Număr record de contestații la Bacalaureat, pentru ultimii 6 ani: 62.790 de contestații au fost depuse la examenele de final de liceu de anul acesta, cu aproape 15.000 mai multe decât anul trecut. Este cel mai mare număr de contestații, din 2014 și până în prezent.
Numărul mare de contestații de la Bacalaureat vine în contextul unei ample dezbateri cu privire la notele modificate radical de contestațiile de la Evaluarea Națională și cu privire la lipsa formării specifice pentru evaluare a profesorilor chemați să corecteze lucrările de examen.
Ministerul Educației anunță, într-un comunicat remis Edupedu.ro, că “în perioada rezervată depunerii contestațiilor, etapă subsecventă afișării primelor rezultate din sesiunea curentă a examenului de Bacalaureat, au fost înregistrate 62.790 de contestații“.
Din numărul total de 62.790 de contestații, au fost depuse:
- 23.954 de contestații la examenul scris de Limba și literatura română
- 492 de contestații la examenul scris de Limba și literatura maternă
- 20.741 de contestații la Matematică și Istorie
- 17.603 de contestații la proba la alagere a profilului și a specializării
Câte contestații au fost depuse la BAC, în ultimii 6 ani:
- BAC 2019: au fost depuse 48.003 contestații
- BAC 2018: au fost depuse 44.400 contestații
- BAC 2017: au fost depuse 42.232 contestații
- BAC 2016: au fost depuse 44.398 contestații
- BAC 2015: au fost depuse 50.500 contestații
- BAC 2014: au fost depuse 40.830 contestații
Anul acesta, în 2020, cele mai multe contestații au fost depuse în Capitală (7.380) și în județele Constanța (2.941), Argeș (2.868) și Suceava (2.527), iar cele mai puține – sub 650 de contestații – în județele Mehedinți (639), Călărași (637), Covasna (627), Ialomița (623) și Tulcea (539).
Soluționarea lucrărilor contestate va avea loc în perioada 1 – 4 iulie, rezultatele finale urmând a fi făcute publice duminică, 5 iulie.
Calendar BAC 2020:
3 – 10 iunie 2020 Înscrierea candidaților
11 – 17 iunie 2020 Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale
22 iunie 2020 Limba și literatura română – proba E a) – proba scrisă
23 iunie 2020 Limba și literatura maternă – proba E b) – proba scrisă
24 iunie 2020 Proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă
- Examen la Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională
- Examen la Istorie – pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus
25 iunie 2020 Proba la alegere a profilului și a specializării – proba E d) – proba scrisă
- Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională
- Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus
30 iunie 2020 Afișarea rezultatelor la probele scrise – până la ora 12:00
30 iunie 2020 Depunerea contestațiilor în intervalul orar 16:00 – 20:00
1 iulie 2020 Depunerea contestațiilor în intervalul orar 8:00 – 12:00
1 – 4 iulie 2020 Rezolvarea contestațiilor
5 iulie 2020 Afișarea rezultatelor finale
Cine face parte din Comisia regională sau județeană de Contestații
– preşedinte – inspector şcolar general/inspector şcolar general adjunct al judeţului în care se organizează centrul. În cazul în care se organizează centre judeţene de contestaţii, inspectorul şcolar numit în calitate de preşedinte trebuie să fie altul decât cei numiţi în comisia de bacalaureat judeţeană/a municipiului Bucureşti;
– vicepreşedinte – un inspector şcolar de specialitate;
– 1 – 2 secretari – informaticieni, inspectori şcolari de specialitate, profesori;
– membri – profesori evaluatori – câte doi profesori, de regulă cu gradul didactic I, pentru fiecare disciplină şi pentru maximum 100 de lucrări contestate. În situaţii justificate, pot fi şi profesori cu gradul didactic II sau definitiv.
Cum are loc recorectarea lucrării
Comisiile de contestaţii, prin profesorii evaluatori, reevaluează lucrările primite şi acordă note lucrărilor contestate, conform baremelor de evaluare pentru probele scrise.
După terminarea evaluării şi deschiderea lucrărilor, preşedintele comisiei de contestaţii analizează notele acordate după reevaluare, în comparaţie cu cele acordate iniţial. În situaţia în care se constată diferenţe de notare mai mari de 1,50 puncte, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea iniţială şi cele de la contestaţii, preşedintele comisiei de contestaţii decide reevaluarea lucrărilor respective de către o a treia comisie, formată din alţi profesori cu experienţă, alţii decât cei care au evaluat iniţial lucrările în centrul de contestaţii.
Reevaluarea se va face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu stricteţe baremul de evaluare şi toate procedurile de evaluare. Nota acordată de a treia comisie este nota care va fi acordată de comisia de contestaţii.
Candidatul poate solicita comisiei judeţene/a municipiului Bucureşti să îşi vadă lucrarea/lucrările numai după afişarea rezultatelor finale după contestaţii. Această solicitare nu poate conduce la modificarea notelor acordate lucrării/lucrărilor, potrivit metodologiei citate.
- să-și fi echivalat sau recunoscut (după metodologia de Bacalaureat 2020) toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
- să susţină toate probele scrise şi să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
- să obţină media 6 (cel puţin) la probele scrise.
Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat. Acolo unde candidaţii obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.
Foto: © Pichsakul Promrungsee | Dreamstime.com
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.
Citește și:
-
GRAFIC Rezultate Bac 2020: Rata de promovare este de 62.9% – cea mai mică din ultimii 6 ani
-
Topul liceelor din București cu medii de 10 la BAC 2020: Colegiile Sfântul Sava, Gheorghe Şincai și Matei Basarab au câte 5 absolvenți cu medii maxime
-
Record la BAC 2020: Cel mai mare număr de medii de 10 din ultimii 16 ani – 232 de candidaţi cu medii maxime
-
BAC 2020: Cum se depun contestațiile la bacalaureat și cum se recorectează lucrările
-
BREAKING HARTĂ Rezultate BAC 2020: S-au afișat notele de la bacalaureat. Vezi listele cu mediile elevilor
2 comments
Doamnă ministru.
Cedez absolvent clasa 12 profil real – intensiv informatică, cu media la bacalaureat subevaluată in urma corectării, și fără posibilitate de admitere in învățământul superior. Pentru orice eventualitate au fost depuse contestații. Menționez că a fost elev cu bune rezultate la invatatura la un colegiu de prestigiu din top 5 Bucuresti. Va rog să-mi decontați contravaloarea meditațiilor efectuate in particular cu profesorii de la clasă. Livrez personal.
Doamnă ministru. Cedez absolvent clasa 12 profil real cu medie la bacalaureat subevaluată și fără posibilitate de admitere in învățământul superior la UPB. Va aduc la cunoștință că am depus și contestatii. Menționez că a fost elev cu bune rezultate la invatatura la un colegiu de prestigiu din top 5 in Bucuresti. Va rog să-mi decontați contravaloarea meditațiilor efectuate in particular cu profesorii de la clasă. Livrez personal.