Nu vă bateți joc de noi, nu ne vindeți, nu cedăm – mesajul unui profesor protestatar către liderul FSLI, Simion Hăncescu, la ieșirea de la discuțiile cu Iohannis

8.872 de vizualizări
Sursa: Captură video
La ieșirea de la discuțiile cu președintele Klaus Iohannis, un profesor protestatar i-a adresau un mesaj ferm și direct, liderului FSLI, Simion Hancescu: “Nu vă bateți joc de noi, nu ne vindeți, nu cedăm”, transmite Digi24. Profesorul l-a întrebat pe Simion Hancescu ce a discutat cu șeful statului. Acesta i-a spus că s-a angajat să gireze un acord, în cazul în care se va accepta.

Un profesor aflat la protest, la Cotroceni, i-a spus liderului FSLI, Simion Hăncescu, la ieșirea de la discuțiile cu Iohannis: “Nu vă bateți joc de noi, nu ne vindeți, nu cedăm”. Liderul FSLI a fost întrebat de profesorul respectiv, ce au obținut la discuții.

Liderul FSLI, Simion Hăncescu le-a spus că președintele s-a angajat să gireze un acord, în cazul în care se va accepta.

“Deci o promisiune am obținut. Ca până acum”, remarcă profesorul.

De precizat, la ieșirea de la negocieri, protestarii scandau: “Grevă, grevă”.

Informații de context

Liderii de sindicat au fost astăzi, marți, la negocieri cu premierul Ciucă și au spus că “oferta guvernamentală este aceeași de aseară, iar răspunsul categoric pe care îl aducem din partea sutelor de mii de salariați care protestează în țară și astăzi în București este nu“.

Într-un comunicat de presă emis după discuții, Guvernul a precizat că a fost majorată suma promisă profesorilor drept prime: 4000 de lei, în loc de 2500 de lei.

Guvernul a promis sindicatelor din învățământ că va fi adoptat un memorandum în privința majorărilor salariale solicitate în cadrul noii legi a salarizării, potrivit unui comunicat de presă. La întâlnirea de la Palatul Victoria, cu reprezentanții liderilor sindicatelor din Educație a fost prezentă și Ligia Deca, conform comunicatului dat de Guvern.

Mesajul președintelui, după negocieri

Redăm mai jos comunicatul președinției:

”Președintele României, Klaus Iohannis, a primit astăzi, 30 mai 2023, la Palatul Cotroceni, o delegație a liderilor sindicatelor din educație, în contextul grevei generale declanșate în învățământ.

Președintele Klaus Iohannis a discutat cu reprezentanții profesorilor despre revendicările acestora și le-a transmis că le înțelege îngrijorările și solicitările, care sunt firești și legitime. Asigurarea unui mediu de învățare propice pentru fiecare elev nu poate fi realizată fără ca profesorii să beneficieze de condițiile adecvate pentru a-și desfășura activitatea.

Președintele României le-a transmis liderilor sindicali că doar prin dialog, printr-o abordare constructivă și deschisă, vor putea fi identificate soluții rezonabile care să satisfacă atât doleanțele profesorilor, cât și nevoile și aspirațiile elevilor și ale părinților. Președintele Klaus Iohannis a subliniat că rezolvarea blocajului din educație și finalizarea grevei sunt cruciale pentru buna desfășurare a anului școlar și pentru menținerea unui climat de stabilitate în sistemul educațional. Pentru a asigura dreptul fundamental la educație al tuturor elevilor sunt prioritare încheierea mediilor și organizarea examenelor naționale.

În urma discuțiilor de astăzi, Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat întreaga disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanții sindicatelor și Guvernul României, încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale și a obținerii astfel a unui consens care să permită reluarea cât mai rapidă a procesului educațional.

