7%, în scădere faţă de anii anteriori. De exemplu, în 2013 această pondere era de 21,1%, potrivit datelor INS.

În anul 2018 s-au născut 190 de mii de copii – cel mai mic număr de nașteri din ultimii 50 de ani. 

Istoria Zilei Internaționale a Copilului

La 14 decembrie 1954 Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a recomandat ţărilor membre să instituie Ziua Universală a Copiilor lăsând la latitudinea acestora stabilirea, în funcţie de considerente naţionale, a datei de sărbătorire a acesteia. România, alături de alte ţări din estul Europei a optat pentru 1 iunie, dată aleasă de Uniunea Sovietică.

Cinci ani mai târziu, în 1959, Adunarea Generală ONU adoptă Declaraţia Drepturilor Copilului. Data promulgării documentului, 20 noiembrie, a fost instituită la nivelul tuturor statelor membre drept Ziua Internaţională a Copilului.

În amintirea acestui moment şi Convenţia asupra drepturilor copilului, avea să fie adoptată, în 1989, tot la 20 noiembrie. În România, ca şi în alte numeroase ţări ale lumii, s-a păstrat însă şi tradiţia sărbătoririi Zilei Internaţionale a Copilului la 1 iunie.

SURSA: Pexels.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

De la 1 ianuarie 2023, noul cost standard per elev este majorat cu 7%, anunță Iulian Cristache, președintele Federației de părinți, după ședința Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar. Procentul reprezintă media creșterilor salariale pentru personalul din școli

De la 1 ianuarie 2023, noul cost standard per elev este de 6.834 de lei, după cum a anunțat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților Edupart, după ședința Consiliului…
Vezi articolul

Răzgândire prezidențială în privința BAC-ului unitar. Consilierul Ligia Deca: “Subiectele pot arăta altfel în funcție de profil” / Modul în care vor fi puse în aplicare examenele de admitere la liceu va spune “dacă propunerea noastră este bună sau nu”

Bacalaureatul unitar propus de proiectul “România Educată” ar putea include subiecte “care pot arăta altfel în funcție de profil”, atât timp cât se testează competențe. Colegiile terțiare non-universitare “reprezintă etapa…
Vezi articolul