Nu vor mai fi publicate alte teste de antrenament în acest an școlar, anunță Centrul Național de Evaluare: Pentru a nu adăuga o presiune suplimentară elevilor de clasa a VIII-a, respectiv, a XII-a care doresc să parcurgă toate testele

41.330 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Testele de antremanent pentru Evaluarea Națională și pentru bacalaureat publicate pe 31 mai au fost ultimele din acest an școlar, anunță Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), instituția care face subiectele pentru toate examenele naționale.

„În condițiile în care antrenamentul pentru examene trebuie realizat prin rezolvarea testelor în zile diferite, în condiții apropiate celor din sala de examen (timp, modalitate de redactare, fără consultarea unor surse) și pentru a nu adăuga o presiune suplimentară elevilor de clasa a VIII-a, respectiv, a XII-a care doresc să parcurgă toate testele de antrenament, în data de 31 mai au fost postate ultimele seturi de teste de antrenament, urmând ca în data de 4 iunie să fie postate baremele de evaluare și de notare corespunzătoare”, precizează instituția pe site-ul propriu.

CNPEE explică și contextul acestor teste de antrenament, după care scrie că profesorii pot face singuri astfel de teste, pe modelul celor oficiale:

„De altfel, pornind de la testele de antrenament puse la dispoziție de ME, profesorii pot elabora și alte teste realizate pe modelul variantelor oficiale tocmai pentru a răspunde nevoilor punctuale ale propriilor elevi (pot viza acele elemente din materie care necesită repetare/retenție/exercițiu)”.

„Suntem convinși că toți elevii care în aceste zile au absolvit gimnaziul/liceul vor aborda cu încredere în propriile forțe examenele care se apropie și că efortul depus în toată această perioadă de ei și de profesorii care i-au pregătit va fi încununat de succes”, încheie CNPEE în anunțul de pe site.

Testele de antrenament pentru Bac 2021 și Evaluarea Națională 2021 pot fi descărcate de aici.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


26 comments
  1. O buna strategie, in conditiile pandemiei, ar fi fost publicarea de teste de antrenament / verificare / provocare… pentru toate disciplinele de studiu si toti anii de invatamant preuniversitar , de la clasa pregatitoare la clasa a XII-a….
    Asa s-ar fi creat criterii de comparatie, s-ar fi fi dat o masura a ritmului de parcurgere a materiei pentru fiecare disciplina…
    Foarte multi profesori ar fi sustinut acest lucru; pentru ca exista profesori dedicati si care fac aceasta meserie din pasiune…
    Poate veti folosi ideea, incepand cu anul scolar urmator… sau poate nu veti dori sa puneti presiune….
    Din punctul de vedere al unui profesor, este o rusine aceasta explicatie, asta dovedeste o lipsa de respect fata de elevi, parinti si, mai ales, fata de colegii mei, profesorii…

    1. În anunț au dat “indicații” și pentru profesori. Puteți face singuri teste.
      Nu au putut să mai publice câteva teste pentru absolvenții de anul acesta iar dvs. le sugerați că ar fi utile pentru toate clasele. E prea mult pentru CNPEE!

  2. in calitate de elev de clasa a8a,pot spune,in numele multora,ca nu ne ajutati cu absolut nimic in ceea ce priveste evaluarea nationala. Considerati ca 4 teste pe saptamana,in total existand doar 15 teste poate fi stresant? Noi,elevii conștiincioși,chiar ne dorim mai multe teste saptamanal,aidoma celor ce au sustinut anul trecut acest examen. Nu este drept,cei de anul trecut au beneficiat de aparitia a 40 de teste,iar noi,15?Inteleg,faceti asta doar ca sa fim prosti,doar asta stimuleaza invatamantul romanesc.Prin intermediul acestei tentative de a “diminua presiunea elevilor”,foarte multi dintre elevi se vor limita doar la clasa/meditatii. cei din zonele defavorizate ce fac? Cei care nu au ce sa manance,nu au acces la tehnologie sau sa cumpere culegeri destinate pregatirii pt EN? Credeti ca in tara asta totul e roz,nu exista persoane aflate in astfel de situatii. Numarul celor care nu vor lua 5 in examen va creste semificativ. rusine sistemului de invatamant romanesc! de aceea tot mai multi pleaca din tara pentru studii!

  3. O alegere cu adevarat tampita. Credeti-ma, daca unii nu au lucrat modele pana acum, nici nu le vor lucra. Presiunea asta este doar o scuza care nu isi are rostul, care arata cu adevarat cat de mult beneficiarii primari ai educatiei sunt pretuiti. Dar elevii care lucrau testele de antrenament saptamanl, deoarece erau singurul lor material din cine stie ce cauza. Daca mai postati un singur test nu mai puteau de presiune. Nu te obliga nimeni sa le faci, daca vrei le faci, daca nu, nu. Nu ati putut face nici macar jumatate din ceea ce ati postat anul trecut. Recunosc, aceste teste au mai multe exercitii, dar hai sa fim realisti, 4 exercitii la matematica si 2 la romana nu o sa faca o mare diferenta intre cat timp ar lua un test. Sa nu mai zic de elevii care se bazau pe testele acelea pentru a vedea ce mai este in aceasta misterioasa programa pentru examen, stiti cum ii afecta presiunea unui test in plus. Mai am cateva chestii de zis, dar le lasam pentru alta zi, sunt curios cum o sa faceti cand generatia asta de “sacrificiu” va ajunge la liceu.