Președintele României îndeamnă toate părțile angajate în dialogul instituțional să dea dovadă de responsabilitate și flexibilitate în procesul de negociere și să înțeleagă că soluțiile viabile necesită un echilibru între resursele disponibile și solicitările profesorilor.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat că educația este un domeniu prioritar pentru viitorul României, iar adoptarea noilor legi ale educației în Parlament constituie cea mai bună dovadă în acest sens.

Președintele României și reprezentanții sindicali au evidențiat că legislația rezultată din proiectul „România Educată” aduce o serie de îmbunătățiri semnificative și au agreat ca împreună să depună eforturile necesare pentru punerea în aplicare a acestor prevederi, care creează cadrul optim pentru dezvoltarea generațiilor de azi și de mâine. Toate aceste măsuri vor genera un sistem de învățământ modern, care garantează cadrelor didactice statutul pe care îl merită și care oferă tuturor elevilor condițiile optime pentru a-și atinge potențialul.”

Citește și:
UPDATE Discuțiile liderilor celor trei sindicate din Educație cu președintele Klaus Iohannis s-au încheiat / Președinta Asociației Elevilor din Constanța, Ariana Dudună, a participat la discuții
VIDEO Protestatarii i-au cântat președintelui Iohannis “O lume minunată”, la Cotroceni
Mesajul președintelui Iohannis a fost că nu se pot da majorări salariale de la 1 iunie, potrivit liderului sindical Simion Hăncescu

18 comments
  1. Da…păcat,cel mai grav din toate mascaradele acestea este ca are de suferit o generație de copii,care a trecut si prin perioada de “pandemie”(perioada care este discutabila),dacă gândim realist este o generație grav afectata,care pe lângă problemele generate de degradarea majora a societatii din cauza deciziilor luate fara intelepciune de cei care erau pusi in functii decizionale fara a avea nimic in comun cu gandirea,apar și aceste “artificii” ca un bonus la toate aceste probleme.Nu vreau sa fiu pesimist,dar dacă nu se intervine prompt,viitorul va fi grav afectat de indiferenta de azi.

  2. Spunea dl Hăncescu astăzi la o televiziune că el e doar un purtător de cuvânt al nostru, ce poate el să facă. Își găsește cam greu cuvinte potrivite, am remarcat. Sau poate nu înțelege care este rolul unui lider? Dacă e doar purtător de cuvânt, să mai tăiem din salariu. Dacă e lider, să asculte ce vrem și să lupte cu noi, să ne încurajeze, să găsească soluții. Asta face un lider.

  3. După atâta zbatere, atâta încrâncenare, proteste, nu s-a obținut nimic! Mai mult, jumătate din salariul neplătit pe luna mai al profesorilor se va înregistra ca economii la bugetul statului. Din acestea, vi se vor plăti „primele” acordate, dar nu acum, ci în iulie, octombrie, încât, pe total, totul este egal cu zero.
    În același timp, astăzi, se pare chiar în timpul discuțiilor de la Cotroceni, în sănătate, care are tot vreo 300 000 de salariați, totul s-a rezolvat dintr-un foc, cu cei doi prim-miniștri, care vor fi ei, încât personalului mediu (mediu!) i s-au rezolvat toate cerințele. În 2018 mai obținuseră o mărire de 32%! Au obținut profesorii vreodată o asemenea masivă majorare? Iar pacienții nu aduc batoane de ciocolată și flori la personalul mediu sanitar.

  4. Nu disperați, greva continua, asa cu s-au găsit soluții pentru medici asa se vor găsi și pentru noi. GREVA CU RABDARE!

  5. Naivi par a fi doar dascalii care s-au lasat pe mana acestor lideri de sindicat. Astia nu le-au castigat niciodata nimic si nici nu i-au reprezentat vreodata deadevaratelea. Cine e de vina? Dascalimea care se lasa purtat de aceste sindicate idioate, care numai drepturi pentru dascali nu obtin.Iata raspunsul: Iohanis o da dupa cires, pe muteste si liderii vin sa le toarne apa in urechi dascalilor, spunandu-le ca au obtinut ceva, ca presedintele e cu ei. Doamne, in ce lume de tampiti traim? Poate chiar ne meritam soarta!