  4. Anul trecut au publicat cate 5 teste pe saptamana. Acum cate unul si doar in ultima perioada cate doua!
    Anul trecut au fost in total 40, anul acesta 15. Anul trecut au taiat materia din perioada online, anul acesta au taiat “cate ceva”…
    Au zapacit o generatie! Despre ce presiune vorbesc? Nu cred ca sunt mai presati elevii care “nu stiu” ce sa lucreze!? Sau care nu fac cu profesori atat de implicati? Va trebui sa facem noi parintii teste similare sa ne asiguram ca acesti copii vor fi cat de cat pregatiti!
    Eu sincer ma asteptam ca in aceste 2 saptamani sa publice cate 5 pe saptamana avand in vedere ca situatia scolara este cam incheiata…

  5. Astia ai lui Campenu, ca de obicei…bat campii! Elevii aveau nevoie in continuare de teste, doar asa ramaneau concentrati.

  6. Mare lene la mai marii din învățământ! Iau vacanţă înaintea tuturor! [comentariu editat pentru a elimina majusculele]

  7. foarte buna ideia , ma-m lasat de scola de la cinspe ani si sunt mai fericit , ce atata stresss pe copi , nu ma_m sinucis anca si sunt fericit ca repar agaraze buteli tigae si cratite in englia. lasat-i copii sa faca armata si sa anvete o meserie!!!1

  8. Nu am auzit in viata mea o aberatie care sa o depășească pe asta. Ce presiune? Munca zilnică, exercitiul temeinic le da o siguranta, capătă incredere in stăpânirea materiei. Cei de anul trecut lucrau cate un test pe zi la ambele discipline. Pe masura ce lucrau, deveneau mai buni. În fine, ce sa mai zicem?

  9. Foarte stupida decizia.

    Dupa ce ca schimba programa si confuzeaza elevii. Acuma scot testele pentru ca ii “streseaza”. Foarte stupid.

  10. Cu așa conducere în minister, nici nu vă mai mirați de ceea ce se întâmplă. Atâta timp cât te conduc tâmpiții, totul se conduce după mintea lor șubredă.
    Parcă eram sub egida ” România educată “, a fostului profesor de fizică (mai mult politruc – după spusele lui – decât profesor).

  11. Fereasca Dumnezeu! Acesti copii cum se mai pregătesc ma nene ma? Rușine să va fie. Anul trecut ati publicat multe teste, dar anul asta ati zis ” eee, lasa ce atâtea teste”. Ati mai si schimbat materia la clasa a8a si acum nu le mai puneți nimic. Dupa ce anul asta e mult mai greu, comparativ cu ceilalți ani. Plus ca cei de a8a si a12a au facut clasa a7a si a11a aproape online, cei fara internet ce au facut? Acum băgați la a8a si lucruri din a7a. Mare rușine! Publicati teste!!!

  12. Cea mai mare prostie!

    Anul trecut se dadeau cate cinci teste la fiecare materie pe saptamana si presiunea era inexistenta. Acum, cu doua teste in sapte saptamani, ni se pare ca elevii sunt mult prea stresati!

  13. Cat de cretini pot fi sa afirme asta? Drept elev care lucreaza mult si sarguincios mi se pare cea mai mare idiotenie scoasa pe gura anul acesta.
    Pentru noi care dam BAC-ul anul acesta ati scos abia 12 teste de antrenament si anul trecut au fost publicate 20, in an cu pandemie.
    Pentru clasa a 8-a unde copiii trebuie doar sa se prezinte la examen ca sa il promoveze ati elaborat 15 teste de antrenament.
    Ce urmeaza? Sa dati din nou subiecte mai grele la Matematica pentru specializarea Stiinte ale Naturii decat cele pentru Mate-Info?
    Ma bucur nespus de mult ca, dupa 12 ani de idei tampite care afecteaza copiii si profesorii, in sfarsit voi termina scoala si nu voi mai fi nevoita sa ma supun ideilor voastre negandite.

  14. S-au laudat ca publica cate 2 teste pe saptamana dar s-au oprit repede. Deci, ca si cum ar fi publicat unul pana la capat dar in media ramane doar lauda lor. Ati obosit? Copiii, sa stiti, ca nu au obosit, si sunt dezamagiti ca, exact in perioada in care aveau timp doar pt matematica si romana nu mai au aceste teste de antrenament, care sunt schimbate fata de anii anterior (de ex. o problema complexa valoreaza mai nimic, au spatiu foarte putin care ii incurca, uneori au probleme foarte simple doar de o adunare, dar cu enunt ambiguu).

  15. eh, ca sa vezi, au gasit explicatia ca sa nu mai munceasca…
    15 teste de antrenament… doar de atat au fost in stare din februarie pana in iunie…

  16. E surprinzator ca acest comunicat vine de la reprezentanti ai Min Educatiei.
    De obicei elevii care nu invata sunt de principiul “nu fac teste ca ma stresez”, este surprinzator sa auzi niste profesori si pedagogi cu acest punct de vedere.
    In acest spirit sa ne asteptam ca in curand Min Educatiei sa recomande elevilor sa abandoneze scoala, acest factor de stres ?

    1. Completare la comentariul anterior
      Mi-am adus aminte că în clasa a VI-a au primit în prima zi de școală faimosul Compediu care în cel mai bun caz a ajuns la reciclare.

  17. Doamne!

    Cata presiune pe elevi?
    Era bine daca se publicau incs 2 seturi. Elevii sarguinciosi le asteptau pentru a le lucra si pentru a se testa. Ceilalti oricum nu au nici un stres.😎

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Examenele de final de liceu în Republica Cehă includ probe obligatorii și examene cu participare voluntară – prezentarea oferită modelului ceh în „Ghidul profesorului” pentru Bacalaureatul din România

Examenele prin care se încheie studiile liceale în Republica Cehă, în funcție de filiera urmată – Maturita și VET – se numără printre exemplele internaționale de „Bacalaureat” sau echivalent, oferite…
Vezi articolul