  6. Domnilor presedinti ai federatiilor sindicale, DEMISIA!!
    Toti membrii sindicatelor afiliate să ceara insistent acest lucru. De zeci de ani aceeasi oameni, corupti si coruptibili.
    O parte din vina pentru situatia actuala din invatamant o aveti si voi.
    DEMISIA!!!!

  7. Promisiuni ,fie din partea Președintelui (care nu mai are,de mult timp contact sau empatie cu personalul din învățământ) , fie din partea clasei politice , de orice fel , care nu mai are credibilitate . Vorba unui sarac cu duhul de la mine din sat : pe vorba lor nu merg nici până la budă !

  8. Președintele a girat toate guvernele de 8 ani încoace și această coaliție PSD-PNL a cârdășiei clientelare, pe Ciucă plagiatorul, pe Bode plagiatorul, a girat reducerea la 2% pentru educație, a girat toate cele care ne-au adus în starea aceasta de degradare a învățământului. Ce valoare crede el că mai are girul lui? Se dă important dar nu are pic de respect pentru profesori, față de care se simte net superior fiindcă a prosperat personal, pe alte căi, ca un vechil “săltat” de boier dintre slugi care s-a dezis de gloată. Nu are, prin prisma acțiunilor și mai ales inacțiunilor sale pentru educație ca președinte, dram de credibilitate, exact ca guvernele și politicienii pe care îi girează.

  9. Liderii de sindicat ne-au trădat. Este foarte clar. Cât tupeu are unul ca Nistor, de poate cere să avem încredere în vorbele politicienilor?
    Când mergem la cumpărături putem promite că o să plătim totul la 1 ianuarie? Eventual, cu dobândă de 25% din totalul cumpărăturilor făcute, ca să fim credibili? (Fără să specificăm și anul)

  10. Sunt profesor.
    Nu a gradatie de merit și nu fac meditații (nu predau materii*binecuvântate”).
    Cine e liderul de sindicat din școala? Este persoana care are grijă să își facă și lui și conducerii adeverințe pentru gradația de merit, care are dosarul de gradație în proporție de peste 90% copypaste cu un alt profesor, care are un soț “special” și care acum urla că Iohannis e de vina.
    Nu cred in sindicate și cred că această mișcare a fost pornită politic dar a cam scăpat de sub in control strict.
    De 11 ani Legea Educației a fost încălcată. Sindicatele s-au preocupat să o coafeze prin părțile care le interesau.
    Referitor la noile legi sindicatele tot cu batista pe țambal au stat.
    Nu cred in politicieni, nici în sindicate.
    Tara este împărțită în “speciali” și “neesențiali”. Prioritățile naționale sunt vrajeli sinistre.
    In curând îmi fac bagajul și spun adio tuturor, voi emigra într-o țară normală.
    Îmi pare rau de cei care cred în scenetele ce ocupa spațiul public.

    1. Eu aș fi zis merci și pentru 15% pe loc și să se finalizeze mai repede grila de salarizare.
      Cred că 25% a fost cam mult pentru guvernanți plus pretențiile pentru debutanți. Îmi cer scuze față de aceștia, sper să nu mă înțeleagă greșit, dar trebuie să recunoaștem că și noi am început de la un salariu mai mic (cam așa este peste tot) și acesta a crescut o dată cu obținerea definitivului, a gradelor și a vechimii. Mărirea salarială vine odată cu perfecționarea!
      Deci, mărirea să înceapă la debutanți odată cu obținerea definitivatului, așa nu vor mai fi discuții din partea angajaților din alte domenii, care spun că și ei au pornit de la un salariu mic.

  11. Vrem mandatele jos, ale liderilor de sindicat! Hadăr i-a dat de gol că propunerea a venit de la liderii de sindicat și nu de la Președinte!!!! Cred că trebuie să aibă onoare și să și le depună! Trebuie schimbat statutul și… cel mai important aspect, mandatul unui președinte de sindicat nu trebuie să fie mai mare de un an!!! Nu trebuie să fim de acord cu propunerea lui Iohannis îndulcită de lideri! Nu trebuie să încheiem medii. Nu participăm la nici o acțiune din procedura de BAC! Rămânem în grevă! Trebuie să reformăm și sindicatele!!! Oamenii ăia după o noapte de drum și o zi de stat în soare sunt făcuți de Hadăr ?

  12. Rușine liderilor de sindicat!
    Gata, s-au dat de gol, au îngenuncheat iar în fața lui Iohannis (că de, doar nu o să-și riște ei veniturile)!
    Acum nu pot scăpa de furia profesorilor… Să vedeți acum ieșiri din sindicat! Păcat că profesorii au pierdut bani în timpul grevei, bani cu care ,,statul și-a mai umplut buzunarele”.

    1. Am discutat deja cu oamenii din școala mea – dacă acești trădători fac jocul guvernanților, plecăm toți din sindicatul actual (USLI Gorj) și începem un sindicat nou, neafiliat la nicio federație, și jucăm doar pe terenul nostru. Dacă doar la nivel de școală ne putem înțelege, atunci să rămână Hăncescu doar cu numele și eticheta de Iudă.

    2. Liderii pot să se străduiască oricât, se lovesc de nepăsarea lui Klaus și a guvernului meu! De la început au spus că nu ne acordă nimic, deci nu avem nicio speranță!

    3. Nu e nevoie sa ieșim din sindicat, noi suntem sindicatul, putem alege oricând pe altcineva in locul hoților ăstora. Credeți ca consiliul director al sindicatelor nu realizează ca risca sa piardă enorm dacă se mai identifica cu Hoții ăștia de lideri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ghid pentru combaterea dezinformării și racolării în mediul online, adresat elevilor și profesorilor din medii vulnerabile – lansat de specialiști în combaterea traficului de persoane, justiție și comunicare

Un manual pentru combaterea dezinformării și racolării pe Internet a fost lansat de specialiști în combaterea traficului de persoane, justiție și comunicare, pentru uzul la clasă al profesorilor din învățământul…
Vezi articolul

Amnistierea plagiatorilor – Reacție dură a studenților: Facem apel la responsabilitate către Ministerul Educației. Să nu disimuleze lupta împotriva imposturii

Amnistierea plagiatorilor vechi, propusă chiar de forul care analizează acuzațiile de plagiat în doctorate, generează reacția dură a studenților. “Facem apel la responsabilitate către Ministerul Educației Naționale, solicitându-le continuarea luptei…
Vezi articolul
Înscrierea la Evaluarea Națională Documente / Foto: Pexels.com

OFICIAL Legile învățământului Deca-Iohannis vor fi modificate prin OUG pentru a treia oară, în doar 8 luni. Ministerul Educației anunță că organizează luni, 25 martie, prima conferință de presă susținută de Ligia Deca în Guvernarea Ciolacu

Legile învățământului preuniversitar și universitar inițiate de ministrul Ligia Deca ca parte a proiectului prezidențial „România educată“ vor fi modificate din nou, prin Ordonanță de Urgență, anunță Ministerul Educației. Instituția…
Vezi articolul

Bugetul Educației ar urma să fie de doar 2,5% din PIB, spune “pe surse” Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Organizația acuză guvernul că “ignoră dialogul social” și cere intervenția președintelui Iohannis

“2,5% din PIB ar urma, potrivit unor surse neoficiale, să fie bugetul alocat educației în anul 2021  de la bugetul de stat”, scrie, într-un comunicat de presă transmis joi, Federația…
Vezi articolul